Kompostér mere!

Kompostér mere!

Det at kompostere er ikke så svært, som det umiddelbart kan synes! For i praksis er varme, ilt og fugt alt, hvad der er nødvendigt for at forvandle dit have- og madaffald til næringsrig jord. Og ville det ikke være rart at være selvforsynende med den jord og næring, dine planter har brug for? Desuden gør du en fantastisk indsats for miljøet!

Lav din egen kompost

Du kan nemt forvandle dit have- og madaffald til kompost på bare 1-2 år. Komposten kan derefter bruges til at gøde planter i haven.

Når du skal lave en kompostbunke, skal du altid begynde med at lægge et lag luftigt materiale i bunden, f.eks. grene eller kviste fra hækklipning. Derefter kan du fylde op med affald fra haven eller køkkenet. Et tip er at blande affaldet, så der ikke bliver ensartede lag af et bestemt materiale. Du kan også med fordel lægge animalsk køkkenaffald, syge plantedele og ukrudt i midten af kompostbunken og dække det omhyggeligt med andet materiale. Drys også nogle liter havejord eller gammel kompost på af og til for at fremskynde formuldningen.

Hvor hurtigt komposten er klar afhænger af, hvilken type affald du har lagt på, og hvordan vejrforholdene er. Du bør fra tid til anden kontrollere, at kompostbunkens indhold er tilstrækkeligt fugtigt. Du kan også røre rundt i komposten ind imellem for at tilføre ilt og fremskynde komposteringsprocessen.

Vidste du at?

Jo oftere du vender komposten, jo hurtigere bliver den færdig?
Men det er et tungt arbejde, så vær forsigtig, når du gør det!

 

Hvilken type kompostering skal du vælge?

Kompostering i lukket beholder

Du kan vælge mellem kompostering i en åben beholder eller i en lukket beholder. De mest almindelige lukkede kompostbeholdere er lavet af plast. Fordelen ved en lukket beholder er, at den ser pæn ud, særligt hvis du har en lille have. Hvis du har planer om at kompostere madaffald, bør du have en lukket beholder til varmkompostering.

En lukket kompostbeholder er desuden god, hvis du ønsker at holde skadedyr væk, så du kan kompostere madaffald på en sikker måde uden at få besøg af sultne små gnavere. Det kan være svært at røre rundt i en lukket kompostbeholder, så du kan i stedet prøve at stikke en pind ned i affaldet og lave dybe huller i det for at tilføre den vigtige ilt.

Hos Biltema finder du kompostbeholdere og anden plantegødning til haven.

Kompostering i kompostbunke

Kompostering i en kompostbunke kan enten ske i en åben kompostkurv med jordkontakt eller i en fritstående bunke, som er overdækket. Fordelen ved en kompostkurv er, at du kan samle alt affald på et tydeligt afgrænset sted, hvilket gør det lettere at holde styr på det. Hvis du har din kompostbunke til at ligge direkte på jorden, uden nogen form for beholder, kan du overdække den med blade eller halm for at isolere den og på den måde fremskynde nedbrydningsprocessen.

Et tip er at købe et kompostgitter, så du nemt kan samle alt affaldet på ét sted.

Kig nærmere på vores praktiske kompostgitre og andre smarte kurve og opsamlere til din have.

Varm- eller koldkompostering?

Du kan vælge, om du vil købe en beholder til varmkompostering eller koldkompostering. En beholder til varmkompostering har tykkere sider, er skadedyrssikker og har et tætsluttende låg, som giver god isolering og en optimal temperatur for hurtig formuldning. Det betyder, at du også kan kompostere om vinteren. Hvis du vil kompostere madaffald, skal du have en beholder til varmkompostering.

Der findes også beholdere med låg til koldkompostering, men de er ikke lige så godt isolerede eller skadedyrssikre, fordi de kun bruges til kompostering af haveaffald. Koldkompostering foregår ofte ved blot at lægge en bunke med blade, kviste og andet materiale fra haven direkte på jorden. Det kræver ofte lidt mere arbejde at holde gang i nedbrydningseffekten, hvis man bruger koldkompostering.

Hvilken type affald kan jeg kompostere?

Det er ikke altid let at vide, hvilken type materiale du må smide på kompostbunken. Her giver vi nogle eksempler på materialer, du kan kompostere.

  • Men højst 2 deciliter pr. 100 liter kompost
  • Bark
  • Grannåle
  • Fjer
  • Frugt
  • Grene og kviste
  • Græstørv
  • Hækafklip
  • Hø og halm
  • Jord
  • Kogler
  • Køkkenaffald
  • Blade
  • Ukrudt
  • Papir
  • Staldgødning
  • Aviser

 

Hvor skal jeg placere min kompostbunke?

Hvis du har mulighed for det, bør du placere kompostbunken i skyggen af et træ eller et større buskads. Du behøver ikke være bekymret for, at deres rødder vokser ind i kompostbunken, for det er kun godt, hvis de kan udnytte en del af næringen. 

Kompostbunken skal helst ikke stå i direkte sollys eller vind. For kraftigt sollys kan let resultere i, at kompostbunken tørrer ud, og derfor kan det også være en god idé at placere den på et sted, hvor du nemt kan nå den med vandslangen. 

Sørg også for, at den er nem at komme til, så du uden besvær både kan hælde køkkenaffald på og tømme den for jord til dine planter. Jo lettere tilgængelig du gør kompostbunken, jo større chance er der for, at dit projekt bliver vellykket!

Se vores udvalg til kompost>>

Relaterede artikler

Havekalender - måned for måned

Havekalender - måned for måned

En kalender til dit havearbejde. Her guider vi dig måned for måned.

Sådan gør du haven klar til sommeren

Sådan gør du haven klar til sommeren

Solen er begyndt at varme lidt mere og det er på høje tid at pifte haven og terrassen op til sommer. Vi ser på, hvordan du kan gøre det – nemt og til en overkommelig pris!

Planter på altanen - lav en grøn byoase

Planter på altanen - lav en grøn byoase

Vil du begynde med at plante? Intet problem - på din balkon eller altan, kan du gøre det meste!