En af julefavoritterne - Få opskrifter på sild
En god juleaktivitet, hvor både store og små samles, er, når det er tid til at tilberede julemaden. Sild er en ret, som man helt klart kan lave selv og sætte sin egen stil og præg på. Det er hurtigt, meget velsmagende, og det er den perfekte optakt til jul.
Smagen er individuel, vi kan alle lide forskellige - nogle er mere klassiske, andre er glade for at prøve noget nyt. Nedenfor har vi samlet 3 opskrifter, som du kan prøve på årets julebord.
Marinerede sild med 5-minutters sild
Marinerede sild er en klassiker for mange og er ofte et tilbagevendende valg på julebordet. Den er baseret på et 1-2-3 lag allehånde, løg og gulerod giver smagen det lille ekstra.
Ingredienser (4 personer):
- 1 pakke 5-minutters sild, fileter
- 0,5 tsk. knust hvid peber
- 0,5 tsk. knuste allehåndekorn
- 1 stk. laurbærblad
- 5 stk. kryddernelliker
- 1 stk. rødløg
- 10 cm porre
- 1/2 gulerod
Sådan gør du:
- Kog en lage af stærk eddike, vand, sukker, knust hvid peber, knust allehånde, laurbærblad og kryddernelliker.
- Lad lagen køle af til køleskabskold temperatur.
- Skær sildene i passende stykker.
- Bland sildene med skiveskåret rødløg, skåret porre og gulerod i en passende krukke, og hæld lagen over.
- Sildene kan spises med det samme, men kan med fordel trække i 1-2 døgn i køleskabet, så smagen sætter sig.
Italiensk sild med soltørrede tomater, parmesan og basilikum (med 5-minutters sild)
Grazie mille – tak Italien for denne fantastiske sild! En cremet sild, der leder tankerne til de italienske gårde i en dejlig symfoni af smag.
Ingredienser (4 personer):
- 1 pakke 5-minutters sild, fileter
- Frisk basilikum (ca. en krukke)
- 8 soltørrede tomater
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. pinjekerner
- ½ dl revet parmesanost
- 2 dl crème fraîche
- 0,5 dl mayonnaise
- Sort peber
Sådan gør du:
- Hæld lagen fra sildene, og skær dem i stykker. Læg sildene i en skål.
- Bland derefter parmesanost, crème fraiche, mayonnaise med silden.
- Hak basilikum, tomater, hvidløg og pinjekerner fint, og vend dem derefter ned i skålen sammen med de andre ingredienser. Smag til med sort peber.
- Læg sildene i et passende glas el.lign. med låg, og lad dem stå et døgn.
- Server sildene fra glasset, eller læg dem på et fad.
Cremet sild med husets urter
Dette er en lækker, cremet sild krydret med hakkede, friske urter. Måske har du nedfrosset eller tørret krydderurter fra sommerens køkkenhave. Lad kreativiteten boltre sig ved valget af urter, og tag hvad huset har at byde på.
Ingredienser (4 personer):
- 1 pakke 5-minutters sild, fileter
- 2 dl mayonnaise
- 0,5 dl creme fraiche
- 0,5 dl friske urter - for eksempel basilikum, oregano og purløg
- 1 fed hvidløg - skrællet
- 1/4 tsk. salt
- 1 knivspids hvid peber - malet
- Pynt med krydderier efter eget valg
Sådan gør du:
- Skær sildene i stykker, og læg dem i en skål.
- Bland urter og hvidløg.
- Bland mayonnaise og creme fraiche, og blend de blandede urter til en sauce.
- Smag til med salt og peber.
- Læg til sidst sildestykkerne i skålen, og pynt med urter efter eget valg.
- Kan spises med det samme eller med fodel stå 1-2 døgn i køleskabet inden servering.
Grib chancen - lad din egen fantasi få frit løb! Du vil med garanti imponere med hjemmelavede sild. Måske finder du på en fremtidig sildeklassiker til årets julebord eller gløggparty?
Held og lykke og velbekomme!