6 farverige tips til udendørs maling
Før du går i gang med den sjove del, selve malearbejdet, er det nemlig vigtigt, at du gør et ordentligt og grundigt forarbejde. Forarbejdet står nemlig for cirka 75 procent af arbejdstiden, mens kun 25 procent af tiden går med faktisk at male, hvis du vil sikre, at den nye facade får en lang holdbarhed.
Men hvad indebærer forarbejdet så? Bare rolig, vi hjælper dig! Nedenfor finder du en liste med seks ting, du bør tænke over, når du skal male udendørs.
1. Renskrabning
Du skal altid begynde med at skrabe gammel løs maling af med en spartel, skraber eller stålbørste, så overfladen bliver fast. Vær ekstra omhyggelig med sammenføjninger og endetræ. Gammel Falu svenskrød og laserede overflader bør du børste med en stålbørste. Hvis den nye maling er af en anden type end den gamle Falu svenskrød, skal al gammel maling fjernes helt.
Det kan være tidskrævende, men det er besværet værd, når du senere begynder at male. Et godt tip er at anskaffe en ordentlig skraber, som kan lette arbejdet for dig. Husk også at skifte sandpapir og blad på skraberen med jævne mellemrum, så sparer du masser af tid og kræfter!
Her kan du finde vores effektive malingskrabere
2. Rengøring, rengøring og rengøring!
Nu er det tid til at rengøre facaden, enten med almindelig facaderengøring eller med alge- og skimmelrens, hvis facaden er angrebet. Vær omhyggelig med at skylle alt rengøringsmiddel af med rent vand.
Den bedste løsning er at rengøre facaden med en grov børste og en egnet facade- og skimmelrens, som både rengør og desinficerer. Den bedste måde at gøre det på er at påføre rengøringsopløsningen med børsten og derefter skylle efter med rent vand. Hvis rengøringsopløsningen er tørret ind, skal du bearbejde overfladen med en børste, så al rengøringsopløsningen forsvinder, når du skyller efter med vand.
Du bør ikke bruge en højtryksrenser, men blot spule facaden ren med en vandslange efter rengøring med børste. Der er nemlig stor risiko for, at vandet presses ind i revner og sammenføjninger, hvilket gør, at træet tørrer langsommere.
Glem ikke at afdække vinduer, tagrender, planter og andre overflader, der ikke skal rengøres. Du skal også tænke lidt omvendt, når du rengør: Begynd nedefra, og arbejd dig opad. Det gør, at snavset lettere løber af, fordi overfladen nedenfor allerede er våd.
Vi tilbyder rengøringsmidler til rengøring af din facade
3. Kontrol og reparation
Hvis det er en træfacade, du skal male, skal du kontrollere træets tilstand og sikre, at det er helt og ikke er råddent nogen steder. Et tip er at kontrollere træfacaden med en kniv for at mærke, om træet er blevet blødt af råd. Udskift beskadiget træ.
Hvis du finder revner, bør du skrabe dem fri og derefter grunde dem ordentligt. Små revner kan repareres med malerfuge.
4. Forbehandling
Før du begynder at grunde facaden, skal du tjekke anbefalingerne på produktet.
Et generelt tip er at være grundig med forbehandlingen af overflader, der er ekstra udsat for fugt, f.eks. endetræ, sammenføjninger og sømsteder. Giv også vindskeder og vindueskarme lidt ekstra opmærksomhed. Påfør grundolie på disse udsatte overflader.
Ved at forbehandle facaden mindsker du risikoen for, at der trænger fugt ind, og at facaden angribes af skimmel eller råd.
Husk, at bart træ ikke bør stå umalet i mere end 2 uger.
Vores udvalg af træolier og grundolier
5. Grundmaling
Når grundolien er påført, bør du vente mindst 30 minutter, inden du påfører grundmalingen.
Grundmalingen gør, at dækmalingen fæstner bedre, og gør underlaget vandafvisende, hvilket er vigtigt for at beskytte mod fugtskader.
Grundmalingen skal primært påføres på de bare træoverflader, som ikke har været malet tidligere, eller på bare træoverflader, du har slebet fri for gammel maling. Hvis facaden aldrig tidligere har været malet, bør alle overflader, som senere skal males med dækmaling, også grundes.
Vær ekstra omhyggelig omkring udsatte steder som f.eks. endetræ, sammenføjninger og vindueskarme.
Her finder du vores malertilbehør
6. Den store finale – maling!
Nu er det endelig tid til den sjoveste del af processen, nemlig selve malearbejdet. Du har sikkert brugt mange timer på at overveje den perfekte farve, glans og holdbarhed.
Følg vores gode tips, når du maler:
- Undgå at male i stærk sol, eller når det er fugtigt. De ideelle forhold er tørt vejr og en døgntemperatur på mindst 7-8 °C.
- Spar ikke på malingen, og vær grundig omkring sammenføjninger og på trange steder.
- Lad malingen tørre i mindst halvandet døgn, før du påfører andet lag maling.
Se udvalg af træbeskyttelse og udendørs maling
Og et sidste lille tip? Gør malearbejdet til en sjov opgave ved at gøre det sammen med mennesker, du holder af!