Pleje af græsplænen – sådan gør du

Pleje af græsplænen – sådan gør du

”Bare plant græs over det hele” og læn dig tilbage i solstolen og se det vokse. Det lyder umiddelbart som en god plan for din have. Så bliver den heller ikke så tidskrævende at passe vel? Det passer ikke helt desværre. Det kræver noget arbejde at få en flot græsplæne og nogle af de ting du bør være opmærksom på er:

  • Slå græsset 1- måske 2 gange om ugen med start fra sidst i marts til slutning af oktober (Imens det bare vokser derudaf i vækstsæsonen) Slå kun græsset i tørvejr for at undgå at jorden bliver presset sammen, for så får rødderne ikke nok næring i den hårde jord og du har en plæneklipper som kan ruste.
  • Giv græsset gødning eller kalk.
  • Fjern mos og riv græsset igennem en gang om året.
  • Riv blade sammen om efteråret eller benyt bioklip/multiklip med plæneklipperen.
  • Vand plænen i tørkeperioder hvis du har penge nok til vandregningen (Græs er stærkt og lever videre efter tørkeperioden, så du behøver ikke vande).
  • Gør plænen ekstra flot med en kanttrimmer.

Hvornår er det bedste tidspunkt at slå græsplænen?

Plænen kan klippes når som helst i havesæsonen, fra slutningen af ​​marts til september-oktober, så længe den ikke er for våd. Den sidste gang du klipper, bør du lade græsplænen stå lidt højere end normalt, så græsplænen overlever vinteren bedst muligt.

Når du klipper første gang, så husk ikke at klippe græsplænen for kort med det samme. Den gyldne regel er ikke at klippe mere end 1/3 af græsplænen ad gangen, ellers er der risiko for at beskadige vækstpunktet mellem græsstråene.

Hvad skal jeg gøde min græsplæne med?

Din græsplæne har godt af at få gødning mindst en gang om året, men du kan godt gøre det 3-4 gange efter behov. Dette starter med du om foråret, når plænen er tørret en smule, men jorden stadig er fugtig. Husk at vande efter hvis det ikke regner et par dage efter du har spredt gødningen ud. Du kan gøre det samme i start-midten af juni og hvis du vil have en fuldgrøn græsplæne, gøre det samme i begyndelsen af august.
Hos Biltema tilbyder vi en fuldgødning som indeholder mikronæringsstoffer.

Mos i græsplæne - luftning af græsplæne, hvornår?

Mos kommer hvis jorden mangler næring og især dukker det op de steder, hvor der er skygge.
For at gøre det lettest for dig selv bør du fjerne mos og lufte plænen i marts og april, på det tidspunkt hvor græsset så småt er begyndt at vokse. På dette tidspunkt sidder mosset løst og kan derfor fjernes let. Men du kan sagtens fjerne mos med en af vores græsbeskyttelsesmaskiner hele foråret såsom en mosrive/vertikalskærer eller bare en normal rive.

Græsbeskyttelsesmaskiner

Se vores udvalg af græsbeskyttelsesmaskiner som du kan bruge til kampen mod mosset.

Se sortimentet

En mosfjerner kan du benytte en gang om året og det er en skånsom metode fordi mosfjerneren har små børster som ikke skader græsset. Har du mod på lidt fysisk arbejde og du har en mindre have, så kan en god gammeldags rive med jerntænder klare jobbet. Du vælger metode til at fjerne mos efter tilstanden i din pengepung eller tid og kræfter. Hos Biltema har vi flere muligheder for at bekæmpe mos i din have – hvorfor betale mere?

Ujævn græsplæne og tromle græsplæne

En anden metode til at afhjælpe Mos i græsplænen er at tromle græsplænen på kryds og tværs. Dette kan også have en positiv effekt på mosfjernelse og så kan det være du går fra Rough til Fairway i din baghave, hvis du benytter en havetromle.

Efterså med nye græsfrø

Er din græsplæne blevet lidt tyndhåret og fyldt med brune pletter? Så kan du gøre den tættere ved at efterså med nye græsfrø. Dette bør du kun gøre når plænen er tør, for ellers kan du opnå det modsatte, at plænen bliver gul og trist.
Du bør efterså din græsplæne i april eller maj måned i foråret og i august og september i efteråret. Nye græsplanter skal have vand og lun jord og planterne vil have de bedste vækstbetingelser i foråret eller om efteråret pga. temperatur og nedbørsmængde.
Inden du efterså plænen skal du:

  • Klippe plænen helt ned til den laveste klippehøjde på din plæneklipper.
  • Fjern herefter mos og luft plænen, så du skaber luft i bunden af plænen.
  • Fordel de nye græsfrø med en spredevogn så de bliver jævnt fordelt på plænen.
  • Suppler med plænegødning for at give både nye og gamle græsplanter ekstra grokraft.

Hvor længe skal jeg vande græsplænen?

Om sommeren bliver græsset gult i de ekstra tørre perioder. Men det er vigtigt at huske på at græsset ikke dør af at blive gult, og det vil næsten altid komme igen når det regner. Så du behøver ikke vande din græsplæne. Dette bør du kun gøre hvis du vil slippe for at det visner, og så skal du vande inden det gulner. Vand sjældent men grundigt med ca. 20 liter pr. kvm.

Alt til havevanding

Husk at udforske vores sortiment til havevanding.

Se udvalget her

Bare husk på at når du vander græsplænen så kan man højest sandsynligt mærke det på vandregningen. Det er derfor en smart idé at benytte en regnvandsbeholder for at samle gratis vand sammen til vanding af haven. Vil du have flere tips til at blive en god havevander?

Se vores havevanding tips her

Underjordiske og overjordiske beboere i din have

De væsener der bor under jorden såsom mosegrise og mulvarpe, ved højest sandsynligt ikke at du går og gør dig umage med at gøre din græsplæne flot. Så her er du nok nødt til at beslutte dig for om du bare vil jævne ud de steder der kommer bunker, eller om du vil forsøge at skræmme den underjordiske beboer væk med en mulvarpe-/mosegriseskræmmer.

En beboer i haven som rigtigt mange mennesker hader er mælkebøtten. Derfor bør du allerede om forråret fjerne ukrudt fra din græsplæne hvis du ikke vil have en gul udsigt fra dit terrassevindue. Mælkebøtten breder sig med lynets hast, når dens frø bliver båret afsted af vinden. Så gå en tur med et mælkebøttejern.

Er græsset grønt nok på din side af hækken?

Er græsplænen i din have en ”lost cause” så kan det være en idé at få omlagt hele græsplænen. Man kan også vælge at lave naturen gå sin gang og sørge for at insekterne kan bo i fred og ro i haven med højt græs og brune pletter. Dit Valg – Din have.

Uanset hvordan stor din have er og hvem der bor der – så er en ting sikkert. Der er masser af kvalitetstid at hente i sin have. Det er en spændende sted at opholde sig og koble af selvom man arbejder, og følge udviklingen hele året rundt.

Se hele vores udvalg af haveredskaber og udstyr til din have

Relaterede artikler

6 tips til havevanding

6 tips til havevanding

Få gode tips til vanding i haven

Indret haven med havemøbler

Indret haven med havemøbler

Skal du udvikle dit uderum? Så se med her.

Vælg rigtig plæneklipper

Vælg rigtig plæneklipper

Få hjælp til at vælge den rigtige plæneklipper.