Hygge og juleforberedelser i ro og mag – 5 tips til jul i sommerhuset
For de flittige er sommerhuset et paradis og om du har et sommerhus i et af de andre nordiske lande eller her i Danmark er ligemeget, bare du kan udfolde dig af hjertens lyst. I juletiden kan du endda holde fri fra havearbejde og reparationer og i stedet sysle med de ting, der hører julen til, og nyde helligdagene.
5 tips til en rigtig givende jul i sommerhuset
1. Få en god start på julen i sommerhuset
Luften føles frisk og kølig, når du stiger ud af bilen. Du mærker det, når du tager den første dybe vejrtrækning. Kulden bider i næsetippen og øreflipperne. Når døren til sommerhuset slås op for første gang, kan du se din ånde indendørs, fordi huset er gennemkoldt. Om vinteren vil vi naturligvis først og fremmest gerne have varmet sommerhuset op. Men det er en god idé at tage det roligt og varme huset op langsomt. Tjek også med det samme, at brandsikkerhedsprodukterne er funktionsdygtige, og at alle ved, hvor de befinder sig. På den måde får du en sikker start på julen, og du kan herefter fokusere på at falde til ro og nyde den forestående pause fra hverdagen.
Når sommerhuset er varmet op, og alle varerne er pakket ud, er det tid til at hente et juletræ hos den nærmeste forhandler. Når duften af frisk gran fylder stuen, begynder julen nærmest helt af sig selv. Herefter er det tid til at pynte træet i fællesskab. Skumringen indfinder sig tidligt på aftenen, så derfor er det en god idé at hænge julebelysningen op i god tid både ude og inde. Når mørket sænker sig over sommerhuset, skaber de glitrende, blinkende og tindrende lyskæder en fredfyldt og glad atmosfære. Du kan også holde mørket på afstand med havefakler, som kaster lys på haven og spreder et varmt skær over omgivelserne.
2. Bag sommerhuset fuld af dufte
Duften af peberkager, der bages i ovnen, hører julen til – og så smager de jo godt til gløggen, når du tager en pause fra juleklippet. Bag peberkagerne af flere omgange, så alle får lov at nyde den skønne duft lidt længere. Det føles også yderst passende og velfortjent at sætte tænderne i en nybagt julekage efter en dag med juleforberedelser. Du kan også bage julemuffins med forskellige slags fyld. Og hvorfor ikke arrangere en blindsmagning, hvor I skal gætte, hvilket fyld der er i de forskellige muffins.
3. Mad til både mennesker og fugle
Ud over bagning indebærer julen naturligvis også madlavning. Julemiddagen er et længe ventet højdepunkt. Samvær omkring et fælles bord i selskab med nære og kære og med god mad. Uanset om du disker op med elskede klassikere eller spændende nye smage på julebordet, er det dejligt at gøre noget ud af julemaden. Du kan forberede måltidet i god tid hjemmefra. På den måde kan du tage den lidt mere med ro i sommerhuset, så du også får tid til andre sysler. De retter, du har forberedt hjemmefra, kan du nemt transportere i opbevaringsbokse i forskellige størrelser. Resten af julemaden kan I alle hjælpes ad med at lave på stedet – naturligvis med indlagte gløggpauser. Hvis sommerhuset mangler nogle af de køkkenredskaber, der er nødvendige ved tilberedning af julemaden, kan du nemt købe dem hos Biltema.
Husk, at det ikke kun er os mennesker, der sætter pris på julemad – det gør fuglene også. Med fugleneg, mejsekugler og frøblandinger kan du lokke glade og tilfredse fugle til sommerhushaven. Man kunne følge med i deres sorgløse aktiviteter i timevis uden at blive træt af at se på dem.
4. Sysler og juleforberedelser for alle
Når man har fået varme i kinderne efter nogle timer udendørs, smager julemaden endnu bedre end normalt. I sommerhuset er det ikke svært at holde sig beskæftiget. Hvis det er tilstrækkelig koldt – dvs. minusgrader – kan du lave islygter i beholdere af forskellige typer og i forskellige størrelser. Hvis der er sne, kan du også lave snemænd – hvorfor ikke lave dobbeltgængere af hele banden!
Om aftenen, når ilden knitrer i brændeovnen, er det hyggeligt at lave forskellige slags julepynt. Uroer til at hænge op i loftet er populære, og det er sjovt at forsøge sig med stadig mere avancerede konstruktioner, efterhånden som man får øvelsen. Prøv også at lave en dørkrans af de materialer, I kan finde i naturen omring sommerhuset. I kan også forsøge jer med at lave små nisser af grankogler, I har samlet i naturen.
5. Nyd naturen, og find ro i krop og sjæl
I sommerhuset skal man naturligvis nyde den omgivende natur. At strejfe omkring i skoven eller ved stranden til fods virker opkvikkende og lader tankerne hvile. Luften er frisk, naturen er fuld af dufte, tiden står stille, og der er intet, der haster. Egern klatrer op og ned langs træstammerne, og fuglene kvidrer i trætoppene. Findes der noget bedre? Tag en varm drik med i en termokande, og nyd en velsmagende pause, når du har lyst til det. Efter en vandre- eller gåtur er det skønt med en tur i sauna, hvis sommerhuset har en sådan. En hurtig tur under den kolde bruser bagefter sætter gang i blodomløbet og føles skønt.
Når du er omgivet af naturen, er det nemt at falde til ro op til jul og tage en pause fra hverdagsræset. Uanset hvad du godt kan lide at lave, føles det endnu bedre at gøre det sammen med dine nære og kære i sommerhuset. I sommerhuset fokuserer alle på samværet, og samvær er jo lige præcis det, julen handler om. De nære og kære og fællesskabet.