Røgalarm
En fungerende røgalarm er jeres største sikkerhed mod ildebrand i hjemmet og på arbejdspladsen. De fleste har stor respekt for ild, men det er faktisk røgen der dræber, og det går uhyggeligt hurtigt.
I flertallet af brande, der ender fatalt, har beboere ikke haft en røgalarm, der kan advare om branden. En effektiv og korrekt opsat alarm advarer jer hurtigt om røg. Røgalarmen kan dog ikke mærke varme, eksplosioner eller åbne flammer uden røg. Røg udvikler sig før der opstår åbne flammer, og derfor advarer røgalarmer oftest hurtigst. En brand kan udvikle sig på ganske få minutter, og derfor gælder det om at blive advaret hurtigst muligt, så alle beboere kan forlade boligen og komme i sikkerhed.
Tilbehør til røgalarm
Har du allerede en røgalarm, der blot skal have skiftet batteri, kan Biltema også tilbyde det. Vi har også en røgtester til alarmen, hvis du skulle være i tvivl om den virker. Nem i brug - bare spray i retning af alarmen på ca 60 cm afstand. Undgå at indånde spray og luft grundigt ud bagefter.
Placering af røgalarm
Din røgalarm skal placeres, så den kan opdage røgen, dog uden at den går i gang hele tiden med falsk alarm. Røgalarmer placeret for tæt på komfur, pejs, over stearinlys eller i nærheden af kilder til damp kan give falsk alarm i tide og utide. Det er irriterende og i længden farligt, da mange ender med at pille batteriet ud eller tage røgalarmen ned.
- Placér alarmen væk fra køkken, badeværelse og pejse
- Alarmen skal sidde i loftet, så den kan høres i alle rum. Alarmen bør sidde højest muligt, fordi røgen stiger opad - derfor opfanger alarmen røg hurtigt,hvis den sidder højt.
- Hvis der er skråvægge eller åbent til kip skal alarmen sidde max en meter fra det højeste punkt.
- Placér alarmen 50 cm væk fra væggen og mindst en meter væk fra vinduer udsugning ol.
- Læg ikke røgalarmen på en hylde og undgå at afskærme den med møbler, lamper, hylder o.l. Den skal hænge frit.
- Hæng ikke røgalarmen på væggen.
- Placer alarmer med 12 meters mellemrum.
Hvor mange røgalarmer?
Du skal have en røgalarm på mindst hver etage. Er der rum, hvor alarmen ikke kan høres, eller rum, der er tæt lukkede, bør der være flere alarmer på samme etage. I lange gange og store lokaler bør der være en ralarm i hver ende. I lejlighedsbygninger skal der være en alarm i selve opgangen på hver etage og mindst en alarm inde i alle lejligheder.
Falsk alarm
Hvis din alarm går i gang uden at der er brand, skal du ikke pille batteriet ud. Vift under alarmen til den stopper og åbn evt. vinduet, så os og damp kan komme ud. Overvej om alarmen skal placeres anderledes, hvis den gentagne gange giver falsk alarm pga. damp, mados eller lignende.
Test af røgalarm
De allerfleste alarmer har en testknap, hvor du kan tjekke alarmens funktion. Det kan du gøre efter batteriskift, for at sikre at det nye batteri sidder ordentligt. Test også alarmen, når du har hængt den op, samt en gang månedligt.
Brand og sikkerhed
- Der bør være mindst to veje ud af rummene i boligen - der det ikke muligt, skal der være mindst to udgangsveje fra hver etage.
- Undgå videst muligt at bruge reb som flugtvej - brug en brandstige, hvis det ikke er muligt at komme ud på anden vis.
- Sørg for at døre og vinduer nemt kan åbnes - og at eventuelle børnesikringer ikke er for svære at få op.
- Instruér børn i hvordan de skal forholde sig, hvis det brænder:
- Man skal gå ud og blive ude.
- Man må aldrig gemme sig, hvis det begynder at brænde.
- Brandmænd er der for at hjælpe, også selvom uniformen måske ser lidt uhyggelig ud for børn.
- For de ældre børn - lær at ringe 112 og anmelde på korrekt adresse.
- Udpeg et mødested i sikker afstand fra bolig eller bygning.
Det skal du gøre ved brand:
- Få alle ud af bygningen hurtigst muligt og bliv ude
- Få overblik over at alle er ude
- Ring 112, anmeld brand på adressen og eventuelle savnede personer
- Forsøg ikke at redde værdier
- Forsøg kun at slukke mindre brande med korrekt slukningsudstyr - ved større brand eller ild ude af kontrol, skal du tilkalde brandvæsen hurtigst muligt. Ring 112 før du forsøger slukning.
- Åbn ikke døre eller vinduer ind til rum, hvor det brænder.
Undgå brand i hjemmet
De to største årsager til brand er cigaretrygning, uforsigtighed ved brug af el-apparater og installationer eller fejlinstallationer. Madlavning og levende lys kommer på en samlet 3. plads.
Placér en pulverslukker tæt på køkken samt i nærheden af eventuelle kilder til åben ild. Få tjekket elinstallationer af en godkendt håndværker, hvis du er i tvivl om hvorvidt de er brandsikre. Pulverslukker kan bruges til alle almindeligt opståede brande i hverdagsmiljøet.
- Overvåg altid åben ild og stearinlys og sluk dem før du går i seng eller forlader lokalet.
- Placer stearinlys og åben ild væk fra træk, gardiner og brændbare materialer.
- Hold åben ild og stearinlys uden for rækkevidde af børn og dyr.
- Ryg ikke i sengen eller andre steder, hvor du kan falde i søvn.
- Forlad ikke tændte strygejern o.l.
- Tør ikke tøj på elpaneler.
- Undgå at lægge opladere i sofaer, senge, o.l. og undgå at dække dem til.
- Har du en pejs eller ildsted, skal skorsten regelmæssigt tjekkes af skorstensfejer og du skal sørge for at fyre korrekt.