Vi går den kolde tid i møde – gør haven klar til vinterens komme
I øjeblikket skifter mange af havens planter farve, inden de smider bladene og gør sig klar til vinteren, som snart står for døren. For nogle planter er frostgraderne ingen sag, men for andre er det den pure undergang, hvis man ikke tager sine forholdsregler.
Mange af de planter, der er en naturlig del af den danske flora, er udrustet til at klare sig gennem en almindelig dansk vinter uden de store dikkedarer. Der er dog også mange planter, der ikke kan klare mosten, og som typisk har brug for en hjælpende hånd, hvis de skal overleve – særligt hvis det bliver en kold vinter, - siger Per Normann, der er hus- og haveekspert hos Biltema.
At vinterklargøre haven behøver dog ikke være nogen uoverskuelig opgave. Per Normann giver her sine råd til, hvad du med fordel kan gøre, inden vinteren for alvor bider sig fast.
Lug alt hvad du kan
Kom du heller ikke helt til bunds med at luge ukrudt hen over sommerhalvåret, fortvivl da ej. Indtil frosten rammer er jorden blød og fugtig, og det er nemt at hive ukrudtet op med rødder. Brug en greb til at løsne jorden hvis nødvendigt. Lader du selv små ukrudtsplanter være, kan de samle kræfter og etablere sig i de kommende måneder, og så bliver de genstridige, når varmen vender tilbage. Så det er bare med at hive alt det op, du orker – du vil takke dig selv til foråret.
Ryd op på terrassen
Det kan være en smertefuld erkendelse, at sommeren er ovre, men ikke desto mindre er det blevet tid til, at havemøbler, lanternerne og grillen, der har skabt hygge på terrasser landet over, skal rykkes ind i skuret. Tingene holder simpelthen længere, hvis de kan få læ for vinterens strabadserende vejr. Har man ikke plads i et skur, kan havemøbler med fordel blive dækket af et beskyttelsesovertræk.
Slå og riv græsplænen
Er du træt efter at have kørt græsslåmaskinen over plænen to gange om ugen i løbet af sommerhalvåret, kan du glæde dig over, at oktober er måneden, hvor græsset skal slås for sidste gang i år. Undgå at klippe det kortere end fire centimeter, så er plænen bedst rustet til vinteren. Hvis der er frugter, der er angrebet af svamp, under frugttræerne, fat da gerne riven, og fjern dem. Dermed mindsker du risikoen for, at de samme sygdomme angriber haven igen til foråret.
Beskyt mod frost
I mange danske haver er der planter som for eksempel georginer, pelargonier og oliven- og citrustræer, der ikke tåler hård frost, og derfor har bedst af at overvintre i et drivhus eller en havestue. For en lang række andre planter er det nok at dække af med gran eller eventuelt med en fiberdug, som kan hjælpe med at holde temperaturen jævn og beskytte bedene mod store temperaturudsving.