5 trin til en flot julebelysning
Selvom det er fristende at starte med julepyntningen hurtigt, så kan det være smart at lægge en plan for hvordan altsammen skal se ud.
Find midtpunktet for julepynten og lyskæderne
Find et naturligt midtpunkt hvor du kan starte med at hænge lys op. For mange er det hoveddøren og indgangspartiet. Det er meget enklere end at pynte op tilfældige steder og helhedsindtrykket bliver bedre. Ønsker du mere kontrol på projektet, kan du tage et billede og tegne hvor du ønsker at hænge belysningen op på forhånd. Så vil du få bedre overblik over, hvor det er naturligt at begynde, og hvordan belysningen vil se ud når alt er færdigt.
Trin 1 - Brug de rigtige lyskæder
Brug lyskæder som er egnet til udendørs brug, og vær sikker på at de er CE-mærket. LED-lys har en række fordele. Uanset om du har børn eller kæledyr så slipper du for at bekymre dig omkring noget uventet skal ske. LED-lys og lyskæder er et godt valg fordi de næsten ikke bliver varme. Det betyder at de er kolde ved berøring, og det sparer én for en del bekymring. Samtidigt fungerer lysene godt i kolde temperaturer, og de bliver faktisk mere effektive når temperaturstokken synker. Ikke nok med det, men levetiden er længere og de bruger op til 90% mindre strøm sammenlignet med traditionelle pærer.
Trin 2 - Test lysene
Test og kontroller at lysene fungerer inden du hænger dem op. Selvom lysene er splitter nye, så bør de forsat testes inden du benytter dem. På den måde slipper du for at finde ud af det når du hænger højt oppe på stigen, eller hvis du allerede har hængt dem op, som er endnu værre!
Trin 3 - Fastgør lysene
Brug strips til at fastgøre lysene til tagrenden. Her kan du vælge mellem at fastgøre lysene så de peger opad eller nedad, afhængigt af hvad du foretrækker, og hvordan det passer i forhold til resten af din plan.
Benyt en pålidelig, stabil stige når du hænger lys op, højt oppe i tagrender og træer. Et andet tip er at hænge belysningen op når det er lidt mørkere udenfor. Så bliver det nemmere at se hvordan det hele ser ud, og justere det som er nødvendigt. Ellers er flagstangsbelysning en vældig pæn og stilren måde at pynte det store træ udenfor.
Glem ikke tilbehøret
Forlængerledninger og vandtætte beskyttelsesbokse, der beskytter og holder samlingskontakten og stikket, er noget, som alle, der sætter udendørsbelysning op, bør overveje.
Husk at tage hensyn til naboen. Eftersom du bor tæt op til naboen, bør du prøve at placere dine julelys så de ikke lyser direkte ind i stuen hos naboen. Medmindre han/hun også er julehumør.
Populære steder at hænge julelys op:
- På buske, hække og træer
- Rundt om søjler og stolper
- Rundt om vinduer, dørkarme og indgangsparti
- Nær indkørsler og stier
- Sidevinduer og planter
Trin 4 - Brug en timer
Digitale timere er super vigtige til at beholde julefreden og spare strøm. Med en timer kan du på forhånd bestemme hvor længe du vil have at lysene er tændt. Det betyder at de slukker automatisk om nætterne så du beholder julefreden i nabolaget, samtidigt med at du sparer strøm!
Trin 5 - Se på lysene
Tjek at RCD-afbryderen fungerer før du slår strømmen til. Se på lyset og nyd arbejdet med dine lyskæder. Så blev det klart til jul igen!
Ønsker du at pynte med flere ting på samme tid, så kan du supplere med lygter, nisser og andre pyntegenstande som kan løfte julestemningen endnu mere. At pynte op er sikkert noget som hele familien kan gøre sammen.