Gør det med lim! – Et godt alternativ til skruer og søm
Mange kender den almindelige hvide snedkerlim, der bruges til at lime træ sammen med, eller andre former for lim, der bruges i hjemmet, bl.a. superlim og traditionel hobby/-papirlim. Dagens udvalg indbyder imidlertid til en meget mere udstrakt brug af lim til mange forskellige opgaver.
Det findes for eksempel konstruktionslim, som limer meget stærkt, og som egner sig til flere opgaver i og omkring hjemmet. Konstruktionslimen kommer i patroner, der bruges sammen med en fugepistol. Eksempler på anvendelsesområder kan du se nedenfor.
Hvor bør jeg anvende byggelim?
- Limning af lister
- Montering af træ- eller cementbaserede bygningsplader
- Limning af forskellige typer metal
- Montering af knage, kroge eller lignende
- Montering af spejle og glas.
En stor fordel ved at bruge lim til montering af f.eks. lister er, at du slipper for at skulle spartle søm- eller skruehuller bagefter. Metoden egner sig specielt godt til fastgørelse af lister på vægge i hårde materialer som beton, hvor alternativet som regel er at bruge dyvler eller betonsøm. Ved montering af knage, kroge og lignende i vådrum er den store fordel, at du slipper for at bore eller skrue i membran. Det gør det også enklere at flytte knagene på et senere tidspunkt.
Du kan også få konstruktionslim med kort hærdetid. Det er især praktisk, hvis du limer loftslister eller monterer andre ting på vertikale flader. Superlim, epoxylim och kontaktlim har også kort hærdetid.
Selv om konstruktionslim er alsidig, er det imidlertid ikke en selvfølge, at du kan bruge det til alt muligt. Der findes nemlig specialprodukter til en del opgaver, du kan se eksemplerne nedenfor.
Speciallim til visse anvendelsesområder
- Spånpladelim til montering af spånplader,
- Stenlim til montering af murblokke
- Glasbyggestenslim
Derudover findes der blandt andet lim til tekstiler, plast, stål och vådrumsfolie samt mere kendte ting som tapetlim og fliselim. Derfor er det en god idé at tjekke, hvilken lim der passer til dit anvendelsesområde, før du køber den, du skal bruge.
Tips til korrekt limning
Når du skal lime noget, drejer det sig ikke bare om at klemme en passende mængde lim ud og derefter regne med, at du er færdig. For det første skal du sørge for, at de flader, der skal limes, er rene. Hvis fladerne er ujævne, bør du pudse eller slibe dem ned, før du limer.
- Det er ikke sådan, at limfugen bliver stærkere, jo mere lim du bruger. For meget lim kan faktisk give en svagere limfuge. Hvis du bruger en korrekt mængde, kan du derimod opnå en fuge, der er stærkere end de materialer, der limes sammen.
- Limforbruget varierer med den type materialer, der skal limes, og hvilken slags lim du bruger. Påføringen varierer også – sommetider skal du bruge fugepistol, sommetider sprayes limen på, og sommetider skal den stryges ud med en pensel. Det smarteste er at læse på emballagen, så du får en retningslinje for mængde og påføringsmetode.
- Ofte skal du sætte de limede genstande i spænd, mens limen hærder. Der er flere måder at gøre det på. En skruetvinge kan være praktisk, hvis du limer to tynde genstande, men du kan også bruge maskeringstape, lærredstape, tvinger eller tunge genstande. Hvis du skal lime brede genstande sammen, kan du bruge en limklemme. Hvad der passer bedst afhænger af, hvad du limer, hvor det limes, og hvor hurtigt limen hærder. Det kan godt ske, at du skal være lidt kreativ for at finde den bedste løsning.
- Til sidst er det vigtigt, at du lader limen hærde og ikke belaster limfugen, før den er hærdet fuldstændigt, og vi anbefaler, at du venter op til et døgn.