Du sparer tid og gør din krop en tjeneste. Hos Biltema finder du flere forskellige sneslynger at vælge imellem. I denne købsguide gennemgår vi, hvilke muligheder der er, og hvad du skal tænke over, inden du køber en sneslynge.
Hvorfor bruge en sneslynge?
Der er mange fordele ved at bruge en sneslynge i stedet for at bruge en skovl. Dit helbred er måske den vigtigste grund til at købe en sneslynge. At skovle sne er hårdt arbejde. Det gælder især, hvis sneen har ligget et stykke tid, eller hvis det er våd sne. Man overvurderer let sin evne til at rydde sne med hånden. Mange får problemer med ryggen i forbindelse med at løfte for meget vægt. Endnu farligere er hjertet. En undersøgelse har vist, at der er en sammenhæng mellem antallet af hjerteanfald og hvor meget sne, der falder, især blandt mænd. Interessant nok gælder dette ikke kun ældre. Yngre individer er også i risiko for at blive ramt.
En grund fri for sne
Med en sneslynge/snerydningsmaskine kan du rydde et stort område på kort tid. Det betyder, at du formentlig kan holde din indkørsel og grund i meget pænere stand, end hvis du havde skovlet i hånden. Det kan betale sig at investere i en sneslynge, også selvom sneen måske ikke falder så meget i Danmark, som den gør i Sverige. En sneslynge holder længe. Den pris du investerer i dag, vil bringe dig stor glæde i mange år fremover – specielt hvis du har en stor grund at rydde, eller du ejer hjørne-ejendommen!
Forskellige typer sneslynger
Udvalget af sneslynger på markedet er stort. Hvordan ved du, hvilken type der er bedst? Her er en oversigt over de forskellige muligheder ved køb af sneslynge.
Til at begynde med er der to hovedtyper:
- Et-trins-sneslynge
- To-trins-sneslynge
En et-trins-sneslynge kan være tilstrækkeligt til mindre overflader, og hvis de er jævne. Har du en lidt større grund og/eller er den ujævn eller skråner meget er en to-trins-sneslynge bedre egnet.
Et-trins-sneslynge – til relativt simpel snerydning
En et-trins-sneslynge trækker sneen ind i samme bevægelse som den slynger den ud. Det er en forholdsvis simpel mekanisme. Denne type sneslynge er ikke selvkørende, men drevet frem af en kombination af kasterens rotation og din egen kraft. Der findes både elektriske og benzinrevne et-trins-sneslynger. Har du en forholdsvis lille og flad overflade på op til 100 kvadratmeter uden væsentlige ujævnheder i form af grus eller græs, kan denne variant være nok.
Fordelene er blandt andet, at de er billige og nemme at opbevare. Nogle modeller kan hænges på en væg i opbevaringsrummet. Derudover er kastelængden kortere, hvilket er godt, hvis naboens grund ligger tæt på.
Fordele:
- Billigere end en to-trins-sneslynge
- Lille størrelse – nem at opbevare og manøvrere.
- Velegnet i byen eller på små flade grunde.
- Får som batteridrevet sneslynge.
To-trins-sneslynge – til mere krævende snerydning
To-trins-sneslynger er den type sneslynge, der sælger bedst i vores naboland Sverige – for det sner nok lidt mere deroppe end hos os. Denne slynge behandler sneen i det første trin og slynger den væk i det næste trin. Disse maskiner har en højere ydelse end et-trins-sneslyngerne. De klarer kuperet terræn, ujævne overflader og dyb sne. Der findes også selvkørende versioner, som gør snerydningen endnu nemmere.
To-trins-sneslynger kan også fås med funktioner som forlygter, fingerspidsbetjening, gear, batteristart, el-start og opvarmede håndtag.
Fordele:
- Stærkere motor
- Klarer store mængder sne på store områder
- Fås med fremdrift
- Velegnet til alle overflader
Sådan vælger du den bedste sneslynge
Start med at overveje dine behov. Det første du skal tage stilling til er, om du skal købe en sneslynge med et- eller to trin. Bor du i en by og har du en lille asfalteret garageindkørsel? Så er en elektrisk eldrevet et-trins-sneslynge et godt valg.
Ind imellem er der masser af kombinationer, hvor enten den ene eller den anden type sneslynge kan være relevant. Udgangspunktet er, at hvis der falder meget sne, hvor du bor, hvis grunden er skrånende eller hvis underlaget ikke er helt fladt – så skal du købe en to-trins-sneslynge.
Overvej også valget mellem en sneslynge med hjul og en med larvefødder. Hvis det er fladt, fungerer det godt med hjul. På en kuperet grund har du brug for en sneslynge med god fremkommelighed, og så er larvefødder et bedre valg.
Batteri- eller benzindrevet
Vælger du et-trins-modellen, er der både batteridrevne og benzindrevne varianter at vælge imellem. Vælger du To-trins-sneslyngen fås den kun med benzin.
Benzindrevet er bedst, hvis du vil have meget kraft. Så kan du også vælge mellem hjul eller remdrevet sneslynge. Sidstnævnte fylder lidt mere, men kan klare selv de hårdeste overflader.
Yderligere funktioner
Når du har besluttet dig for typen af sneslynge, kan du også sammenligne, hvilke ekstra funktioner og komfort du ønsker f.eks.:
- Forlygter
- Varme i håndtagene
- Elektrisk styring af udkastet
- Eget drev
- Gear eller trinløst
- Ledningsstart, batteristart eller elstart
Vedligeholdelse, reservedele og tilbehør
Det er vigtigt at passe på sin sneslynge, så den holder længe. Servicér den regelmæssigt ved at skifte olie, før snesæsonen begynder. Du kan med fordel dække din sneslynge til, når du ikke bruger den.
Du kan også aflevere din sneslynge på et værksted til service, rengøring og funktionstjek.
Hvilke reservedele der eventuelt skal bruges afhænger af, om det er en batteridrevet eller en benzindrevet model.
Almindelige reservedele er:
- Batteri
- Tændrør
- Luftfilter
- Knækpinde
- Snesnegl
- Drivhjul
- Gear
- Ventilator
- Tråd
- Skraber