Hvilket værktøj til bilen har jeg brug for?
Du ved aldrig, hvornår du får behov for at reparere noget på din bil, uanset om det er et punkteret dæk eller en pære, der er brændt over. Derfor er det godt at have det rigtige bilværktøj ved hånden, hvis uheldet skulle være ude.
Nyttigt bilværktøj at have i værkstedet
Er din drømmegarage fyldt med autoværktøj? Bruger du det meste af din fritid til at arbejde på bilen? Eller måske tværtimod? Måske er du en bilejer, der kun vil have det absolut mest nødvendige værktøj i din garage?
Uanset hvilken interesse du har for bilværktøj, er der noget værktøj, det altid er godt at have i garagen, og som ofte kommer til god nytte.
- Skiftenøgler
- Skruetrækkere
- Topnøglesæt
- Stålbørste
- Bremseværktøj
- Olieværktøj
- Motorværktøj
- Arbejdsmåtte.
Autoværktøj til skift af bremseklodser og bremseskiver
Bremseklodserne er nogle af de dele på bilen, der udsættes for mest slitage. Hvis du skal skifte dine bremseklodser, er det vigtigt, at du har det rigtige værktøj. For at kunne skifte bremseklodser og bremseskiver skal du løfte din bil op. Brug en donkraft, og sæt en støttebuk under.
Du har brug for følgende værktøj til at skifte bremseklodser:
- Hjulnøgle og topnøgler til hjulbolte/-møtrikker til at løsne hjulboltene/-møtrikkerne.
- Donkraft til at løfte bilen op med.
- Bremsestempelværktøj
- Bremseudlufter
- Støttebuk.
Det er vigtigt at have en stålbørste til at rense med, inden du monterer nye bremseskiver.
Bilværktøj til olieskift på bilen
At skifte olie på bilen er ikke så svært, som mange måske tror, og det er noget, som du selv kan gøre med det rigtige værktøj. Så hvilket værktøj har du brug for til at skifte olie?
Olieværktøj
Når du skal skifte olie eller rengøre motordele, er det godt at have praktisk olieværktøj ved hånden.
Du har brug for følgende værktøj til at skifte olie:
- Oliefilter
- Oliefilterværktøj
- Bundprop
- Olietragt
- Opsamlingskar
Hjulskiftsværktøj
Der er mange, der vælger at skifte hjul på bilen selv, hvilket med det rigtige værktøj og tilbehør ikke er så svært, som mange måske tror. Kun du ved, hvilket hjultilbehør du har brug for og ønsker, men med det følgende hjuludstyr bliver hjulskift næsten til en barneleg. Det er vigtigt, at du altid spænder hjulboltene/-møtrikkerne med den rigtige momentnøgle. Hvilken momentnøgle du har brug for, finder du i bilens instruktionsbog. Hvis du bruger en møtrikspænder, kan du bruge en momentstav ved tilspændingen af møtrikker og bolte. Glem ikke, at dine hjul skal efterspændes efter ca. 50 kilometers kørsel.
Værktøj til hjulskift:
- Arbejdshandsker til at beskytte hænderne og få et bedre greb.
- Donkraft til at løfte bilen op.
- Støttebukke, der placeres under bilen, og som sikrer dig under arbejdet, hvis donkraften skulle vælte eller falde sammen.
- Møtrikspænder, krydsnøgle eller hjulnøgle til at løsne hjulbolte/-møtrikker. Med en møtrikspænder sker hjulskiftet hurtigt, men afslut altid med at kontrollere med krydsnøglen, at hjulboltene/-møtrikkerne hverken er spændt for hårdt eller for løst.
- Momentnøgle.
Vores sortiment af dæktilbehør
Skift af autopærer
Har du en forlygte, der ikke lyser? Du behøver ikke at køre på værksted for at få skiftet en pære, det kan du lige så godt gøre selv. Men glem blot ikke altid at starte med at tjekke bilens instruktionsbog, inden du skifter, og at stoppe motoren, før du eventuelt åbner motorhjelmen. Du behøver ikke specialværktøj til at skifte dine pærer, og fremgangsmåden er beskrevet i din bils instruktionsbog sammen med den type pære, du skal bruge.
Beskyt dig selv - og bilen med værnemidler
Mange og lange timer i værkstedet sætter ofte deres præg på kroppen og kan føles trættende. Derfor er det vigtigt, at du bruger gode værnemidler, der letter dit arbejde. Når du udfører arbejde på gulvet, skal du bruge en arbejdsmåtte, knæpude eller en knæmåtte. Skal du arbejde med noget under bilen? Så invester i et praktisk liggebræt, som du kan ligge på, samt en donkraft og støttebukke, så du sikrer bilen effektivt, inden du kryber ind under den.
Det kan også være nødvendigt at beskytte bilen, hvis du for eksempel arbejder med olier. Hvis du arbejder i bilens motorrum, kan det være en fordel at beskytte forskærmenes lak med en skærmbeskytter, som du nemt kan gøre fast med magnetstrimler.
For at kunne arbejde effektivt og sikkert er det også vigtigt, at du har godt lys. Derfor er det praktisk at bruge en pandelampe eller en anden form for arbejdsbelysning.
Praktisk bilværktøj at have i bilen
Ude på vejen kan der nogle gange ske uforudsete ting, og det er ikke altid, man har mulighed for at komme hjem eller på værksted. Det kan være, at du punkterer, en lygte løsner sig, eller bildøren fryser fast på årets koldeste dage.
Derfor er det godt at udstyre bilen med:
- Multispray der får tingene til at løsne sig lettere, hvis de sidder fast.
- Gaffatape hvis noget er løst og kan fastgøres midlertidigt med gaffatape .
- Lommelygte hvis du skal ud i mørket.
- Krydsnøgle, donkraft eller hjulnøgle hvis du er praktisk nok til selv at skifte et punkteret hjul.
- Bitskruetrækker med bitsæt for at kunne klare de fleste typer af skruer i bilen.
- Topnøgle og topnøglesæt for at kunne løsne skruer og møtrikker.
- Refleksvest som du kan nå fra førersædet, af hensyn til din egen sikkerhed.
Lav selv service på bil?
Der er faktisk meget du selv kan lave af et service på bilen, altså hvis du har kendskab til biler og har hænderne skruet godt på. Vi vil dog anbefale at hvis du skal have et stempel i servicebogen og overholde garantiaftaler, så skal du besøge et autoriseret værksted og få dit periodiske serviceeftersyn foretaget. Vær opmærksom på at, ved et værkstedsservice gennemgår værkstedet en lang liste af kontrolpunkter. En liste som er meget længere end den liste af ting du eventuelt selv kan lave, som du ser nedenfor.
Hvis du kører i en ældre bil eller måske har lysten og kompetencerne selv til at lave et service i carporten, så er der enkle ting du kan klare selv. Det er ting som kontrol af:
- Dæktrykket.
- Kontroller Bremse-, køler-, og sprinklervæske.
- Kontroller motorolie, gearolie, og servoolie.
- Skift olie og oliefilter.
- Tjek luftfilter og pollenfilter.
- (Få støvsuget måtterne og giv bilradioen en renseskive – så er du godt kørende lidt endnu)