Bor og skru i båden

Bor og skru i båden

De fleste bådejere står på et tidspunkt og skal bore eller skrue i deres båd - enten fordi der skal monteres udstyr eller ved reparationer. Her har du en generel guide til hvordan du håndterer de mest almindelige bore- skrueopgaver på båden.

Hvilket materiale er skruen lavet af ?

A2 eller A4 er en betegnelse for hvilken kvalitet stål skruen er lavet af. A4 skruer har et højere indhold af molybdæn end A2 og er derfor mere modstandsdygtige overfor syreangreb eller angreb fra saltvand. A4 betegnes også i daglig tale som syrefast rustfrit stål og det er det der anbefales til brug på både i saltvand.

Bortyper

Glasfiber er et hårdt materiale og det slider på borene. Man kan anvende almindelige HSS metalbor, men sørg for løbende at slibe boret, så det er helt skarpt. Skal du bore større huller er det en god ide at anvende et ”trapbor” eller deciderede hulbor. Skal du bore i rustfrit stå og bore mange huller, findes der specielle bor til dette. Du kan også anvende HSS metalbor, men du skal forvente at boret slides væsentlig hurtigere når det skal bearbejde det rustfri stål og det er en god ide, hvis du skal bore større huller at bore for med et mindre bor. Se i videoen hvordan du kan gøre.

Forboring i glasfiber til selvskærende skrue

Når man skal bore hul til en selvskærende skrue, så start med et mindre bor og sæt gerne et stykke malertape på, hvor du skal bore, det forhindrer boret i at skride. Det sidste bor du anvender, skal være lidt større end kernediameteren på skruen du skal bruge. Kernediameteren måles med et skydelære og alt afhængig af tykkelsen på glasfiberen, vælger du et bor der er lidt større end den. Hvis du mærker at skruen er meget svær at skrue i, har du valgt et for lille bor og der er risiko for at skruen knækker, eller at du maser så meget med det, at du ødelægger kærven.
Glasfiber har en tendens til at krakelere i gelcoaten (det yderste hvide lag), når der bores eller skrues i det. Det er derfor en god ide, at man tager en skarp undersænker og reifer hullet, før man skruer skruen i, da det vil nedbringe risikoen for revnedannelser.

Find den rigtige skrue- og boremaskine

Gennemgående skruer er det bedste

Hvis du på nogen måde har mulighed for at komme til på bagsiden af glasfiberen, er det altid en god ide at anvende en gennemgående skrue med møtrik og meget gerne med en kraftig låseskive på bagsiden til at støtte. Denne løsning er altid bedre end selvskærende skruer og bør altid anvendes til f.eks. søgelænder, beslag, hængsler og andet der optager stor belastning. Skærmskiven er en større og ofte kraftigere skive, der flytter belastningen ud til siderne og sikrer at glasfiberen ikke revner. For at sikre at konstruktionen ikke ryster løs, er det også en god ide at anvende en låsemøtrik, møtrikssikring eller evt. en almindelig møtrik med fjederskive.

Flot finish er også god sikkerhed

Uanset om du har en blankpoleret lystbåd, en jolle eller en jernkutter er det ikke alene pænere, men også ret praktisk at skruelængder passer til det emne der fastgøres. Intet er mere irriterende end at tovværk, fiskeliner eller bukseben hænger fast, for slet ikke at tale om risikoen for, at rive fingrene på gevindresterne af en skrue. Arbejder du med synlige møtrikker kan man anvende en pyntemøtrik, der har en pæn afrundet form.

Specielt for søgelænder

Mange kan nikke genkendende til at skruerne til søgelænderet løsner sig og har man en ældre båd, er det måske blevet forsøgt flere gange at gå op i skruestørrelse, for at sikre at det kan skrues fast. Den bedste løsning er uden tvivl at forsøge at få en gennemgående maskinskrue sat i, men ofte er det umuligt at få en møtrik op under rælingen. Man kan i stedet for lave nogle små inspektionshuller i siden af rælingen og det er set før, at man derefter kan montere nogle passende LED-lamper i hullerne, når gelænderet er sat fast.

98182

Hvis noget skal løsnes igen

Arbejder du med montage af udstyr, reparation af påhængsmotor eller tilsvarende, hvor det skal være muligt at adskille emnerne igen, er det er fantastisk ide at påføre gevindet møtrikssikring eller saltvandsbestandigt fedt, da det holder saltet ude af konstruktionen og gør at det kan løsnes igen.

Benævnelser skruer, møtrikker og skiver

98183

Skruetyper fra venstre - Selvskærende undersænket, teakskrue og med panhoved. Gevindskruer linsehoved, cylinderhoved unbrako, undersænket, panhoved, sekskant og bræddebolt. Skærmskive, spændeskive, fjederskive, møtrik almindelig og selvlåsende.

Find de helt rigtige skruer til dit bore- og skrueprojekt på båden.

Se alle befæstelser

Relaterede artikler

Værktøj til båden

Værktøj til båden

Se hvilket værktøj du bør have liggende ombord på båden.

Maling af båden

Maling af båden

At male båden kan være en god idé, og med lidt øvelse og gør-det-selv-ånd kan du sagtens få et rigtig godt resultat, når båden trænger til et nyt liv.

Toilet ombord på båden – regler og gode råd

Toilet ombord på båden – regler og gode råd

Mangler du gode råd og tips, hvis du allerede har et toilet ombord, eller hvis du ønsker at etablere et toilet på båden. Så læs med her.