Vælg den rigtige fiskestang
Der findes utroligt mange muligheder, når det kommer til fiskestænger. Derfor kan det være svært at overskue udvalget, hvis du ikke allerede har styr på, hvilken type fiskestang, du er på udkig efter. Vi vil gerne gøre det nemmere for dig at vælge den rigtige fiskestang, så derfor vil vi nedenfor gennemgå nogle af de populære fiskemetoder, som du kan finde udstyr til hos Biltema.
Medefiskeri
Medefiskeri er nok den ældste fiskemetode i Danmark. Her fiskes der med levende eller vegetabilsk madding såsom maddiker, orm, majs eller brød. Når man taler om medefiskeri vil det oftest lede tankerne hen på ferskvandsfiskeri efter fredfisk. Det vil altså sige, at det typisk vil dreje sig om fiskeri af f.eks. Karpe, Karusse, Brasen, Guldfisk og Skalle. Dette er en af de mest traditionelle former for lystfiskeri, som bl.a. egner sig rigtig godt som familieaktivitet, da det er en meget fredelig fiskemetode.
Spinnefiskeri
Spinnefiskeri er ligesom medefiskeri en af de mest udbredte former for fiskeri, og en spinnestang er formentlig det, de fleste forbinder med en fiskestang. Spinnefiskeri adskiller sig fra medefiskeri ved, at der i stedet for levende madding fiskes med kunstagn, som kastes ud og spinnes ind igen. Agnen vil ligne en fisk i vandet, og rovfiskene vil derfor lokkes til angreb.
Fluefiskeri
Denne form for lystfiskeri udføres med fiskestang, hjul og flueline. Idéen med denne type fiskeri er, at fluen skal ligne insekter, småfisk osv., så fiskene snydes til at tro, at det er et byttedyr. Fisketeknikken afhænger af, hvilken type fisk du ønsker at fange samt, hvor du gerne vil fiske henne. Vælger du et fluefiskesæt, får du flere forskellige typer fluer med, som kan bruges til forskellige fiskepladser og fisk.
Trollingfiskeri
Denne type fiskeri kaldes også dørgefiskeri. Dette er en fiskemetode, hvor en wobler eller agnfisk trækkes efter båden. Oprindeligt var dette hovedsageligt rettet mod erhvervsfiskere, da det er en yderst effektiv måde at fiske på. I dag er denne fiskemetode dog også ganske populær blandt lystfiskerne. Det er generelt en rigtig effektiv måde at få affisket et stort område på, da man kan komme omkring både dybe huller, skrænter og grunde. Hvis du ønsker at dørge i ferskvand, vil du typisk kunne fange gedder, sandarter, aborrer og søørreder. Vi du derimod forsøge dig med trolling i saltvand vil det ofte være laks og havørred, du får på krogen.
Jerkbaitfiskeri
Jerkbait er en lidt nyere fiskemetode i Danmark, som oftest bruges til geddefiskeri. Denne fiskemetode sker på lavere vand eller i overfladen på dybere vand. Det er rimelig aggressiv måde at fiske på, som kan være yderst effektiv. Teknikken går ud på, at man giver agnen liv og rykker den igennem vandet ved at lave små slag. Hvis disse slag skal kunne nå ud til wobleren, er det vigtigt, at fiskestangen er forholdsvis kort. Derfor vil denne type fiskestang typisk være omkring 6-8 fod(ca. 180-240 cm) lang.
Pilkefiskeri/Pirkefiskeri
Pilkefiskeri er en af de mest udbredte fiskemetoder fra båd. Det er en rimelig simpel, men tung form for fiskeri. Derfor er en fiskestang til pilkefiskeri er noget kraftigere end f.eks. en almindelig spinnestang. En fiskestang til spinnefiskeri vil knække, hvis du forsøger at bruge den til denne type fiskeri. Derudover skal en fiskestang til pilkefiskeri være relativt kort (6-8 fod), så den er nemmere at kontrollere, når de tunge torsk kæmper imod.
Gode råd og praktisk information til nybegynderen
Hvis du er mellem 18 og 65 år, er det lovpligtigt at have fisketegn, når du skal lystfiske. Du kan købe dit fisketegn på www.fisketegn.dk. Der findes også søer og åer rundt omkring i landet, hvor det er påkrævet at have lokale fisketegn. På www.fiskekort.dk kan du se, hvor dette er tilfældet samt købe dit fisketegn til disse områder.
Det kan være en fordel at melde dig ind i en forening, hvis du er helt ny i fiskeriet. Det er en god måde at møde ligesindede på, og dermed få den bedste start på din nye hobby. De mere garvede fiskere i disse foreninger vil også kunne hjælpe dig med at finde det udstyr, der passer til din stil. Du er selvfølgelig også velkommen til at besøge din nærmeste Biltema, så du kan få en kyndig vejledning til at finde din første fiskestang.