Elmotor til båd: Et miljøvenligt valg med mange fordele

Elektriske motorer til både er populære som aldrig før. De er først og fremmest miljøvenlige og du undgår en masse ting ved at anvende en elektrisk påhængsmotor frem for en benzindrevet model.

Fordelene er mange og vi nævner her nogle af dem: 

I mange af landets søer er det ikke tilladt at sejle med benzinmotorer og i de fleste lystbådehavne er el påhængsmotoren blevet mere og mere populær, da den sejler helt lydløst gennem vandet uden at genere havnegæster med støj og røg fra benzinmotoren.  

Anvendelsen af en elmotor til jolle eller gummibåd har mange fordele. Disse elmotorer: 

  • Kan nemmere betjenes af børn og unge, hvilket gør dem ideelle til familiebrug. 
  • Ingen os og støj, hvilket gør din sejlads mere behagelig. 
  • Minimalt vedligehold og ingen serviceudgifter, hvilket sparer dig både tid og penge. 
  • Kan anvendes på mange forskellige typer både, inklusive joller, gummibåde og andre små fartøjer. 
  • Er ofte billigere i anskaffelse end benzin påhængsmotorer, og samtidig er de billigere i drift, da du ikke har brug for benzin. 

Dette er blot nogle af de primære grunde til, at du bør overveje en elmotor til din båd eller jolle. Så uanset om du er en erfaren sejler eller bare leder efter en nem og økonomisk måde at nyde vandet på, er en elmotor et fremragende valg som påhængsmotor.

98922

Fjernbetjening - Den frontmonterede elmotor kan betjenes med en fjernbetjening. Denne udgave fra Biltema kan dreje og bestemme hastigheden på elmotoren.

Valget mellem frontmonteret og hækmontage elmotor til din båd eller jolle 

Grundlæggende findes der to primære typer elmotorer til båden - de frontmonterede og de hækmonterede/agtermonterede elmotorer. Valget mellem disse afhænger af en række faktorer, herunder dine personlige præferencer, bådtypen, og de specifikke forhold, du sejler under. 

Frontmonteret elmotor: Effektiv og brugervenlig 

Frontmonterede elmotorer er ofte foretrukket af mange sejlere, da de på flere måder kan være mere brugervenlige og effektive end hækmonterede motorer. Disse elmotorer er typisk monteret forrest i båden på et fastgjort beslag, hvilket kan give bedre kontrol og manøvreringsevne, især i forhold til vind og strømforhold. Her er nogle af de vigtigste fordele ved frontmonterede elmotorer: 

  • De kan betjenes med en fjernbetjening, hvilket gør det muligt for sejleren at kontrollere motorfunktionerne fra et hvilket som helst punkt på båden. 
  • Med fjernbetjeningen kan båden eller jollen dreje eller ændre fart, hvilket frigør sejlerens hænder til andre opgaver ombord. 
  • Frontmontagen gør det lettere at styre båden, især i forhold til vind og strøm, hvilket kan være afgørende for en sikker og behagelig sejlads. 

Elmotor med hækmontage: Det perfekte “reservevalg” 

Selvom vores fokus primært er på frontmonterede elmotorer, bør du også overveje en hækmonteret, elektrisk påhængsmotor. Denne type elmotor monteres typisk bag på båden og kan være en ideel reserve, hvis din frontmonterede elmotor skulle sætte ud.  

Selvom en hækmonteret elmotor måske ikke tilbyder den samme grad af kontrol og manøvreringsevne som en frontmonteret model, kan den alligevel være en værdifuld backup-løsning til din båd eller jolle. 

Uanset om du vælger en frontmonteret eller hækmonteret elmotor, er det vigtigste, at du vælger den løsning, der passer bedst til din båd og dit behov. 

Trin-for-trin: Sådan monterer du en frontmonteret elmotor på din båd eller jolle 

En frontmonteret elmotor skal installeres i stævnen af dit fartøj. Deraf navnet. Det kan godt være lidt udfordrende, hvis din båd eller jolle ikke allerede har en plade, der tillader en let montering. Dog kan du relativt simpelt selv lave en tilpasningsplade. Men herunder kan du læse, hvordan du let monterer en frontmonteret elmotor på båden.  

Trin 1: Fremstilling af en monteringsplade 

Hvis du har plads nok på din jolle eller båd til at montere motoren, så kan du se bort fra dette afsnit.  

Men på mange joller eller mindre fartøjer er der ikke en eksisterende plade, som du kan montere på. I disse tilfælde kan du lave en trekantet plade, der kan fastgøres til skroget.  Denne kan enten være fremstillet af et robust materiale som aluminium eller rustfrit stål, eller fra et vejrresistent træ.  

Pladen kan fastgøres med rustfrie beslag eller ved at lime den fast med marinesilikone direkte på rælingen. 

98925

Monteringsplade - Monteringspladen bør monteres med gennemgående bolte. Hvis der ikke er en plade i stævnen på jollen, kan du selv fremstille og montere en. Biltemas frontmonterede elmotor bliver leveret med monteringsplade.

Trin 2: Find den rette placering af elmotoren 

Når du monterer elmotoren, er det vigtigt at sikre, at motorakslen kan bevæge sig uhindret op og ned. Det er også afgørende, at du sørger for, at bagenden af elmotoren er mest mulig inden for bådens ræling for at minimere udstikket ud over skroget.  

Hvis du starter med at montere monteringspladen med en enkelt skrue, kan du nemmere justere og finde den optimale vinkel for elmotoren.

98924

Placering - Skaftet på elmotoren skal kunne gå fri af jollens stævn.

Trin 3: Elmotoren skal sættes endeligt fast 

Når du har fundet den helt rette position for elmotoren, kan du foretage den endelige fastgørelse med resten af skruerne eller marinesilikonen. Det er en god idé at anvende gennemgående skruer med møtrikker og store skiver. Dette sikrer, at monteringspladen er fast forankret, og skiverne kan optage og fordele belastningen på undersiden af pladen, hvilket minimerer risikoen for skade på skroget. 

Ved at følge disse trin, kan du med lidt tålmodighed og præcision selv montere en frontmonteret elmotor på din båd eller jolle.  

Husk, at det vigtigste er at sikre, at monteringen er sikker og robust, og at elmotoren er placeret så optimalt som muligt for at sikre maksimal styring og manøvrerbarhed under din sejlads. 

98921

Elmotor vippet op - Når elmotoren er vippet op er det en god ide at den ikke rager udenfor bådens sider, da det vil beskytte den mod stød og slag.

Sådan vælger og installerer du et passende batteri til motoren 

Hvis din elmotor skal kunne drive din båd, så skal der en solid energikilde til. Og det får du i form at batteri. Her skal du gøre dig ene række overvejelser, så du kan vælge det helt rigtige batter.  

Både størrelsen og typen af batteri har betydning for din motor- og sejloplevelse. 

Det batteri du vælger, skal også være egnet til maritime forhold. Batteriet skal kunne modstå de påvirkninger, der opstår under sejlads. Et godt valg vil også være et AGM-batteri, der bedre tåler afladninger, og batteriet er vedligeholdelsesfrit. 

Batteriet til din elmotor skal være i stand til at håndtere den store mængde strøm, der er nødvendig for at bringe båden frem. Typisk vil en elmotor anvende 12 V, hvilket betyder, at du kan klare dig med ét batteri.  

Når det kommer til batteristørrelse, er en passende størrelse omkring 100 AH. 

98889

Batteriboks - En batteriboks er helt oplagt til at opbevare dit batteri i, så det er så godt beskyttet som muligt.

Installation og beskyttelse af batteriet 

Når du installerer batteriet, er det en rigtig god ide at sørge for, at det sidder beskyttet mod vind og vejr. Overvej at placere batteriet i en specialdesignet batteriboks eller i et lukket stuverum på din båd eller jolle.  

Placeringen i en batteriboks har den ekstra fordel, at det bliver lettere at håndtere batteriet, og det er beskyttet mod kortslutning. De fleste batteribokse har indbyggede påspændingsterminaler, som gør det nemt at tilslutte motoren til batteriet uden brug af værktøj. 

98890

Låg på batteriboks - Der er i boksens låg blevet plads til både en batterimåler og en overbelastningssikring. På siden er et “cigartænderstik” monteret så du kan tilslutte ekstraudstyr som for eksempel oplader til telefon eller strøm til ekkoloddet.

Sådan vælger du den rigtige størrelse motor og batteri 

Når du skal vælge den rette størrelse elmotor og batteri, skal du primært overveje, hvilke betingelser du typisk sejler under.  

Hvis du planlægger at sejle i en mindre let gummibåd i en rolig havn, kræver det mindre af motoren, end hvis du skal sejle i en tungere båd i bølger og modvind. En motorstørrelse på omkring 55lbs er en god størrelse til joller omkring 12"-14", hvorimod enkeltmands gummibåde kan klare sig med en mindre model.  

Det er dog vigtigt at bemærke, at vejrforholdene også spiller en væsentlig rolle, når det kommer til motorkraft. Vejrforholdene kan nemlig drastisk ændre dine behov for motorkraft og batteristørrelse. Rolige vindforhold vil selvfølgelig kræve mindre motorkraft og energi, mens kraftig vind og bølger vil øge dit behov for motorkraft og dermed også dit batteribehov. 

Vælg batteristørrelse ud fra dine sejladsbehov 

Når det kommer til valg af batteristørrelse, så er et 100AH batteri en god tommelfingerregel for mange sejlere. Under rolige vindforhold og med lav hastighed, kan du forvente 6-8 timers drifttid med et 100AH batteri.  

Se alle vores batterier

 

Men hvis du planlægger heldags fiske-ture på større søer, hvor motoren er i drift hele tiden, vil det være klogt at overveje at medbringe et ekstra batteri. 

At vælge den rigtige størrelse elmotor og batteri vil sikre, at du kan nyde din tid på vandet uden bekymringer om, hvorvidt din motor og batteri kan klare belastningen. Og er det ikke netop en bekymringsløs sejlads, du drømmer om? 

98891

Motorlås - Hvis din motor bliver siddende på båden er det en god ide med en motorlås.

Opladning af batteriet 

Et opladet batteri er på mange måder nøglen til, at du får en god sejlads. Det kræver ikke blot, at du har den rigtige oplader, men også at du forstår, hvordan du oplader dit batteri korrekt. 

Udforsk alle vores batteriladere

 

En oplader skal være i stand til at levere nok strøm til at lade dit batteri fuldt op, også hvis det på et tidspunkt har været helt afladet. Det er derfor at foretrække med en lader på 8-10 Ampere til et 90-100 AH batteri. 

Det kan være en god idé at gå efter en oplader med forskellige opladningsstyringer. Sådan en oplader udmærker sig ved at have intelligent styring, samtidigt med at du manuelt kan vælge mellem tre opladningsmodes. Skulle dit batteri være kraftigt afladet, kan du vælge en bestemt type opladning, der passer til den situation.  

Sådan vedligeholder du en elektrisk påhængsmotor 

Selvom din elmotor stort set er vedligeholdelsesfri, kan du med nogle meget enkle vedligeholdelsesrutiner forlænge dens levetid og sikre en sejlads helt uden problemer. Efter hver brug eller optagning af påhængsmotoren, skal riggen skylles med ferskvand.  

Her er nogle gode råd, du bør huske: 

Årlig vedligeholdelse af propellen 

Det er en god idé at afmontere propellen en gang om året for at smøre akslen med marinefedt. Dette hjælper med at forhindre rust og korrosion, samtidig med at det sikrer, at akslen fortsat fungerer smidigt.

Fjern fremmedlegemer 

Det er uundgåeligt, at din elmotor kan indfange fremmedlegemer som fiskeline og tang, især når du sejler i områder med meget vegetation. Altså plantevækst. Sørg for at tjekke propelakslen regelmæssigt og fjern eventuelle fremmedlegemer for at forhindre skader. 

Vedligeholdelse af de bevægelige dele 

At afmontere sidedækslerne og smøre de bevægelige dele med marinefedt kan hjælpe med at reducere friktion og forlænge elmotorens levetid. Dette bør gøres regelmæssigt, afhængigt af hvor ofte du bruger motoren. 

Rengøring af batteriforbindelser 

Det er vigtigt at holde batteriforbindelserne rene og fri for skidt og snavs, da dette kan påvirke effektiviteten af strømforsyningen. En regelmæssig rengøring kan forhindre problemer med strømforsyningen på lang sigt. 

Batteri vedligeholdelse 

Hvis du ikke planlægger at bruge din elmotor i en periode, for eksempel om vinteren, er det vigtigt at oplade batterierne løbende. Dette hjælper med at forlænge batteriets levetid og sikrer, at det er klar til brug, når du er klar til at sejle igen. 

Vedligeholdelse af din elektriske påhængsmotor kan virke som en udfordring i starten, men ved at følge disse enkle trin kan du sikre, at din motor forbliver i topform i mange år frem. 

Relaterede artikler

Tilbring sommeren på båden

Tilbring sommeren på båden

Vi giver tips til en vidunderlig sommer til havs, for hele familien.

Solpaneler – Fremtidens energikilde

Solpaneler – Fremtidens energikilde

Flere og flere bruger solpaneler og producerer egen grøn energi, med hjælp fra solen. Skal du også gøre det?

EVA Teak - populært gulv til både

EVA Teak - populært gulv til både

I denne artikel ser vi på, hvordan man lægger EVA teakgulve og tilpasser det til din båd.