Juleslik – Opskrift på chokoladetrøffel og salt karamelfudge
Salt karamelfudge
Salt karamelfudge er en rigtig godbid med det bedste fra to verdener, smag af salt karamel, men med en tekstur som fudge. Karamelfudge er let at tilberede og størkner hurtigt, så du kan enten begynde at spise den hurtigt eller sætte den i køleskabet og tage den frem tættere på juleaften. Den perfekte juleslik at lave.
Ingredienser til 40 stk.
- 3 dl piskefløde
- 2,5 dl strøsukker
- 1 spsk. vaniljesukker
- 1 dl lys sirup
- 100 g hvid chokolade
- 50 g smør
- 0,5 tsk. groft salt
Sådan gør du
- Dæk en rektangulær form eller bageplade, der passer i køleskabet, med bagepapir.
- Hæld strøsukker, piskefløde, vaniljesukker og lys sirup i en gryde. Bring det i kog op til 120 grader, og omrør forsigtigt fra tid til anden. Sørg for at røre forsigtigt, og undgå at skrabe bunden af gryden.
- Hak den hvide chokolade groft. Tag gryden af varmen, og rør chokolade, smør og 0,5 tsk groft salt i. Rør rundt, indtil chokoladen og smørret er helt smeltet, og du har en glat dej.
- Hæld dejen i formen med bagepapir. Fordel den jævnt, og pynt med groft salt.
- Sæt formen i køleskabet, og lad den stivne i ca. 30 minutter.
- Skær karamelfudgen i stykker, og begynd at spise den med det samme, eller opbevar den i køleskabet eller spisekammeret.
Cremet chokoladetrøffel
Chokoladetrøfler er en af de mest populære julegodter på julebordet. Det er juleslik, som du selv kan bestemme smagen af på mange forskellige måder, hvor kun fantasien og kreativiteten sætter grænser. Derudover er det let at lave og kræver ikke så mange ingredienser.
Ingredienser til ca. 30 trøfler
- 300 g mørk chokolade
- 2 dl piskefløde
- 20 g smør
- Kakao til at rulle trøflerne i
Sådan gør du
- Bring fløden i kog i en gryde. Mens fløden koger op, kan du hugge chokoladen i stykker og lægge den i en glasskål.
- Smelt chokoladen ved at placere skålen med chokolade over en gryde med kogende vand. Rør fløden ned i skålen, og bland den til en jævn masse.
- Rør smørret i massen, og bland, indtil chokolademassen bliver blank.
- Hæld massen ud på et fad eller i en form.
- Sæt den i køleskabet, og lad chokoladetrøflen sætte sig i 1–2 timer.
- Når massen er stivnet, skal du forme små chokoladetrøfler. Brug en ske.
- Rul chokoladetrøflerne i kakao.
Tips!
Hvis du vil have chokoladetrøfler med for eksempel smag af appelsiner, havsalt eller lakrids, kan du rive appelsinskal, finthakke lakrids eller drysse salt i massen, inden du sætter den på køl i køleskabet.