Bålkurv og ildsted - det får du
Der er noget dragende omkring åben ild. Det er med til at skabe en hyggelig stemning, når mørket falder på. Det giver varme på kølige sommeraftener, så der er mulighed for at ens nærmeste kan samles. Bålkurven er lavet i støbejern, så du kan nyde aftensmaden udendørs eller sidde omkring bålet. Det er med til at give mange mindeværdige øjeblikke på terrassen. Med en bålkurv får du både et hyggeligt bål og et sted at lave mad over åben ild.
En funktionel bålkurv og ildsted til lav pris
Vores bålkurv og ildsted er lavet af solide materialer, så du kan få glæde af den i mange sene sommeraftener. Den har en bundplade under, som tager det værste sod og aske, hvilket gør den super praktisk at rengøre. Derudover har den to håndtag, så du hurtigt kan flytte den hen til den plads, hvor der er brug for varme og hygge. Husk at du kun bør flytte kurven eller ildstedet, når der ikke er tændt op og kurven/ildsted er kølet af.
Sådan tænder du op i en bålkurv
Det er nemt at tænde op i bålkurven, når man ved hvordan det skal gøres - og det minder meget om at tænde op i en pejs eller andre bålsteder.
Du skal bruge:
- tørt træ.
- tændstikker.
- optændingsmateriale.
- evt. kniv eller økse til opdeling af brænde.
Sørg for at brændet er godt og tørt, så du ikke generer naboer med røg - og undgå at brænde haveaffald eller byggematerialer af i haven. Det udvikler meget røg, og er normalt ikke tilladt i villa- og parcelhushaver.
Sådan tænder du op:
- Start med tørt avispapir, små kviste, kogler o.l. evt en optændingsblok.
- Stabl mindre brændestykker omkring optændingsmaterialet i en pyramideform, så bålet kan få luft.
- Tænd med tændstik - gerne lange båltændstikker, så du ikke brænder fingrene.
- Pust forsigtigt og vent på at bålet får tid til at udvikle sig.
- Læg først større stykker brænde på , når ilden har godt fat i de mindre stykker.
- Kom kun to-tre stykker brænde på, så bålet hele tiden holder en høj temperatur. Det sikrer god afbrænding og mindre røg.
- Husk at altid slukke bålet helt, før du forlader det.
Sådan placerer du din bålkurv eller ildsted i haven
Tjek kommunens regler for åben ild i bålkurv, ildsted eller bålfad i haven - og forsikringens krav.
Bål i bålkurv eller fad er tilladt de allerfleste steder - dog kan der være bålforbud under meget tørre perioder.
- Placér bålkurv/bålfad på brandsikkert underlag.
- Placér dit bål mindst 10 m. fra bygninger - og 15 m. fra stråtækt tag
- Hold bålet mindst 15 m. væk fra nåletræsbevoksning, lyng og letandtændelig vegetation samt fra brandfarlige og letantændelige stoffer.
- Hold dobbelt så lang afstand i vindretning ved frisk vind - 5,5 til 10,7 m/s, så gnisterne ikke kan flyve over i brandfarlige områder.
- Undgå bål i kraftig vind over 10,7 m/s.
Grillrist - Gør din bålkurv til en grill
Her på siden finder du også grillriste, der passer perfekt til bålkurven. Med en rist kan du hurtigt forvandle din bålplads til en grill, hvor du kan stege kød, grøntsager eller andet. Det er en fordel at vente med at grille, indtil flammerne fra brændet er slukket, så du slipper for sort udenpå - rå indeni problemet, der tit kan opstå, hvis man er for utålmodig til at vente på gløderne. Husk at det tager længere tid for flammerne fra brænde at dø ud, end på en klassisk kulgrill. Når der kun er gløder tilbage, vil temperaturen være højere og mere jævn, så du er sikker på at få et veltilberedt måltid.
Klassisk grillmad med pølser, koteletter og grillede grøntsager er altid dejligt. Du kan også overveje snobrød og bålpandekager - det kræver dog at I dedikerer en pande til bålbrug. Ristede marshmallows eller amerikanske s’mores er også altid hyggeligt ved bålet.