Lysstofrør
Hos Biltema finder du rimelige lysstofrør i mange modeller. Vi har både LED- og fluorescerende lysstofrør. Du finder de udbredte T8 og T5-modeller i flere længder samt bordbelysning til industri, kontor og hjemmet.
Fluorescerende lysstofrør er rundstrålende, hvilket vil sige at lyset stråler ud fra hele røret og reflekteres på armaturets reflektorskærm for at give en god lysspredning, mens LED-lysstofrør har retningsbestemt lys.
Dog skal refleksionsskærme ofte rengøres, og det fluorescerende lysrørs levetid er kortere end LED-lysrør, der er et mere energieffektivt og miljøvenligt alternativ. Hvis du skifter fra fluorescerende til LED, skal glimtænderen i armaturet udskiftes med en medfølgende LED-starter.
Vores lysstofrør fungerer lige godt til hjemmet som til kontoret og på arbejdspladsen. De er energieffektive, giver meget lys for pengene og er nemme at installere og udskifte. De starter hurtigt og uden flimmer.
Ny energimærkning
Formålet med energimærkningen er at give forbrugerne information om husholdningsprodukters energiforbrug. Fra 1. marts 2021 er der indført en ny energimærkning.
På hjemmesiden vises produktet med den nye energimærkning. Frem til 1. marts 2023 kan produkt-et leveres med den tidligere energimærkning på emballagen. Produktet er det samme uanset ener-gimærkning.
Hvordan ser ændringen ud:
Den tidligere skala med A +++ / A + er fjernet og erstattet af en skala fra A-G. Skalaen er baseret på større afstande mellem energiklasserne, hvilket gør det nemmere for forbrugerne at sammenligne produkter.
Brug QR-koden på emballagen for at læse mere om produktets specifikationer.
Hvis du vil vide mere om belysning og valg af lyskilder, så læs mere i vores guide nedenfor.
Guide til valg af belysning >>
Lysstofrør har mange praktiske funktioner til arbejdslys og generel belysning på steder hvor der kræves godt lys.
Lysstofrør benyttes ofte til garager, i køkkener, på lagre, i stalden, i fabrikker og maskinhaller og til generel belysning i kontormiljøer, haller og store indendørs arealer.
Hvordan finde det rigtige lysstofrør?
Når du skal have et nyt lysstofrør, kan du medbringe det gamle rør samt glimtænder til forhandleren. Så er du sikker på at få den rigtige type med hjem igen. Lysstofrøret skal uanset afleveres på genbrugsplads eller til forhandler. Lystofrøret børogså være markeret med hvilken type det er.
Hvorfor larmer eller blinker lysstofrøret?
Fluorescerende lysstofrør kan blinke og brumme - det kan hurtigt blive træls i længden. Når lysstofrøret brummer, er det for det meste armaturet, spolen eller glimtænderen, den er gal med - det kan dog være svært at afgøre lige præcis hvor problemet sidder. Skifter man funktionsdelene i armaturet, bør problemet forsvinde. Det anbefales normalt at skifte glimtænder sammen med rørene, netop for at undgå larmende lysstofrør.
Hvis lysstofrøret blinker, tyder det på at selve røret trænger til at blive skiftet eller at forbindelsen er løs. Hvis det ikke hjælper at skifte rør, kan det også være en forkert glimtænder, der skal passe til lysstofrørets effekt.
Sådan skifter du dit lysstofrør
Når du skifter fluorescerende lysstofrør ud, anbefales det også at udskifte glimtænderen.
- Sluk for lampen på kontakten
- Åbn for eventuel skærm
- Tag lysstofrøret ud ved at dreje på det - 45°
- Tag glimtænderen ud og sæt ny i
- Sæt det nye rør i og skru det forsigtigt fast
- Tænd for lampen igen
Sådan skifter du lysstofrør fra fluorescerende til LED
Vil du udskifte dine fluorescerende lysstofrør med LED skal du også skifte glimtænderen med en LED-starter.
- Start med at slukke for lampe/strømmen.
- Fjern lysstofrøret.
- Tag den gamle glimtænder ud.
- Sæt den nye LED-starter i, der hvor glimtænderen sad.
- Sæt det nye LED-rør i. Røret er markeret med N/L i den ene ende - den ende skal sættes i armaturets strømførende ende.
- Så er du færdig og kan tænde for lyset igen.
Hvad er forskellen på fluorescerende lysstofrør og LED?
Et fluorescerende lysstofrør indeholder en gas af kviksølvdampe og ædelgas. Det fungerer ved at gassen i lysstofrøret udsættes for en elektrisk ladning og udsender ultraviolet stråling. Den ultraviolette stråling absorberes af et fluorescerende stof på indersiden af røret, hvor den del af det ultraviolette lys omsættes til synligt lys. Det er det fluorescerende stof, der kaldes lysstof, og giver denne type lyskilde sit navn. Ideen til lysstofrør fremkom i midten af 1800-tallet og og lysstofrør blev almindeligt brugt i begyndelsen af 1900-tallet.
Et LED-lysstofrør er en moderne version af lysstofrør, der er blevet udviklet i takt med at LED-lys er blevet forbedret, og fungerer på samme måde som andre LED-lysdioder.
LED-lysstofrøret har længere levetid en det fluorescerende lysstofrør og bruger samtidig mindre strøm. Dermed sparer du på elregningen. Samtidig sparer du også miljøet for ressourcer til at producere flere fluorescerende lysstofrør. LED-røret tænder også med det samme og skal ikke varmes op som et gammeldags lysstofrør. LED-rørene finde i samme størrelse og lysstyrker som fluorescerende lysstofrør og mange mener de udsender et mere behageligt lys.
Hvis lysstofrøret går i stykker
-skal du ikke gå i panik - du skal bare åbne vinduet og rydde op på den rigtige måde. Sparepærer indeholder faktisk også kviksølv, så hvis du kommer til at slå en sparepære i stykker, skal du følge samme oprydning som til fluorescerende lysstofrør.
- Luk døre til andre rum og åbn vinduer. Det er bedst hvis der er gennemtræk. Forlad rummet i mindst 30 minutter. Lad ikke andre gå ind i rummet, mens der luftes ud.
- Tag engangshandsker eller plastikposer over hænderne når du rydder op. Lad vinduet stå åbent mens du rydder op og mindst 30 minutter bagefter.
- Undgå at bruge kost eller fejebakke til at samle resterne af lysstofrøret op - den kan blive forurenet af kviksølvet. Fej resterne sammen med pap el.l, der kan smides ud.
- Dup de sidste rester op med tape og vask efter med en fugtig klud eller papir. Skyl ikke kluden i håndvasken - den skal smides ud.
- Rens også møbler der kan være forurenet. Undgå at bruge støvsuger - brug en klud, du kan smide ud.
- Smid resterne af lysstofrøret i en pose - inklusiv pap, klude, handsker og andet du har brugt til at rydde op med.
- Forsegl posen og aflever den til genbrugstationen hurtigst muligt.
- Luft godt ud over de næste 14 dage for at fjerne evt. rester af kviksølv. Møbler kan sættes udenfor for at lufte af.
Alle brugte lysstofrør skal afleveres til forhandler eller til genbrugspladsen og må ikke afleveres i det sædvanlige husholdningsaffald. Det gælder også brugte sparepærer.