Så er det grilltid!
Forårets første lune solstråler får folk til at tage grillen frem fra dets vinterhi, og måske er åbningen af grillsæsonen allerede blevet fejret flere steder. At grille er for nogen en let og hurtig måde at lave mad på derhjemme, for andre er det så meget mere, måske ligefrem en sommerlig livsstil, som afslapning med familie og venner er en essentiel del af.
At grille bliver ofte forvekslet med amerikansk barbecue, selvom de to metoder adskiller sig meget fra hinanden: når man griller, bliver maden hurtigt færdig direkte over ilden eller kullene, men ved barbecue tager det lang tid om at få maden færdig. Det er i virkeligheden et spørgsmål om, hvor længe maden bliver røget, hvilket giver maden dens karakteristiske aroma.
Hamburgere og ølkylling fra USA
Danskerne griller helst pølser, forskellige typer kød og mad på spyd. Men til en ærkeamerikansk grillfest hører der sig dog også hamburgere. Man får let flotte og ensartede burgerbøffer med hamburgerpresseren, som efterlader et fint rillemønster på bøffen. Bøffer lavet med presseren kan let steges på en grillrist uden at gå fra hinanden og uden at falde ned mellem rillerne.
En mere ukendt grillmetode for mange er den såkaldte beer can chicken, der også oprindeligt er fra USA. En hel kylling sættes på en halvfyldt dåseøl, og hele herligheden puttes på grillen. Øllen gør kødet dejligt mørt og saftigt! Hos Biltema kan man få et stativ præcis til dette formål, hvilket sparer en for et større kaos. Stativet kan også sagtens bruges i en almindelig ovn.
Nye bekendtskaber til grillen
Hvilken er den ægte og rigtige grill, gas- eller kulgrillen? Det er et tilbagevendende spørgsmål. Gasgrillens hurtighed tiltaler ofte den travle og sultne grillmester, hvorimod en grill opvarmet med kul eller briketter kræver lidt mere ventetid, før maden er færdig. Udover de almindelige grill er der nu også begyndt at komme en blanding af tøndegrill og røgeovne, de såkaldte rygere, som er ideelle til ægte barbecue. Denne grillmetode passer især til større stykker kød, og selvom det går forholdsvis langsomt, er resultatet det hele værd. Utroligt mør og lækker mad. Der lægges røgespån, kul eller briketter ind i den lille tønde, og ved hjælp af regulærbare luftventiler skaber man ventilation mellem tønderne. Maden lægges i den større tønde, hvor den ved lav varme langsomt grilles, og røgen giver den en god aroma.
Nyttige redskaber til grill i det blå
Alle folk har næppe mulighed for at grille i egen baghave eller i sommerhuset, men ved hjælp af moderne grej kan man sagtens grille på skovturen eller picnicen. Mange sværger til engangsgrillen, da den bare kan smides væk efter brug. Et godt alternativ kunne dog være en nyttig sammenklappelig grill eller en anden slags lille grill, som er nem og let at tage med alle steder hen.
Hvis I ved, at I gør holdt på en grillplads for at spise, at I planlægger en sommerpicnic tæt på en grillhytte, eller at I har en sammenklappelig grill med jer, så er Biltemas BBQ Picknic bag en efterprøvning værd. Den fem kilo tunge pose indeholder fire portionsposer på lidt over et kilo hver med en blanding af grillkul og briketter i. En pose eller to går fint i rygsækken eller vandretasken. Posen placeres simpelthen direkte på grillen og antændes i det ene hjørne – optændingsbrændstof er ikke nødvendigt! Blandingen af kul og briketter giver et godt glødelag til pølser eller bøffer. Picknic Bag er også miljøvenlig, da den ikke efterlader noget affald.