Luftfugtighed i huset: Alt du skal vide

Luftfugtighed i huset: Alt du skal vide

Ved du, hvad luftfugtigheden i dit hus betyder for indeklimaet? Og er du mon klar over, om du måske har for høj eller lav luftfugtighed hjemme hos dig? Det kan du blive klogere på her på siden. Vi har nemlig samlet alt, du skal vide.

Vi dykker ned i, hvad luftfugtighed egentlig betyder, hvordan du selv kan finde frem til, hvordan niveauet er hjemme hos dig, og vi giver dig også tips til, hvordan du selv kan regulere den – uanset om den er for høj eller lav. På den måde kan du skabe et sundt og behageligt indeklima i din bolig.

Luftfugtighed i dit hus: Hvad vil det sige?

Når vi taler om luftfugtighed i huset, så refererer det til den aktuelle mængde vanddamp, der er til stede i luften. Det er faktisk en ret vigtig faktor, når det kommer til indeklimaet hjemme hos dig, for mængden af vanddamp i luften har stor betydning for et sundt og behageligt indeklima. Når det kommer til luftfugtighed, så skelner vi mellem høj og lav luftfugtighed.

Høj luftfugtighed i huset betyder, at luften indeholder store mængder vanddamp, hvorimod lav fugtighed betyder, at luften indeholder en lav mængde vanddamp. Begge dele kan resultere i problemer med både indeklimaet og ikke mindst dit helbred.

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan niveauet er hjemme hos dig, og vi går i dybden med det hele her på siden.

Hvordan skal en relativ luftfugtighed være i et hus?

For at skabe det mest optimale indeklima hjemme hos dig er det vigtigt, at du har helt styr på, hvordan den relative luftfugtighed i dit hus egentlig skal være.

Vi anbefaler en luftfugtighed mellem 30-50%. Indenfor lige præcis dét interval har du de bedste betingelser for at skabe et sundt og behageligt indeklima. Om sommeren er det dog optimalt, at luftfugtigheden i dit hjem ligger i den høje ende omkring 60-65%, og om vinteren må den gerne ligge omkring 40-45%.

Konsekvenser af høj eller lav luftfugtighed

Hvis luftfugtigheden i dit hus overstiger den anbefalede grænse, så har det en række forskellige konsekvenser. Hvis luftfugtigheden er for høj, så kan det blandt andet føre til fugtskader, skimmelsvamp og generelt et dårligt indeklima at opholde dig i. Hvis luftfugtigheden derimod er for lav, så kan det føre til tørre, irriterede slimhinder og irritation i både øjnene og halsen.

Det er derfor ret så vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan luftfugtigheden er i dit hus. Og heldigvis kan du selv kigge efter de forskellige tegn, og du kan endda også selv måle den.

Sådan kan du selv måle luftfugtigheden i dit hus

Faktisk kan du godt selv måle luftfugtigheden med et hygrometer, og det er lettere, end du måske tror. Hygrometeret muliggør, at du let og præcist kan finde frem til, hvordan niveauet er hjemme hos dig. Et hygrometer er et lille, praktisk instrument, som måler luftfugtigheden og mængden af vanddamp i luften.

Vi har samlet fire gode råd til, hvordan du bruger hygrometeret til at måle, om du egentlig har høj eller lav luftfugtighed hjemme i dit hus.

 

  • For at få de mest præcise målinger anbefaler vi, at du placerer hygrometeret i midten af rummet – væk fra både vinduer og varmekilder.
  • Det er en god idé at lave målinger i flere forskellige rum, da luftfugtigheden let kan variere fra rum til rum.
  • Du kan også med fordel måle fugtigheden på flere tidspunkter i løbet af dagen, da den også godt kan variere i løbet af dagen.
  • Det er gennemsnittet af dine målinger, du skal reagere på, hvis den enten viser for høj eller lav luftfugtighed.
  • Hvis luftfugtigheden ligger under 30-50%, så er den lav, og hvis den omvendt ligger over 30-50%, så er den i den høje ende af skalaen.


At holde øje med luftfugtigheden i dit hus er en vigtig del af at skabe et sundt og behageligt indeklima. Og med et hygrometer har du heldigvis et simpelt og effektivt værktøj, der kan hjælpe dig godt på vej.

Har du lav luftfugtighed i dit hus?

Selvom det er mest almindeligt at opleve høj luftfugtighed derhjemme, så kan for lav luftfugtighed i dit hus også være et problem. Det kan nemlig føre til flere forskellige problematikker som eksempelvis tørre slimhinder, irritation i øjnene og halsen og skader på træmøbler.

Heldigvis er der, ligesom med høj luftfugtighed, også flere ting, du selv kan gøre, hvis du gerne vil øge luftfugtigheden i dit hus. Faktisk skal du blot gøre det omvendte af det, vi anbefaler, hvis du vil sænke luftfugtigheden.

 

  • Husk god udluftning: Selvom det kan virke forkert, så er det stadig vigtigt at lufte ud, når luftfugtigheden er lav. Det kan nemlig hjælpe med at balancere fugtigheden i boligen.

  • Brug en luftfugter: Luftfugtere kan være en effektiv løsning til at øge luftfugtigheden. De afgiver nemlig vanddamp i luften, og du kan let indstille dem til at opretholde en vis fugtighed i rummet.

  • Få flere planter derhjemme: Planter kan faktisk hjælpe med at afgive fugt og øge luftfugtigheden gennem fotosynteseprocessen.

  • Forsøg at tørre tøj indenfor: Selvom det virker forkert, så kan det faktisk hjælpe at tørre dit tøj indenfor i en periode, så luftfugtigheden stiger.

  • Undgå at tænde emhætten: At skabe mere damp derhjemme er en simpel måde at øge luftfugtigheden. Faktisk kan du også nøjes med blot at koge vand i en gryde, så dampen fordeler sig i rummet.

 

Der er derfor flere taktikker, du kan gøre brug af, hvis du døjer med lav luftfugtighed i dit hus. På den måde kan du skabe et mere behageligt indeklima at være i.

4 tegn på, at der er høj luftfugtighed i dit hus

Er du i tvivl om, hvorvidt luftfugtigheden er lidt for høj hjemme i dit hus? Her er nogle af de typiske tegn, som du med fordel kan kigge efter.

 

  1. Dug på ruderne: Et tydeligt tegn på, at luftfugtigheden ligger i den høje ende, er dug på ruderne – særligt om morgenen, når du står op. Det sker, fordi den varme, fugtige luft møder de kolde ruder og på den måde skaber kondens.
  2. Fugtige og misfarvede lister i vinduerne: Har du set, at listerne i dine vinduer er fugtige eller har ændret farve? Så kan det godt være et tegn på for høj luftfugtighed.
  3. Indelukket eller muggen lugt: Har du lagt mærke til, at der ofte er en indelukket lugt i ét eller flere af rummene i din bolig? Så kan det også godt være et tegn på en høj luftfugtighed.
  4. Skimmelsvamp: Hvis du opdager skimmelsvamp, så er det et tydeligt tegn på, at du bør gøre noget ved den høje luftfugtighed. Skimmelsvamp elsker nemlig fugtige miljøer.

 

Du kan derfor med fordel være opmærksom på de forskellige tegn, hvis du gerne vil sikre dig en optimal luftfugtighed hjemme hos dig.

Her kommer den høje luftfugtighed fra

Har du en høj luftfugtighed i dit hus, og er du i tvivl om, hvorfor du egentlig har det? Det kan vi heldigvis gøre dig klogere på. Der kan nemlig være flere årsager til det:

 

  • Manglende ventilation
  • Sjælden udluftning og gennemtræk
  • Tørring af tøj indenfor
  • Damp fra brusebadet
  • Dine varmeapparater
  • Damp og os fra madlavning
  • Uopvarmede eller for kolde rum

Hvis du gerne vil opretholde et sundt og behageligt indeklima, er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvorfor du potentielt kan have høj luftfugtighed i dit hus, så du kan gøre noget ved problemet. Nedenfor gør vi dig klogere på, hvad du selv kan gøre, hvis du oplever en høj, indendørs luftfugtighed hjemme hos dig.

94224

Få en passende luftfugtighed hjemme i dit hus

Høj luftfugtighed i huset kan være en udfordring for mange husejere, men heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at begrænse mængden og få luftfugtigheden ned på et optimalt niveau. Se, hvad du selv kan gøre her.

 

  1. Ventilation: Sørg for, at du har mekanisk ventilation i dit hjem ved hjælp af et ventilationsanlæg eller ventilationssystem. Det hjælper nemlig med at udskifte den fugtige luft med frisk og tør luft.
  2. Udluftning og gennemtræk: Åbn vinduerne hver eneste dag i 5-10 minutter i forskellige rum for at skabe en grundig gennemluftning. Det hjælper med at fjerne fugt indendørs og forbedre luftkvaliteten.
  3. Tør vasketøjet udenfor: Vådt tøj frigiver fugt i luften, når det tørrer på et tørrestativ indenfor. Prøv derfor så vidt muligt at tørre tøjet på en tøjsnor udenfor eller i et ventileret rum, for så falder luftfugtigheden automatisk.
  4. Damp fra brusebad: Efter et varmt brusebad bør du åbne vinduet for at slippe af med dampen, og hold altid døren lukket til badeværelset. Du kan også med fordel installere en badeværelsesventilator, hvis det er en mulighed.
  5. Tør kondens af vinduer: Hvis der dannes kondens på dine vinduer, når du står op om morgenen, så tør det af med et viskestykke med det samme. Fugt spredes nemlig hurtigt, og vedvarende kondens kan føre til endnu flere fugtproblemer.
  6. Damp fra madlavning: Når du laver mad på komfuret, så bør du altid tænde for emhætten. Den vil hjælpe med at fjerne dampen og dermed mindske luftfugtigheden. Hold også gerne døren lukket til køkkenet, hvis du kan, så du begrænser mængden af damp i andre rum.
  7. Opvarm alle husets rum: Når varm luft kommer ind i uopvarmede rum, så stiger luftfugtigheden, og kondens kan opstå. Sørg derfor for at alle rum i huset er passende opvarmede, og lad dine indvendige døre stå åbne for at fordele varmen ligeligt.
  8. Brug en affugter eller fugtfjerner: Hvis du har vedvarende problemer med høj luftfugtighed  i hjemmet eller deciderede fugtskader, kan en affugter eller fugtfjerner være en stor hjælp. De fjerner nemlig overskydende fugt fra luften og hjælper med at skabe et sundt indeklima.
  9. Gør brug af andre hjælpemidler: En luftrenser, et klimaanlæg, en bordventilator eller en gulvventilator kan også hjælpe med at forbedre luftkvaliteten i dit hjem – særligt hvis luftfugtigheden er høj.

 

Ventilation om sommeren og vinteren 

Ventilation er en vigtig faktor hele året rundt, men det er nødvendigt at tilpasse ventilationen til årstidens specifikke behov. 

Om sommeren er ventilation vigtig for at holde indendørstemerpaturen kølig og behagelig. Det hjælper også med at fjerne fugt, der kan hobe sig op, hvis du bruger aircondition eller ofte har åbne vinduer. Faktisk kan ventilation om sommeren også være med til at reducere risikoen for skimmelsvamp og forbedre luftkvaliteten indenfor. 

Om vinteren er ventilation også vigtigt. Her er målet dog at fjerne fugt og forurenende stoffer fra indeluften. Om vinteren bruges typisk et varmeanlæg, som kan være med til at udtørre indeluften og reducere luftfugtigheden. Det er derfor vigtigt, at du jævnligt lufter ud for at forny luften og mindske risikoen for, at luften bliver for tør. 

Som du nok kan se, er der altså flere forskellige metoder, du selv kan tage fat på, for at sænke luftfugtigheden hjemme i dit hus.

Sådan bruger du en affugter hjemme hos dig

En affugter kan være en stor hjælp, hvis du oplever vedvarende problemer med for høj luftfugtighed i dit hus – og også især hvis du oplever deciderede fugtskader. Den virker ved at trække luft ind, fjerne fugten og derefter blæse den tørre luft tilbage i rummet. Vi har samlet et par råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du bruger en affugter hjemme hos dig.

  • Det er vigtigt, at du er opmærksom på løbende at tømme vandbeholderen, så affugteren kan fortsætte med at køre effektivt.
  • Placér affugteren et sted, hvor luften kan cirkulere frit omkring den – gerne midt i et rum.
  • Hold både vinduer og døre lukkede, mens affugteren kører, så den ikke bruger unødvendige kræfter.
  • Hvis du har en decideret vandskade, så bør du sørge for at mindske skadens omfang på samme tid, som affugteren kører.
  • Du kan med fordel bruge en affugter, mens du blot tørrer tøj indenfor, hvis ikke det er muligt at tørre det ude.
  • Hvis du oplever seriøse problemer med fugt, så bør affugteren køre i flere uger – og nogle gange i døgndrift.

 

En affugter kan være et effektivt værktøj, hvis du kæmper med uønsket luftfugtighed i dit hus, men det er vigtigt, at du har helt styr på, hvordan du bruger den korrekt.

Gør brug af en luftrenser, et klimaanlæg eller en ventilator

På samme måde som en affugter er en luftrenser, et klimaanlæg eller en ventilator på bordet eller gulvet også en god løsning, hvis du gerne vil forbedre luftkvaliteten i dit hjem. I modsætning til en affugter er de forskellige hjælpemidler typisk brugt til mindre problemer med fugt og især for at få en renere og mere behagelig luft i rummet.

94228

En luftrenser kan være særlig effektiv, da den filtrerer luften og fjerner overskydende fugt. På samme måde kan et klimaanlæg hjælpe med at holde luftfugtigheden på et passende niveau ved at regulere temperaturen i rummet. En bordventilator eller gulvventilator kan også være en stor hjælp, da begge skaber luftcirkulation og dermed bidrager til at mindske fugtigheden i luften.

Find alle vores produkter til ventilation

Relaterede artikler

Tips til orden i hjemmet

Tips til orden i hjemmet

Her deler vi nogle praktiske løsninger til mere orden i hverdagen!

Pollen – mindsk generne med gode rengøringstips

Pollen – mindsk generne med gode rengøringstips

Mindsk pollengenerne derhjemme med rigtig rengøring og luftrensere. Vi guider dig!

Smart belysning – med et tryk på en knap

Smart belysning – med et tryk på en knap

Med belysning fra Biltema Smart Home har du styr på alt belysningen fra din smartphone.