Brandsikring og nødberedskab - De produkter, du skal have derhjemme
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB i Norge) anbefaler, at man er forberedt på at klare sig selv i mindst tre dage, hvis der skulle ske noget. Det kan f.eks. være storm, tekniske problemer, terrorisme eller krigshandlinger. Så skal du være forberedt.
Med et lille lager af bestemte varer er du bedre rustet til at klare dig selv, og vi har flere produkter som kan være praktisk at have på lager. Hos os finder du alt fra vanddunke til stormkøkkener, elgeneratorer, gas og pandelamper. Glem heller ikke førstehjælpskassen.
Tænk igennem, hvad der kan ske
Det er svært at forestille sig, at man pludselig skal klare nogle dage uden elektricitet og vand, men hvis en sådan situation skulle opstå, vil du blive glad for, at du var forberedt. Og tallene viser, at flere og flere får øjnene op for at have et beredskabslager hjemme. Ifølge DSB har deres hjemmeside sikkerhverdag.no haft over 90.000 sidevisninger den seneste måned mod 65.000 sidevisninger på en måned i starten af året.
De grundlæggende behov, der skal opfyldes, er varme, drikke, mad, lægemidler, hygiejne og information. Hvis de mest nødvendige ting er på plads, så man kan klare sig i mindst tre dage, er man rustet til at komme igennem de fleste kriser.
Se eksempel på et beredskabslager længere nede i teksten.
Med vores store udvalg til opbevaring kan du nemt holde styr på dit beredskabslager.
Eksempel på beredskabslager
- 9 liter vand pr. person
- To pakker knækbrød pr. person
- En pakke havregryn pr. person
- Tre dåser aftensmad på dåse eller tre poser tørkost pr. person
- Tre bokse med pålæg med lang holdbarhed pr. person
- Nogle poser tørret frugt eller nødder, kiks og chokolade
- Medicin som du er afhængig af
- Brænde-, gas- eller petroleumsovn til opvarmning
- Grill eller komfur, der kører på gas
- Stearinlys, lommelygte med batterier eller petroleumslampe
- Tændstikker eller lighter
- Varmt tøj, tæpper og sovepose
- Førstehjælpskasse
- Batteridrevet DAB-radio
- Batterier, opladet batteribank og mobillader til bilen
- Vådservietter og desinfektionsmiddel
- Aftørrings-/toiletpapir
- Sanitetsprodukter
- Nogle kontanter
- Ekstra brændstof og træ/gas/petroleum/sprit til opvarmning og madlavning
- Jodtabletter i tilfælde af nukleare hændelser, hvis du er under 40 år, gravid, ammer eller har hjemmeboende børn (Læs mere på dsa.no)
-
Kilde: DSB
Den vigtige røgalarm
Desværre er den tid, vi nu går ind i, også en højsæson for brand, især når vi kommer til advent. Heldigvis kan regelmæssige egenkontroller gøre meget for at reducere risikoen for brand.
I tilfælde af brand vil tidlig alarm øge chancen for, at alle kommer ud i tide. Netop derfor er røgalarmen så vigtig. Hvis alarmen er mere end otte år gammel, anbefales det at udskifte den.
Vi har flere forskellige alarmer, herunder optisk røgalarm med trådløs seriekobling. Så vil alle alarmer, der er koblet sammen, give alarm på samme tid, når en af alarmerne registrerer røg.
Kontroller din røgalarm
- Skift batteri i røgalarmen en gang om året.
- Kontroller, at røgalarmen fungerer, og at alarmen høres tydeligt i stuen og soveværelset, selv når døren er lukket. Opsæt mindst en røgalarm, så den kan høres fra alle soverum. Er boligen i flere plan, opsæt da mindst én alarm centralt på hver etage.
- Hold den ren og fri for støv.
- Test den en gang om måneden. Det gør du ved at holde testknappen inde i et par sekunder. Så skal den begynde at bippe. Hvis den ikke bipper, skal du skifte batterier og teste igen.
- Hvis røgalarmen udsender korte bip, skal du skifte batteri og kontrollere, om den virker.
Vi har også testere til røgalarmer, der tester alarmens funktion på en enkel og sikker måde.
Test røgalarmerne den 1. december
Der er fælles nordisk røgalarmdag den 1. december, så det er et godt tidspunkt at huske at teste sine røgalarmer. Så er du klar til jul med en følelse af, at dine røgalarmer rent faktisk fungerer, som de skal. Så tjek din røgalarm, mens du åbner chokoladekalenderen den første dag i december.
Nogle generelle tips om røgalarmer:
- Placer mindst én røgalarm i midten af lokalet, der kan høres fra alle soveværelser. Effektiviteten af en røgalarm reduceres, hvis den placeres andre steder end i loftet.
- Hvis du bor i en lille bolig, skal der som minimum placeres en røgalarm centralt i boligen, gerne i loftet af en fordelingsgang.
- Hvis du bor i en større bolig, skal du have flere røgalarmer i stue og soveværelser. Hvis der er flere etager i dit hjem, skal der være mindst en røgalarm pr. etage.
- Rengør røgalarmer regelmæssigt for støv, og kontroller produktets levetid.
Læs den danske beredskabsstyrelses råd omkring røgalarmer her
Sluk branden effektivt med en pulverslukker
Du kan med fordel have en pulverslukker stående i hjemmet. Med brandklasserne ABC kan du både slukke brande i organiske materialer, brande i væsker og gas. Du kan også slukke elektriske brande op til 1000 volt. Husk på, at hvis du vil slukke brande i en frituregryde bør du have en slukker der har brandklassen F. Kontroller altid brandklassen du ønsker når du vælger pulverslukker. En pulverslukker kan slukke brande i de fleste typer materialer og har ekstrem høj slukkeeffekt.
Skumslukker
Skumslukkere består af vand, skumvæske og luft, hvor skummet kvæler forbrændingsprocessen. De giver lidt skader på møbler, tekniske installationer og apparater.
Pulverslukker
Pulverslukkere består af en beholder med pulver, der drives ud ved hjælp af trykluft, når slukkeren aktiveres. De er blandt andet effektive mod brande i træ, tekstiler og plast samt benzin-, olie- og gasbrande.
Ildslukker til lithium
Mange mennesker bliver overraskede over, at brande i mobiltelefoner, computere og andre produkter med litiumbatterier ikke kan slukkes med en konventionel ildslukker. Derfor anbefaler vi at købe en slukningsspray til litium.
Kontroller ildslukkeren
- Er alle i husstanden klar over, hvor ildslukkeren er placeret?
- Er den let tilgængeligt, tydeligt synligt og brugsanvisningen læselig?
- Er den uden synlige skader?
- Har den en trykindikator, og viser indikatoren grøn – tilfredsstillende tryk?
- Har den forsegling/plombering, der ikke er brudt?
- Er slangen hel og i orden uden fremmedlegemer i slangen/dysen?
- Er kontrol- og serviceintervaller på ildslukkeren blevet fulgt? Se kontroletiketten på ildslukkeren.
- Er pulveret løst og flygtigt? Pulverslukkeren skal også vendes på hovedet og holdes mod øret i fem til ti sekunder. Så skal man kunne høre og føle, at pulveret er løst/flygtigt og "risler" i beholderen.
Produkter til ekstra tryghed
Udover ildslukkere og røgalarmer er der flere produkter, det kan være praktisk at have i huset, hvis der skulle opstå mindre brande. Et brandtæppe slukker ild ved at kvæle flammerne. Pakken hænges på væggen, og brandtæppet trækkes ud med et enkelt greb.
Vores slukkespray er meget brugervenlig og giver ekstra tryghed i hjemmet. Den slukker de fleste mindre brande, og skummet snavser ikke til, indeholder ikke gift og er biologisk nedbrydeligt. En bolig kan blive overtændt på få minutter, og så gælder det om at komme hurtigt ud. Det anbefales at lave og øve en flugtplan. Derved øver man evakuering af huset i praksis og afprøver forskellige flugtveje.
Brandstige som ekstra sikkerhed
Hvis man har flere etager, kan det være hensigtsmæssigt at have en brandstige, så man nemt kan komme ud og ned. Vores brandstige har en længde på 4,7 meter og tåler en maksimal belastning på 200 kg.
Se hele Biltemas udvalg til brandsikring herunder.
Alt til brandsikring af hjemmet>>