De allerfleste børn elsker at gynge, og det er en leg, de kan være sammen om fra de er helt små.
Til de helt små er der baby/børnegynge med høj ryg og sikring, så barnet ikke kan falde ud af gyngen. Børn under tre år kan falde ned fra sædegynger, fordi de ikke har den fornødne balance og styrke til at sidde uden rygstøtte i bevægelse. Til de større børn er der gyngestativer med sædegynger i forskellige udformninger i solide materialer til udendørs brug.
Gyngestativet stimulerer barnets motorik
Gynger er en naturlig del af en god udelegeplads, og sammen med andre legeredskaber er de med til at øve barnets motorik og sociale kompetencer. Har man god plads og højt til loftet, kan en indendørs babygynge også være godt i barnets første år.
Gyngens bevægelser frem og tilbage og op og ned styrker barnets motorik, balance og såkaldte vestibulære sans eller labyrintsansen. Den vestibulære sans er forbundet til øresneglen, der findes i det indre øre og hjælper os med at holde balancen og kende forskel på op og ned. Ved at bevæge kroppen får barnet en bedre fornemmelse for hvor i rummet kroppen befinder sig, og om man vender op eller ned. Det er vigtigt for at få en god balance og for at kunne fornemme fart og acceleration. Sansen hjælper også til at vi kan orientere os mens vi er i bevægelse, og er vigtig for at vi kan lære at læse og skrive og se bogstaver og andre små ting tydeligt.
Den vestibulære sans bliver stimuleret ved at gynge, snurre rundt og stå på hovedet. Man kan dog også blive overstimuleret - det giver i kvalme og svimmelhed, i daglig tale at man bliver køresyg.
Gyng sammen
Gyngestativet giver familie mulighed for at lege sammen på tværs. Det er en god grund til at komme udenfor, og alle kan være med. Forældre kan skubbe bagpå, og gyngerne er sjove både for små og store børn, så søskende og venner kan lege sammen på tværs af aldersgrupper - bare husk at overholde maks. belastning. Det er en god social oplevelse for børn at gynge sammen, og de kan øve sig i at vente på tur, mens de lidt større børn kan hjælpe hinanden med at skubbe bagpå. Udover gynger og gyngestativer har Biltema også en række andre legeredskaber til den udendørs legeplads, så I kan skabe den helt perfekte legeplads i haven til jeres familie. Du finder bla. rutsjebaner, fodboldmål, legehus, sandkasse, udendørs spil og boldspil, og en masse udendørs legetøj.
Overrask børnene med en god udelegeplads og giv dem mulighed for at udfolde sig i frisk luft.
Børns leg ved og på gynger og andre legeredskaber bør overvåges af en voksen, da der kan være risiko for fald, samt at børnene gynger ind i hinanden ved leg.
Montér dit gyngestativ sikkert
Du finder manualer til samling og opsætning af gyngestativer fra Biltema på vores hjemmeside. Følg manualer og sæt gyngestativet korrekt op for at de er sikre at lege på. Alle Biltemas gynger er CE- godkendte og beregnet til brug og opsætning i private haver.
Underlag og plads
Underlag under gyngestativ bør være eftergivende - græs og sand er udmærkede underlag. Undgå at opsætte gyngestativ på flise- eller stenbelægning, asfalt eller beton og undgå at sætte det op i nærheden af større sten, bevoksninger, stakitter, flisekanter o.l.
Der bør være god plads omkring gyngestativet, både så der er rigelig plads til at gynge og til at bevæge sig sikkert rundt om gyngestativet. Tjek minimumsafstanden i instruktioner til opsætning. Det er en god idé at mål op om der er plads nok til det ønskede gyngestativ i haven, før I køber. Husk at mange børn synes det er sjovt at hoppe af gyngen i fart når de bliver større - konkurrencen går ofte ud på at hoppe så langt som muligt. Det kræver lidt ekstra plads foran gyngen.
Opsæt gynger med jordforankring og tjek kæder/reb, møtrikker, bolte, sæder og bevægelige dele ved sæsonstart. Bevægelige dele bør smøres, og tove skal udskiftes ca. hver 18 måned. Skadede eller rustne dele skal skiftes. Belast ikke gyngen med større vægt end den er beregnet til.