Er du i tvivl om, hvilken bilgarage eller overtræk du skal bruge i forhold til, hvor du har din bil eller dit fartøj stående, så er du meget velkommen til at henvende dig i din lokale Biltema, hvor vi altid står klar med gode råd og vejledning.
Biler skaber mange muligheder, og for mange er bilen det mest essentielle transportmiddel, de bruger i hverdagen. Når du køber bil, så er bilens stand vigtig især ved brugte biler, og ofte vil du kunne drage fordel af at bevare bilens stand, hvis du engang gerne vil videresælge den. Til det formål er en en bilgarage vigtig for at beskytte din bil mod forskellig slitage forårsaget af støv, vind og vejr. Bilgarager og overtræk kender du måske enten som en åben carport eller en lukket bygning, der ofte er bygget til ved et parcelhus, men ordet bilgarage bruges også om den overdækning, du kan købe til bilen for at beskytte den.
Vigtigt at vide om bilgarager
Bilgarager findes i forskellige afskygninger med forskellig funktionalitet. Du kan finde topgarager, som holder bilruder og bilens tag fri for is og rimfost, mens der også findes overlag/forrudedækken, der kaldes for sne- og solbeskyttelse. Denne type frontrudedækken dækker kun forruden og virker ved, at det reflekterer solen, så bilen ikke bliver så varm på solrige dage, mens det om vinteren beskytter mod sne og modvirker isdannelser.
Bilgarager, som dækker hele bilen, kaldes også helgarager, og findes hovedsageligt i to kategorier:
Indendørs bilgarage: Denne type helgarage er ofte lavet af både fiberdug og polyester. som beskytter bilen mod støv men ikke er modstandsdygtigt over for slitage fra vand, vind og vejr.
Udendørs bilgarage: Denne slags helgarage er ofte lavet af polyester, som er vandafvisende og kan beskytte effektivt mod solens varme stråler, så du ikke kommer ud til en nærmest kogende bil på en varm sommerdag. En sådan helgarage vil ofte også kunne forblive blød og smidig selv om vinteren.
Hvordan skal jeg bruge bilgaragen optimalt?
Når du skal lægge en helgarage over din bil, kan der være mange forskellige situationer, hvor det vil være hensigtsmæssigt, at du tager dig nogle forholdsregler. Er din bil f.eks. meget beskidt, vil du have fordel af at vaske den, inden du lægger en helgarage over den, da du kan risikere, at der skabes friktion mellem stoffet, mudder og støv samt bilens overflade, hvilket kan skade lakken. På indendørs bilgarager er det et noget mindre problem, da der ikke vil være vind til at ruske op i helgaragen og på den måde få stoffet til at bevæge sig hen over bilens overflade. Derudover vil det også være en god idé at sørge for, at bilen er nogenlunde tør, inden du lægger bilgaragen over den, da fugtig overflade i længere tid ad gangen kan skade lakken. Afhængigt af, hvor længe bilen skal stå med bilgaragen ad gangen, og hvor ofte du skal bruge bilen, så kan effekten af fugt og stoffets friktion mod bilens overflade dog variere en del.
Andre måder at bevare bilen og billakken på
Når du udover brug af bilgarage skal bevare bilens udseende og lak, er det vigtigt at være opmærksom på, hvor meget lakken kan blive påvirket af slitage på forskellige måder. Én af dem er f.eks. fuglelort, som faktisk også kan sætte varige mærker i lakken, hvis det ikke bliver fjernet. Holder din bil under et træ, så kan der også være f.eks. harpiks, som drypper ned på lakken, hvilket er meget svært at fjerne helt uden at skulle male hele bilen over. Generelt er det altid bedst for biler at stå indendørs i et aflukket tørt rum med god ventilation, hvis det er muligt. Bilgaragen er dog et udmærket alternativ, som kan anvendes på farten og netop bidrager til at undgå situationer med f.eks. fugleklatter og harpiks.