Bådtrailer
En bådtrailer er uundværlig til søsætning eller optagning af din fritidsbåd. Mange sejlklubber har bådtrailere medlemmer kan låne, men alle fritidsbåde ligger ikke nødvendigvis i en sejlklub - desuden skal traileren passe til din båd.
Skal du ofte have din fritidsbåd op og ned - f.eks hvis du har en jagtpram eller jolle til fisketure, der ikke har en permanent havneplads, er det praktisk med din egen trailer. Hvis du bruger bådtraileren til opbevaring af din båd, kan du heller ikke lægge beslag på sejlklubbens bådtrailer hele vintersæsonen.
Bådtrailere, trækvogne og bådvogne til opstilling eller transport af båd skal være forsvarligt konstrueret og egnet til transport af den aktuelle båd. Biltemas bådtrailer og søsætningsvogn har et solidt chassis af helgalvaniseret og pulverlakeret stål med kølstøtte og sidestøtte, der beskytter båden og sikrer den mod ridser ved optagning eller søsætning.
Bådtrailere, brug og registreringspligt
Som alle andre trailere regnes en bådtrailer også som et køretøj og skal derfor gennem syn og indregistreres for at måtte køre på vej. Biltemas bådtrailere kan ikke indregistreres og er derfor kun beregnet til brug på privat grund eller som håndtrukket trailer. Du må gerne bruge traileren til at trække din båd pr. håndkraft på offentlig vej, men må altså ikke spænde den for motorkøretøj på offentlig vej.
Selvom du kun bruger traileren håndtrukket eller på privat grund, er det stadig vigtigt at være opmærksom på totalvægten og undgå at overbelaste traileren. Totalvægten dækker vægt af bådtrailer og selve lasten, mens lastevægten er den vægt, du må læsse traileren med. Det er også vigtigt at traileren er korrekt justeret i forhold til bådens længde, da en for kort trailer kan beskadige båden under transport.
Det er vigtigt at traileren har de korrekte dimensioner til din båd - det drejer sig både om bådens længde og vægt. Hvis du ikke ved hvor meget din båd vejer, har de fleste havne en vægt. Husk at vægten skal være bådens totalvægt, når du trækker den på land med motor, brændstof eller andet udstyr, der stadig befinder sig i båden.
Biltemas bådtrailere
Biltemas bådtrailer passer til en båd på 10-14 fod alt efter udformning og har en lastvægt på max 385 kg. Den leveres med kuglekobling og kan derfor kobles til motorkøretøj eller spil, men kan ikke indregistreres til brug på vej. Vores bådtrailer leveres delvis umonteret. Efter førstegangsbrug skal hjullejer efterfyldes med fedt. Vi sælger også hubs som reservedele til traileren.
Den håndtrukne søsætningsvogn har en maksbelastning på 150 kg og passer derfor bedst til små fritidsbåde som gummibåde, joller, jagtpramme o.l.
Søsætningsvognen er justerbar og har en makslængde på 2,86 m. Vognen leveres delvis umonteret og ruller let på luftgummihjul. Ekstra hjul fås som reservedel til vognen.
Biltemas handy håndanhænger er smidig og nem, når du skal flytte mindre fritidsbåde pr. håndkraft. Maksbelastningen er 270 kg og anhængeren måler 1,23 m. Den kan også bruges til flytning af arbejdsvogne, campingvogne, transporttrailere m.m.
Du kan se yderligere specifikationer under det enkelte produkt.
Sådan søsætter og ophaler du din båd sikkert med bådtrailer
- Mange bådramper er smalle - øv dig i at bakke med trailer, hvis du skal bruge motorkraft.
- Er båden tung (eller bilen lille) kan det være en god idé med et sæt klodser bag bilens bagdæk, der sikrer at bilen ikke triller baglæns.
- Sørg for at trailer og båd er godt afbalanceret.
- Bådramper kan være travle - sørg for at gøre båden klar til søsætning og rig af væk fra rampen.
- Tjek at der er tilstrækkelig vand under kølen, før du kører traileren væk.
- Husk at sikre båden før du kører traileren væk.
- Det er altid nemmere at være to eller flere til søsætning og ophaling - og husk at det er god tone at tilbyde hjælp til andre.
Gør din båd vinterklar
I løbet af efterårssæsonen skal du have din båd på land, og de fleste forsikringsselskaber opererer med d. 15/10 som sidste opsætningstid for både. Når båden skal op, bør du overveje om du skal foretage nogle større renoveringer eller den blot skal sikres for vinteren. Mindre fritidsbåde har ofte påhængsmotor, og er derfor ofte nemmere at tage op end sejlbåde. Har du mulighed for at opbevare påhængsmotoren frostfrit indendøre, er det selvfølgelig at foretrække. Dog bør du altid gennemgå motoren før længere tids stilstand.
- Benzinen skal tilsættes konserveringsolie, hvis du ikke vælger at tømme motoren for benzin.
- Tændrør bør skiftes hvert år.
- Gearet skal også tjekkes for at sikre at der ikke står vand i, og gearolien skiftes.
- Kontroller vandpumpe.
- Vær opmærksom på slidte vinger, revner, løse nav og anden slitage.
Båden bør også sikres til vinteren før oplægning.
- Når båden skal op, bør du sikre at den kan opbevares på et solidt og stabilt stativ.
- Rengør båden og fjern al organisk materiale, hynder o.l., der bør opbevares inden døre.
- Båden bør stå lige eller hælde mod agter. Evt. bundprop skal udtages, så vand kan løbe ud.
- Gennemgå evt. elektronik.
- Overdæk båden (læs artiklen) med en presenning og sørg for at fæstne den godt nok til at modstå vinterstorme.