Vælg anker efter bådstørrelse og bundtype
På søkortet er velegnede ankerpladser markeret med et anker. Her er taget højde for vind, bundforhold og plads. De fleste moderne ankertyper fungerer godt på gode ankerpladser, såfremt du opankrer sikkert. Skal du ankre på svær bund, såsom løs mudder eller glatskuret fjeld, kan du få brug for ekstraudstyr som dødvægt eller bjergkiler, der kan sikre båd og anker. Bådens vægt og vindfang har betydning for ankerets vægt og forskellige ankertyper giver forskelligt greb i forhold til vægt og bundtype.
Anker af deltatypen
Deltaankertypen er det tætteste man kommer på et allroundanker. Det er et plovformet anker, der har høj chance for at gribe fast i bunden i første forsøg. Deltaankeret er enkelt og rimeligt i pris. Med et anker af deltatypen er det vigtigt at have tilstrækkelig kædelængde på, så ankeret tynges ned og graver sig ned i korrekt vinkel og holder båden sikkert. Dette er særlig vigtigt på mindre fritidsbåde, hvor ankeret sjældent har særlig høj egenvægt. Desuden bør ankertovet være tilstrækkelig langt til at ankeret beholder korrekt vinkel, hvis båden drægger eller vinden skifter, så både svajer rundt.
Tallerkenanker
Et tallerkenanker er firkantet og let rundede i bunden som, ja - en tallerken. Fligene graver sig ned i mudder- og sandbund og holder båden. Tallerkenankeret er nemt og hurtigt at få op og ned, og sætter sig sjældent fast. Med sin symmetriske form lander det altid rigtigt. Derfor er skålankeret også et godt frokostanker til de kortere pauser. Til hårdt vejr og dårlige bundforhold kan det bruges som ekstraanker.
Tilbehør til anker
Det er ikke nok med kun et anker - der skal også ankerkæde, tov, svirvel og ruller til for at kunne opankre sikkert. Du bør have mindst fem meter ankerkæde både for at mindske slid på ankertovet og for at sikre tilstrækkeligt vægt på ankeret, så det trækker ned og sidder på bunden. Et alternativ til en lang ankerkæde er dødvægt. Den kan også benyttes i hårdt vejr eller svær bund. For opankring på svaj, hvor vinden kan skifte, kan dødvægt eller ekstra kæde også være en fordel. Mellem kæde og ankertov bør der placeres en svirvel, så ankertovet ikke krøller. Ankerkæde og -tovets diameter skal vælges i forhold til ankerets størrelse og vægtforhold.
Ankertov skal være elastisk for at mindske træk, synke i vandet og bør være markeret for hver 5. meter, så du nemt kan se hvor mange meter tov, der lægges ud. Der bør altid lægges mindst 3x bunddybde ud, og i stærk vind eller for svaj 5x bunddybde. Husk at sikre at der er tilstrækkelig svajplads hele vejen rundt. For svaj er det også en god idé at markere ankeret med en ankerbøje, så andre skibe kan lægge sig i passende afstand. Skal du opankre på glat klippebund, bør du medbringe bjergkiler, der kan sikre båden udover ankeret.
Ankrer du op over natten, skal du også huske en ankerlanterne.
Hvor stort skal dit anker være?
Dit anker skal være stort nok til at holde båden - og det kommer ikke kun an på bådens størrelse. Bunden, hvor du opankrer, vejrlig, ankertypen og tov og kæder spiller også ind på valget. Derfor er der heller ikke nogle helt faste regler for hvilket anker, du skal have og hvor stort det skal være, men derimod en række tommelfingerregler og gode råd. Tag altid en fagmand på råd, hvis du er i tvivl. Biltemas medarbejdere ude i butikken kan svare på de allerfleste spørgsmål du må have til vores varer.
Som tommelfingerregel skal ankeret veje et kilo pr 2-3 fod båd. Dvs. at en 20-fods båd bør have et anker på mellem 7-10 kg, og en 40-fods båd bør have et anker på 14-20 kg.
Du kan ikke nødvendigvis nøjes med kun et enkelt anker, med mindre du kun sejler indenfor et meget begrænset område med samme bundforhold - heller ikke selvom der kun er stuveplads på båden til et anker. Derfor kan det betale sig at undersøge ankringsforhold på sejlruten, så du kan medbringe rigtigt ankertype. Alternativet er at finde et anker, der kan bruges nogenlunde allround, uanset bundtype. I så fald skal du være opmærksom på forhold, der kan have betydning for sikker opankring og sørge for at medbringe tilstrækkeligt tov, dødvægt og andet tilbehør, der kan sikre at dit anker kan bruges under de fleste forhold.