Sådan kommer du af med myrer i huset
Har du myrer i huset?
Har du lagt mærke til små bunker af sand i nærheden af dine paneler? Eller myldrer dit køkkengulv med mange myrer? Myrer i huset er et problem, som mange husejere står overfor – ofte når foråret begynder at titte frem.
Du finder dem ofte i køkkenet, hvor de håber på at finde en madrest eller to. Faktisk kan de finde vej ind gennem selv de mindste sprækker og revner, og når først de er kommet ind, kan det være vanskeligt at slippe af med dem igen. Der er heldigvis flere måder, du kan gribe problemet an på.
2 metoder til at bekæmpe myrer i huset
Det kan være svært at bekæmpe myrer indendørs, men overordnet set er der to metoder, du kan give dig i kast med.
Ødelæg myrernes hjem
Myrer i huset kan være en plage, og det skyldes ofte, at de har fundet et sted at etablere et bo. Et myrebo kan være omfattende og strække sig over et stort område, og det er her, myrerne vender tilbage, når de har gennemsøgt dit hjem for lækkerier. Derfor kan det også være effektivt at ødelægge boet – selvom det måske virker lidt makabert. Det handler altså om at ødelægge det sted, hvor myrerne har slået sig ned, så du fjerner problemet ved roden. På den måde kan du være sikker på at slippe helt af med myrer i dit hus.
Brug et insektmiddel
Udover at ødelægge myrernes bo kan du også forsøge dig med et insektmiddel. Det kan især være en god løsning, hvis du har svært ved at finde frem til myrernes bo, eller hvis det er svært at komme til. Fordelen er nemlig, at myrerne typisk tager giften med sig ned i myreboet, og på den måde kan du altså alligevel få ram på flokken. Desuden virker myregiften hurtigt, og du vil ofte kunne se resultater inden for få dage.
Kom af med myrer i huset ved at ødelægge deres bo
Myrer i huset kan være til stor gene, og en af de mest effektive metoder til at slippe af dem er ved at ødelægge deres bo. Vi har samlet vores bedste råd til, hvordan du gør, og hvad du skal være opmærksom på, inden du går i gang med at fjerne myrer i huset.
- Find myreboet: Det første skridt er at finde frem til, hvor myrerne bor. Og det er faktisk lettere sagt end gjort. Her kan du med fordel holde øje med myrerne. De følger nemlig ofte en bestemt rute til og fra deres bo. Det kan også være nødvendigt at kigge udendørs, og det kan faktisk også være nødvendigt at brække dit gulv op eller undersøge husets fundament nærmere.
- Ødelæg myreboet: Når du har fundet boet, er det tid til at ødelægge det. Hvis boet er udendørs, kan du grave det op med en skovl. Hvis boet er indendørs, kan du bruge et insektmiddel. Faktisk kan du også hælde kogende vand i myreboet for at være sikker på at få ram på alle myrer.
Det er en god idé at holde øje med boet de kommende dage. Hvis myrerne er ekstra svære at slippe af med, kan der være behov for endnu en omgang kogende vand eller gift i boet. Vær også opmærksom på, at myrer godt kan have flere bo. Det kan derfor være nødvendigt at gentage processen flere forskellige steder hjemme hos dig.
Bekæmp myrer i huset med gift
Hvis du ikke kan finde myrernes bo, eller hvis du bare har svært ved at komme til, kan du bekæmpe myrer i huset med myregift. Det slår myrerne ihjel hurtigt og effektivt, og du vil hurtigt kunne se resultater. Du kan også være heldig at myrerne selv tager giften med ned i myreboet, så boet på den måde bliver ødelagt. Sådan kommer du i gang med at bruge myregift:
Vælg den rette type gift: Det er først og fremmest vigtigt at vælge den rigtige type myregift. Der findes nemlig forskellige typer på markedet. Du kan eksempelvis vælge mellem spray, myrelokkedåser og myrepulver. Det er en god idé at gå efter et produkt med en langtidsvirkende effekt. På den måde sikrer du nemlig, at giften virker i en rum tid, efter du har brugt det.
Placér giften de rette steder: Når du har valgt din myregift, skal du placere den på steder, hvor myrerne er aktive. Det kan eksempelvis være i køkkenet eller omkring døre og vinduer. Det er vigtigt, at du placerer giften langs myrernes ruter for at sikre, at de kommer i kontakt med giften.
Vær tålmodig: Når du bruger myregift, skal du være tålmodig. Selvom giften virker hurtigt, kan det nemlig tage nogle dage, før du ser en markant reduktion i antallet af myrer hjemme hos dig.
Husk sikkerheden: Når du skal bekæmpe myrer i huset med gift, er det vigtigt, at du er opmærksom på sikkerheden. Følg derfor altid producentens instruktioner, og hold giften væk fra både børn og kæledyr. Myregift kan nemlig være skadeligt, hvis det indtages eller kommer i kontakt med huden, så det er vigtigt at være forsigtig.
Hvis du stadig har myrer efter en uge, kan det være nødvendigt at bruge mere gift eller prøve en anden metode. Du skal også være opmærksom på, at myregift ikke altid løser problemet på lang sigt. Myrer i huset kan nemlig være et tegn på et større problem – såsom et skjult myrebo eller små sprækker i dit hus. Hvis du fortsat har problemer med myrer i huset, kan det derfor være en god idé at søge hjælp hos en professionel skadedyrsbekæmper.
Undgå at myrerne kommer ind i huset igen
Når du er sluppet af med myrer i huset, er det mindst lige så vigtigt, at du er opmærksom på at holde dem ude. Vi har samlet et par forebyggende tiltag, du kan tage i brug for at holde nye myrer ude af dit hjem.
Hold dit hjem rent: Det er først og fremmest vigtigt at holde dit hjem rent og ryddeligt, hvis du gerne vil undgå myrer i huset. Myrer er især tiltrukket af mad og søde sager, så husk at rengøre køkkenet grundigt, og undgå at lade madrester ligge fremme. Tøm også jævnligt skraldespanden.
Tjek sprækkerne: Du bør også sørge for at forsegle alle sprækker og huller, som myrerne kan bruge til at komme ind – både ude og inde. Myrer er små og kan let finde vej ind gennem selv de mindste åbninger. Gennemgå derfor dit hjem for eventuelle sprækker – særligt omkring vinduer, døre og andre åbninger, og find ud af, hvordan du bedst muligt forsegler åbningerne.
Hold bestanden nede i haven: Myrer er faktisk ikke skadelige for din have, men det kan alligevel være en god idé at holde antallet af myrebo lidt nede. Myrer bygger ofte deres bo under fliser, sten eller i træstammer, så ved at holde disse områder fri for alt for mange myrer kan du minimere risikoen for, at myrerne også finder ind i dit hus.
Forebyg med insektmidler: Faktisk har du også mulighed for at forebygge mod myrer i huset med insektmidler. Du kan derfor drysse lidt myremiddel strategiske steder omkring dit hus, hvis du gerne vil forhindre myrerne i at komme ind igen. Du kan også have et par lokkedåser stående fremme på de steder, hvor du har tendens til myrer i huset.
Husråd mod myrer i huset
Der findes et væld af effektive insektmidler, som du kan bruge til at bekæmpe myrer i huset, men der findes faktisk også en række gamle husråd. Måske de kan vise sig at være effektive i kampen mod de små kryb hjemme hos dig?
Kanel: Et af de mest kendte husråd er at bruge kanel. Myrer kan nemlig ikke lide duften af kanel, og de vil derfor undgå områder, hvor der er drysset kanel. Du kan derfor med fordel drysse lidt kanel de steder, du har set myrer.
Eddike: Et andet husråd er at bruge eddike. Myrer kan heller ikke lide lugten af eddike, og de vil derfor undgå områder, hvor der er sprøjtet eddike. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at eddike kan skade visse overflader, så det er en god idé at teste på et lille område først. Lugten er heller ikke ligefrem god.
Kaffegrums: Myrer kan heller ikke lide kaffegrums, så ved at drysse kaffegrums rundt omkring i huset kan du holde myrerne på afstand. Kaffegrums er også nedbrydeligt, så på den måde er det oplagt at bruge udenfor omkring huset.
Det er vigtigt at huske på, at husrådene mod myrer i huset ikke nødvendigvis er en permanent løsning. Hvis du har et stort problem med myrer i huset, kan det være, at der skal andre metoder i brug. Men det er da værd at prøve, for måske virker det hjemme hos dig?
Lær husets myrer lidt bedre at kende
Det er altid en god idé at kende sin fjende, før man går i krig. Det samme gælder, når du skal bekæmpe myrer i huset. Der findes nemlig mange forskellige arter af myrer, men der er nogle, som er mere almindelige i danske hjem end andre. Det er havemyren og orangemyren.
Sorte havemyrer er de mest almindelige myrer. De er små, mørke og hurtige, og de kan hurtigt invadere dit hjem, hvis de finder en vej ind. Havemyrer er især tiltrukket af sukker og søde sager, så hvis du har myrer i huset, er det ofte havemyrer, der har fundet vej til dit køkken.
Havemyrer bygger ofte deres bo under sten og fliser eller i hulrum i vægge og gulve. De kan også bygge deres bo i træværk, og det kan faktisk i værste fald forårsage skader på dit hjem. Kan du se myren på billedet?
Selvom den sorte havemyre er den mest almindelige myre i danske hjem, kan du også støde på andre arter. Orangemyren er en anden art, der kan invadere dit hjem. De er kendt for en karakteristisk duft af appelsin. Du kan også støde på herkulesmyrer, som er ekstra store – ligesom navnet antyder.