Guide: Sådan vælger du den rigtige bundmaling til din båd
Fire fordele ved bundmaling
1. Forebygger begroning
Bundmaling bruges til at forhindre begroning med alger, muslinger, snegle og andre organismer på bådens skrog. Hvis du får for mange fastegroede alger eller snegle, kan det påvirke bådens vægt negativt.
2. Beskytter mod korrosion
Bundmalingen beskytter også bådens skrog mod korrosion, især hvis du har en båd, der er lavet af aluminium. Korrosion skyldes oftest udsættelse for saltvand.
3. Reducerer brændstofforbruget
Fastgroede alger og snegle gør din båd tungere og øger modstanden i vandet, hvilket påvirker brændstofforbruget negativt. Men da bundmalingen holder bådens skrog frit for alger og andre organismer, betyder det, at du får et mere effektivt brændstofforbrug, når du bruger den rigtige type bundmaling.
4. Forlænger holdbarheden
En velholdt bundmaling kan bidrage til at forlænge din båds levetid ved at reducere risikoen for korrosion og andre skader forårsaget af tilgroede alger eller snegle.
Hvorfor er det vigtigt at have den rigtige bundmaling?
Påføring af bundmaling på din båd er vigtig af mange årsager, og den type bundmaling, du skal male med, afhænger hovedsageligt af bådens materiale, hvilken tidligere bundmaling der er brugt, miljømæssige og juridiske bestemmelser og i hvilke farvande du færdes i.
To typer bundmaling
Bundmaling opdeles i to hovedgrupper – selvpolerende bundmalinger og hårde bundmalinger. Filmtykkelsen på den selvpolerende bundmaling aftager efterhånden som du sejler og hjælper med at holde skroget fri for begroning, mens den hårde bundmaling har et uopløseligt bindemiddel og er specielt tilpasset til at give den mindst mulige friktion for båden i vandet.
Den største forskel mellem selvpolerende bundmaling og hård bundmaling er, at filmtykkelsen for den hårde bundmaling ikke falder med brugen, hvilket er tilfældet for den selvpolerende maling. Hård bundmaling er derfor bedre egnet til speedbåde og kapsejladsbåde, mens de selvpolerende bundmalinger kan bruges på alle typer både.
Vælg den rigtige bundmaling
Som sagt er det afgørende at bruge den rigtige bundmaling til din båd for en god sejlsæson og for, at din båd skal holde længe. Glem ikke at bruge sikkerhedsudstyr når du maler med bundmaling.
Nedenfor kan du læse mere om, hvilke typer bundmaling du kan finde i vores sortiment, og hvilke lande og farvande, de er godkendt til brug i.
Selvpolerende til Vestkysten
Disse kobberoxidbaserede og selvpolerende bundmalinger er tilladt til Vestkysten, fra Trelleborg i Sydsverige til den norske grænse. Bundmalingen kan bruges på glasfiber, krydsfiner, træ og stål og er tilladt til hastigheder op til 25 knob. Bundmalingen må ikke bruges på aluminium.
Disse bundmalinger sælges kun i Sverige.
Selvpolerende til Østersøen
Disse kobberoxidbaserede og selvpolerende bundmalinger er tilladt til Østersøen, fra Örskär lige nord for Stockholm til Trelleborg i syd. Bundmalingen kan bruges på glasfiber, krydsfiner, træ og stål og er tilladt til hastigheder op til 25 knob. Bundmalingen må ikke bruges på aluminium.
Disse bundmalinger sælges kun i Sverige.
Selvpolerende til finske farvande
Disse kobberoxidbaserede og selvpolerende bundmalinger er tilladt i finske farvande. Bundmalingen kan bruges på glasfiber, krydsfiner, træ og stål og er tilladt til hastigheder op til 25 knob. Bundmalingen må ikke bruges på aluminium.
Polerende og biocidfri – til søer og Den Botniske Bugt
Disse polerende, biocidfri bundmalinger er godkendt til områder med høje miljøkrav, såsom søer og Den Botniske Bugt. At malingen er biocidfri betyder, at den ikke indeholder nogen bekæmpelsesmidler, der modvirker begroning. Denne bundmaling kan anvendes på glasfiber, træ, krydsfiner, stål og aluminium ved alle hastigheder.
Selvpolerende til norske og danske kyster
Disse kobberoxidbaserede og selvpolerende bundmalinger er tilladt til den norske og danske kyst. Bundmalingen kan bruges på glasfiber, krydsfiner, træ og stål og er tilladt til hastigheder op til 25 knob. Bundmalingen må ikke bruges på aluminium.
Hård og biocidfri – til søer og Den Botniske Bugt
Disse hårde, biocidfri bundmalinger er godkendt til områder med høje miljøkrav, såsom søer og Den Botniske Bugt. At malingen er biocidfri betyder, at den ikke indeholder nogen bekæmpelsesmidler, der modvirker begroning. Bundmaling kan anvendes på glasfiber, træ, krydsfiner og stål og er tilladt ved alle hastigheder. Bundmalingen må ikke bruges på aluminium.
Fortyndes med fortynder nr 2
Til fortynding og rengøring af værktøj og pensler skal du bruge Biltemas Fortynder nr 2.
Hvis du maler med bundmaling i koldt vejr, kan malingen føles træg og tyktflydende, og så kan du fortynde malingen med lidt fortynderen, men maksimalt 10%, så bliver den lettere at arbejde med.