Guide: Opsætning af hegn - byg et hegn selv
Uanset hvilken type hegn du skal opsætte, er meget af arbejdet relativt ens. Du starter naturligvis med at beslutte, hvor hegnet skal gå. Du kan for eksempel markere det ved at sætte pinde eller andre typer mærker i jorden. Brug lidt tid på dette - især med tanke på at skabe lige linjer. Det er kedeligt at ende med et hegn, der bugter sig hid og did eller ikke går i en lige linje.
Fundament til stolperne
Hegnsstolperne skal placeres med en afstand på højst 2 meter. Hvis du bygger et højt hegn, kan du med fordel have kortere afstand mellem dem. Det gør hegnet mere stabilt.
Hvordan du vælger at fundere stolperne afhænger blandt andet af jordbundsforholdene på stedet. Hvis du sætter hegnet op på frostudsat underlag, kan utilstrækkelige fundamenter medføre, at stolperne løftes op af frosten om vinteren og ødelægge hegnet. Selvom det er meget arbejde, bør du i sådanne tilfælde overveje nedstøbte stolper. Det gør du på helt samme måde, som når du funderer en terrasse på stolper.
Hvis der ikke er tale om frostudsat grund, kan du bruge jordspyd, der slås ned i jorden. Det er en relativt hurtig og nem løsning. Den nemmeste og hurtigste løsning er dog at slå spidse stolper direkte ned i jorden. I dette tilfælde skal du bruge træ, der er egnet til konstant kontakt med jord.
Hvis du bygger hegnet på klippegrund, skal du bore huller med en borehammer og støbe fundamenterne fast med ankermasse.
Hvilket hegn vil du have?
Der er flere muligheder, når det gælder hegnets udseende. Hvad du vælger, afhænger både af din egen smag og hvor meget arbejde du vil lægge i det.
Hvis du kun vil adskille din grund fra din nabos, kan du bygge/opsætte et lavt hegn med to-tre vandrette brædder. Så fastgør du blot brædderne direkte på hegnspælene. Det gør arbejdet ganske hurtigt, men du får ikke et tæt hegn. Der er dog ikke noget i vejen for at bruge flere brædder eller lægter, der placeres tættere på hinanden for at lave et tættere hegn på samme måde.
Hvis du vil bygge et mere klassisk hegn, det der ofte kaldes et stakit, skal du bruge lodrette stave. Dette kræver også revler mellem hegnspælene, som du kan fastgøre stavene til. Til lavere hegn er to revler tilstrækkelige. Den nederste skal hæves lidt fra jorden for at stå tørt. Revlernes dimensioner skal være mindst 36 x 73 mm, og de stave, der udgør stakittet, kan f.eks. være beklædningslister på 21 x 73 mm. eller stave på 21 x 48 mm.
På stakithegn er det normalt at skære toppen af stavene af i en spids. Mange vælger også at lade toppen af stavene gå i en bue opad eller nedad mellem stolperne. Husk også at lave en drypkant i underkanten af stavene, så vandet lettere løber af.
En anden variant er at opsætte et trådhegn. Så får du et tæt og vedligeholdelsesfrit hegn uden særlig meget arbejde. Når hegnspælene er sat op, er det nemlig let at rulle nettet ud og stramme/fastgøre det. Bemærk, at trådhegn skal bygges med specielle hegnspæle og specielle dele til at fastgøre trådnettet. Trådhegn er også velegnede til fremstilling af hundegårde og lignende.
Tænk på naboerne og bygningsreglerne
Det er altid en god idé at tage en snak med naboerne, hvis du skal opsætte et hegn i skellet. Din nabo deler måske ikke dine synspunkter om æstetik, og de vil måske heller ikke have bagsiden af et hegn mod deres egen have. Måske kan I bygge hegnet sammen og dele omkostningerne? Det er også en fordel at aftale fordelingen af vedligeholdelsesansvaret. Inden du går i gang, er det også vigtigt at tjekke bygningsreglementet – du må muligvis ikke sætte det hegn op, du ønsker. Det gælder især, hvor du skal sætte et hegn op mod eventuelle nabogrunde. Mod vejen skal du også være opmærksom på, at der er særlige regler for at sikre udsynet for både fodgængere og bilister. Det kan både påvirke højden, og hvor tæt på vejen du kan placere hegnet.