Idéer til en hyggelig bålplads i haven

Overvejer du at lave din egen bålplads hjemme i haven? Det kan vi godt forstå, for en bålplads er i dén grad forbundet med hygge og godt samvær. Både på en kold vinterdag, hvor frosten bider lidt i kinderne, og en lun sommeraften, hvor solen går sent ned.

Her på siden har vi derfor samlet vores bedste bålplads-idéer, så du kan finde inspiration til, hvordan du kan lave et bålsted i din have. Vi hjælper dig eksempelvis med, hvordan du vælger den helt rigtige placering af bålstedet, hvilke materialer du skal bruge for at komme godt i gang, og så deler vi også vores bedste idéer til, hvordan du kan gøre din bålplads lidt ekstra hyggelig.

3 bålplads-idéer til din have

Hvis du er vild med at tilbringe tid i din have og gerne vil gøre den endnu mere hyggelig og indbydende, så er det måske på tide at lave din egen bålplads. Men savner du også inspiration til, hvordan du kan lave et bålsted i haven? Der findes faktisk et hav af måder, du kan gøre det på, og vi har samlet tre idéer, du forhåbentlig kan finde inspiration i.

1. Lav et bålsted med genbrugsmaterialer

Genbrug er i høj kurs, og det gælder også, når det kommer til bålpladser. Første bålplads-idé er derfor at bruge genbrugsmaterialer. Det er ikke bare godt for miljøet, men bålpladsen er også helt unik. Og så sparer du også på pengepungen. Du kan eksempelvis bruge gamle fliser, mursten eller betonblokke til at bygge din nye bålplads med, og med en smule kreativitet kan du let skabe et hyggeligt samlingssted i haven.

2. Vælg chaussésten til dit bålsted

Næste bålplads-idé er at bruge chaussésten. Chaussésten er robuste og holdbare, og det gør dem ideelle til enhver bålplads. De tåler høj varme og giver et rustikt og naturligt udseende, der passer godt ind i langt de fleste haver. Af den grund er stenen også ofte brugt til bålpladser. En bålplads af chaussésten er nem at vedligeholde. Og så kan den holde i mange år.

3. Brug pigsten til at danne rammerne om bålstedet

Sidste forslag er at bruge pigsten til dit bålsted. Pigsten er mindre end chaussésten, men de er mindst lige så holdbare, så det er faktisk bare en smagssag. De er nemme at arbejde med, og fordi hver sten er helt unik, så er de især gode til at skabe en bålplads, hvor der er kræset ekstra for detaljerne. Og af den grund er de også ret så populære blandt haveejere.

De tre bålplads-idéer er bare nogle af de muligheder, du har, hvis du drømmer om at komme i gang med at lave et hyggeligt samlingssted hjemme i haven. Hvis du leder efter endnu mere inspiration til dit bålsted, kan du eksempelvis også vælge det flytbare bålsted, som er en ekstra fleksibel løsning, og hvis du har hænderne særligt godt skruet på, så kan du også overveje et nedgravet bålsted midt græsplænen. Faktisk er det bare fantasien, der sætter grænser.

Inspiration til placeringen af dit bålsted

Når du har besluttet dig for at lave et flot bålsted i haven, så er det næste skridt at finde frem til det bedste spot. Det kan godt være en smule udfordrende, og vi har derfor samlet tre idéer til, hvor du kan placere din nye bålplads, så du kan skabe et udendørs samlingssted i din have:

  1. Midt i haven: Du kan vælge en helt central placering af dit bålsted. Det kan være et godt valg, hvis du har en stor have med meget plads. Her vil bålpladsen nemlig fungere som et naturligt samlingspunkt – lige midt i haven. Og så vil du have mulighed for at nyde udsigten til haven fra alle sider, mens du sidder ved ilden.
  2. Tæt på terrassen: Hvis du har en terrasse, så kan det være en god idé at placere bålpladsen i nærheden af den. På den måde kan du let flytte fra terrassen til bålpladsen, når solen går ned en sen sommeraften. Og på den måde bliver det også ekstra nemt at integrere bålpladsen i dine udendørs aktiviteter.
  3. I et afsides hjørne: Hvis du drømmer om en ekstra hyggelig atmosfære, kan det være en god idé at placere bålpladsen i et roligt, afsides hjørne af haven. Her kan du skabe en hyggelig krog og nyde roen, mens du varmer dig ved bålet.

De tre forslag er bare nogle af de muligheder, du har, og du kan frit bruge dem som inspiration, når du skal finde ud af, hvor i haven dit bålsted skal være. Når du skal finde frem til den helt rigtige placering, er der dog en række ting, du bør overveje, inden du går i gang med gravearbejdet.

Du skal først og fremmest tænke på sikkerheden, når du skal anlægge din bålplads. Placér den derfor flere meter væk fra din bolig, træer og andet brændbart materiale. En anden faktor, du skal overveje, er vindretningen. Mange glemmer at indtænke vinden, men det er altså ret så vigtigt at placere dit bålsted et sted i haven, hvor vinden ikke blæser direkte mod dit hus eller dine naboer. Det vil hjælpe dig med at holde røgen væk, og det gør det også en anelse mere behageligt for alle i sidste ende – både dig og dine naboer.

Dét skal du bruge til at bygge din egen bålplads i haven

Når du har fået en bålplads-idé, som du gerne vil føre ud i livet, er det en god idé at have helt styr på materialerne, inden du går i gang. Vi har derfor samlet en liste over, hvad du skal bruge, og den kan du frit lade dig inspirere af:

  • Sten eller fliser
  • Grus eller sand
  • Spade
  • Trillebør
  • Snor
  • Vaterpas
  • Gummihammer

Med materialerne i orden og lidt bålsted-inspiration ved hånden så er du godt på vej til at skabe et hyggeligt samlingssted i din have.

Sådan bygger du dit eget bålsted trin for trin

Det virker måske som en svær opgave at gå i gang med at lave bålstedet selv. Men hvis du har godt styr på planlægningen, så er det faktisk ikke så svært at omdanne en del af din have til et hyggeligt samlingssted. Vi har samlet en trin-for-trin guide til, hvordan du kommer godt i gang med at bygge dit eget bålsted. Så kan du bringe dine bålplads-idéer til live.

  1. Hav styr på planlægningen: Inden du går i gang, skal du have helt styr på, hvor bålstedet skal være. Og her kan du bruge vores ovenstående tips som inspiration til placeringen af dit bålsted. Når du har fundet ud af det, er det tid til at måle bålpladsen op. Det er en god idé at afmærke bålpladsen med pinde og snor for at sikre, at pladsen ikke bliver skæv. Du kan også stikke bålpladsens størrelse af med en spade, hvis det fungerer bedre for dig. Tip: Bålpladsen behøver ikke at være rund. Du kan eksempelvis også lave den firkantet.
  2. Begynd gravearbejdet: Når du har din afmærkning på plads, er det tid til at grave. Brug en spade til at grave et hul, der er omkring 20-30 centimeter dybt. Det svarer cirka til et spadestiks dybde. Du kan også bruge dine foretrukne sten til at måle op, hvor dybt hullet skal være, for dybden skal jo passe med stenens størrelse. Fjern græstørv undervejs, og kør det væk i en trillebør.
  3. Forbered hullet: Nu skulle du gerne have et stort hul lige midt i haven. Det vil du sikkert gerne gøre noget ved, så læg et lag med enten sand eller småsten over jorden, som skal danne fundamentet for bålpladsen. Stamp også det hele godt fast for at sikre, at det holder formen, når du skal i gang med at lægge sten.
  4. Læg stenene: Næste skridt er at lægge stenene, som du har valgt til dit bålsted. Mulighederne er mange, og det kan eksempelvis være marksten, natursten, pigsten eller chaussésten. Du vælger. Start med at lave den inderste ring af sten mod midten. Det kan være en god idé at bruge et vaterpas til at holde styr på højden. Kunsten er nemlig at holde det samme niveau, mens du lægger stenene – indefra og ud. Brug en gummihammer til forsigtigt at banke stenene på plads.
  5. Fyld sand på: Når du er færdig med at lægge alle stenene, kan du give pladsen den sidste finish ved at fylde sand på. Og så er dit bålsted faktisk færdigt, og det er nu tid til at gøre det hyggeligt. Nedenfor finder du inspiration til, hvordan du laver gode siddepladser omkring dit nye bålsted.
90246

Hav guiden i baghovedet, når du skal i gang med at lave en bålplads hjemme i haven, og husk, at det kun er fantasien, der sætter grænser.

Idéer til siddepladser omkring bålpladsen

For at en bålplads kan blive en integreret del af haven, hvor du kan samle familie og venner, så er det vigtigt at tænke over, hvordan siddepladserne omkring bålpladsen skal være. Vi har samlet et par idéer til inspiration:

Bænke: En klassisk og praktisk løsning er at opstille bænke omkring bålpladsen. Bænke kan let rumme flere personer, og du kan også bruge dem til at skabe en hyggelig atmosfære ved at tilføje både puder og tæpper. Du kan enten købe et par bænke, men hvis du har mod på det, kan du også bygge dem selv for at sætte et personligt præg på din bålplads.

Kampesten: Hvis du er mere til et rustikt look, så kan du også overveje at bruge kampesten som siddepladser. Dem kan du eksempelvis placere i en cirkel omkring bålpladsen. Husk dog at vælge sten, der er store nok til at sidde på og flade nok til, at det er behageligt.

Liggeunderlag eller hynder: Det simple valg er at bruge liggeunderlag eller hynder som siddepladser. Du kan let hive dem frem fra gemmerne, når det er tid til at lave bål, og det skaber også en afslappet atmosfære, der indbyder til hygge. Her kan du også tilføje puder og tæpper for at gøre komforten ekstra god.

Træstubbe: En anden rustik mulighed er at bruge træstubbe som siddepladser. Ligesom kampestenene giver de også et unikt og naturligt look. Og du kan tilmed bruge dem som små borde til at stille snacks og drikkevarer på.

Disse idéer er bare nogle af de mange måder, du kan skabe hyggelige og indbydende siddepladser omkring dit bålsted. Hvad er du mest til?

Husk tilbehøret til din bålplads

En bålplads i sig selv er hyggelig, men hvis du vil tage den til det næste niveau, så er det altså vigtigt at huske det rette tilbehør til den. Og det gælder især, hvis du planlægger at bruge bålet som en grill eller et decideret udekøkken.

Grillristen er helt uundværlig, hvis du gerne vil lave mad over bål. Du kan bruge den til at grille alt fra pølser og skumfiduser til fisk og grøntsager. Sørg for at vælge en rist, der er stor nok til at dække hele dit bål.

En god gryde og pande i støbejern er også et must. De er ideelle til madlavning ved bålet, da de tåler høje temperaturer og fordeler varmen jævnt. Tænk også på at anskaffe et sæt grilltænger og grillhandsker. De vil ikke kun beskytte dig mod varmen, men de vil også gøre det lettere at håndtere maden over bålet. Find alt vores grilltilbehør her.

90248

Få inspiration til at skabe den rette atmosfære omkring bålstedet i haven

Et bålsted er lig med hygge, men at skabe den helt rigtige atmosfære omkring pladsen handler om meget mere end blot at tænde bålet. Derfor har vi samlet inspiration til, hvordan du med et par enkle tips kan skabe en hyggelig atmosfære omkring dit bålsted.

Belysning sætter stemning, og det gælder også ved bålstedet. Du kan derfor overveje at hænge farverige lyskæder op i træerne eller buskadset omkring bålet. Det skaber en helt magisk stemning, når mørket falder på. Du kan også gå efter solcelledrevne lamper, som automatisk tænder, når solen går ned. Eller hvad med at placere et par hyggelige lanterner med stearinlys omkring bålpladsen?

En anden måde at gøre bålpladsen ekstra hyggelig på er ved at indrette den med lækre puder og tæpper, som kan gøre siddepladserne bare en anelse mere komfortable. Det smarte er, at du let kan hive både puder og tæpper frem fra gemmerne, når det er tid til at sidde ved bålet. Og du kan også let pakke dem væk igen bagefter.

Du kan også tilføje et par blomsterkrukker omkring pladsen for at give området noget ekstra liv. Der skal ikke meget til for at bringe hyggen i spil, og faktisk er det ofte de små ting, der virkelig kan gøre forskellen.

Idéer til, hvad du kanlave omkring din bålplads

Et bålsted er hyggeligt i sig selv, men faktisk kan stedet også let danne ramme om en række hyggelige og sjove aktiviteter. Vi har derfor samlet en række idéer til, hvad du kan lave omkring dit nye samlingssted. Og du kan frit bruge forslagene som inspiration til aktiviteter omkring dit eget bålsted.

En helt klassisk aktivitet at give sig i kast med omkring bålet er selvfølgelig at bage snobrød. Det er en hyggelig aktivitet for både børn og voksne, og det kræver faktisk ikke meget mere end en pind, en snobrødsdej og lidt tålmodighed. Og så smager snobrød jo godt – eksempelvis med grillede pølser eller ketchup til.

Udover at bage snobrød så er det også oplagt at bruge bålstedet til at grille skumfiduser. Det er en sød og lækker snack, som passer godt til en hyggelig aften omkring bålet. Brug det som dessert, og tilføj eventuelt mariekiks til.

Et bålsted er oplagt at bruge på sommeraftener, men du kan faktisk bruge det hele året rundt. Det er nemlig også det perfekte sted at tilbringe en kølig efterårsdag eller frostkold vinterdag. Du kan eksempelvis nyde varmen fra bålet, mens du varmer dig på en kop varm kakao.

90247

Er der nogle regler for bålsteder?

Når du skal skabe den helt perfekte bålplads, så kræver det ikke bare en portion kreativitet og gode bålplads-idéer. Det kræver også respekt for en række grundlæggende regler. Bålet skal nemlig være sikkert og under kontrol, og det gælder, uanset om du har tændt det for at lave mad eller bare for hyggens skyld.

  1. Undgå at lave bål under kraftig vind eller i tørre perioder, da ilden hurtigt kan sprede sig.
  2. Placeringen af dit bålsted er også afgørende. Hold stedet væk fra bygninger, træer og højt græs for at minimere risikoen for brand.
  3. Forlad aldrig et tændt bål. Det kan virke indlysende, men det er en regel, som mange ofte overser.
  4. Hav altid en spand vand eller en brandslukker i nærheden, så du kan reagere hurtigt, hvis uheldet er ude.
  5. Når du har brugt dit bål, er det vigtigt at sikre, at det er helt slukket. En ubemærket glød kan nemt antænde en brand.

Hvis du følger ovenstående regler og husker en portion sund fornuft, så er du godt på vej.

Relaterede artikler

Havekalender - måned for måned

Havekalender - måned for måned

En kalender til dit havearbejde. Her guider vi dig måned for måned.

Bekæmp skadedyr i haven

Bekæmp skadedyr i haven

Der findes mange produkter, midler og husmortricks til at holde skadedyrene på afstand af din have. Her får du vores bedste tips!

Grillsæsonen kender ingen grænser

Grillsæsonen kender ingen grænser

Du kan grille hele året rundt – også selvom maden skal nydes indendørs. Læs mere om grillning året rundt her!