Sådan tænder du op og får gang i grillen
Bruger du en klassisk kulgrill til sommerens middage? Så ved du højst sandsynligt, at der er forskellige teknikker og værktøjer til at få de perfekte gløder, der også giver dig det perfekte stykke kød, grøntsagsspyd eller haloumi.
Men det er ikke altid let at vide, hvordan man får de optimale gløder. Men du kan være helt rolig. Her deler vi vores absolut bedste tips til at få rygende varme gløder på grillen.
Hvad er forskellen mellem grillkul og grillbriketter?
Står du og skal vælge mellem grillkul eller briketter i grillen? Der er en del forskel på de to typer brændsel, og afhængigt af hvad du skal grille, er det ene bedre egnet end det andet.
Grillkul
Du bør bruge grillkul, hvis du vil grille ved høj temperatur og med en direkte varmekilde. Fordelen ved grillkul er, at det antændes hurtigt og bliver varmere end grillbriketter. Med grillkul og dets direkte varme kan du med fordel grille mad, der har en kortere tilberedningstid, såsom hamburgers, grøntsager eller pølser.
Ulempen ved grillkul er imidlertid, at det brænder hurtigere ud og kan give en ujævn varme.
Grillbriketter
I modsætning til grillkul brænder grillbriketter længere og med en mere jævn varme. Med grillbriketter får du en indirekte varme, der er velegnet, når du skal grille mad ved lavere varme i længere tid.
Ulemperne ved grillbriketter er, at de har en relativt lang antændelsestid og ryger lidt mere end grillkul.
Bland trækul og grillbriketter
Sandheden er dog, at du faktisk ikke behøver at vælge mellem grillkul og grillbriketter. Man kan nemlig sagtens blande dem. Fordelen er, at du så får en længere brændetid og dermed kan vælge mellem indirekte og direkte grillning.
Vores sortiment af grillkul og briketter
Hvor meget grillkul skal jeg bruge?
Hvor meget grillkul du skal bruge, afhænger af grillens størrelse og af, hvad du skal grille. Hvis det er mad, der er let at tilberede, såsom hamburgers, pølser eller tynde stykker kød, er et lag grillkul normalt nok.
Men hvis du skal grille mad, der tager længere tid, såsom større stykker kød eller en større kylling, kan det være nødvendigt at bruge to lag trækul.
Sådan fyldes og tændes grillen
Nu ved du forhåbentlig, hvilket brændsel du skal bruge til din grill. Så lad os gå videre til, hvordan du rent praktisk skal gå frem for at få de perfekte gløder. Så tag dit grillforklæde på,og tag dine grillredskaber med – det er tid til at begynde at grille!
- Fyld grillen
Fyld grillen med enten grillkul eller briketter. Hvis du griller i en kuglegrill, er en god tommelfingerregel at fylde den en fjerdedel. Det er altid bedre at fylde lidt for meget på end for lidt. Du kan fylde efter mens du griller, men så risikerer du at få en ujævn varme. Et varmt tip er at lægge dit grillkul eller briketter i en bunke, så antændes de lettere, og når du først har fået gløderne i gang, kan du jævne bunken ud igen
- Tid til at tænde grillen
Nu er det tid til at tænde grillen. Brug grilltænder, tændposer, grillstarter, elektrisk lighter eller traditionelle tændstikker. Lad grillkullet eller briketterne brænde, indtil de bliver askegrå, og luk derefter låget på grillen. Men glem ikke at lade spjældene stå åbne!
Når grillen har nået den rigtige temperatur, er det endelig tid til at lægge maden på grillen.
Genbrug grillkullene
Vidste du, at du kan genbruge grillkul, der ikke er brændt helt? Lad kullene køle af, og læg dem derefter i en plastpose. Ryst posen, indtil asken falder af kullene.