Guide: Så plantefrø, der bliver til frodige og velsmagende planter
Du behøver ikke være en erfaren gartner for at få succes med dyrkning – hvis du blot følger vores guide her på siden, kan du komme godt fra start med din såningsproces.
Køb dine plantefrø hos Biltema
Med vores frø kan næsten alle få en blomstrende køkkenhave og et farverigt blomsterbed, så længe frøene og dyrkningen får lidt tid og kærlighed.
I vores store udvalg hos Biltema tilbyder vi mange forskellige plantefrø, som du kan bruge til at dyrke egne grøntsager, krydderurter og blomster. Det er kun fantasien (og vejret, stedet og forberedelserne), der sætter grænser for, hvor meget du kan dyrke og høste til sommer.
I vores sortiment finder du blandt andet:
- Purløg
- Chilipeber
- Persille
- Dild
- Gulerødder
- Tomater
- Radiser
- Spinat
- Sommerblomster
- Solsikker
Start med at planlæg dyrkningsstedet
Uanset om du har en have eller blot en altan, er der altid plads til dyrkning. Før du begynder at så dine frø, skal du overveje, hvilke typer planter der passer bedst til dine forhold. Til solrige områder kan du gå efter afgrøder, der kræver meget sollys, mens steder med skygge kan være perfekte til krydderurter, der trives i delvis skygge. Sørg for, at dyrkningsstedet har tilstrækkelig dræning, og vælg den rigtige jord for at fremme optimal vækst, afhængigt af hvad du vælger at plante.
Herefter skal du beslutte, om du vil benytte dig af højbede, en køkkenhave, plantekasser eller blot krukker til din dyrkning. Undersøg også, hvor meget plads planterne hver især har brug for til at vokse – både i krukken og omgivelserne.
Dyrk smagfulde krydderurter med plantefrø
Hvis du er nybegynder og ønsker at starte et nemt sted, så skal du gå efter krydderurter. Krydderurter kan sås i næsten alt, så længe der er mulighed for dræning. Du kan altså dyrke krydderurterne i krukker, højbede eller i blomsterbedet, så længe du har den rigtige jord og de rigtige sol- og vandingsforhold.
Krydderurter kan godt lide porøs jord, og afhængigt af hvilken krydderurt du planter, vil de have brug for forskellige mængder sol og skygge. Persille trives for eksempel godt i skyggen, mens chilipeber skal have masser af sol. Læs mere på frøposerne om, hvordan de skal plantes.
I vores udvalg af frø til krydderurter finder du blandt andet:
- Purløg
- Chilipeber
- Kruspersille
- Bladdild
- Basilikum
- Oregano.
Sådan sår du krydderurterne
Ud over at du får velsmagende krydderurter til din mad, tiltrækker krydderurter, der får lov til at blomstre, ofte også sommerfugle og bier, som er nyttige til mange af dine haveplanter og afgrøder. Følg nedenstående trin, og kom godt i gang med dine krydderurter:
- Start med at beslutte, hvor du vil plante krydderurterne. I skyggen eller solrigt? I en krukke eller i et højbed?
- Fyld med frisk såjord, gerne porøs jord.
- Frøene skal derefter sås i overfladen, lige under jorden.
- Fugt jorden med en vandsprøjte.
- Vent, indtil krydderurterne er vokset og er klar til at blive høstet.
Dyrk sprøde grøntsager med plantefrø
Der er noget helt særligt ved at spise hjemmedyrkede grøntsager, som lige er hentet i haven. Afhængigt af hvilke grøntsager du vælger at dyrke, varierer det, hvor meget forberedelse og tid det kræver. Sukkerærter, spinat, salat, radiser og gulerødder er nogle af de grøntsager, der er nemme at dyrke og normalt giver en hurtig og stabil høst.
I vores sortiment af grøntsagsfrø finder du blandt andet:
- Forårsløg
- Gulerødder
- Sukkerærter
- Busktomater
- Tomater
- Majs
- Radiser
- Icebergsalat
- Havekarse
- Tallerkensmækker
- Spinat.
Hvornår skal jeg så mine grøntsager?
Nogle vælger at så grøntsagsfrø direkte i jorden på dyrkningsstedet i april, maj og juni. Faktisk kan du begynde at så dine grøntsager, så snart jordtemperaturen er mindst 5 plusgrader. Men vær opmærksom på, at nattefrost kan ødelægge frøene og de små afgrøder – det er derfor vigtigt ikke at så for tidligt. Vent med fordel, til du er ret sikker på, at der ikke kommer mere frost.
Mange vælger også at forspire frøene i løbet af det tidlige forår, sådan at de får en god start og bliver beskyttet mod ydre påvirkninger, såsom skadedyr og dårligt vejr. Dette øger deres chance for overlevelse og gør dem mere robuste. Ønsker du at vide mere om denne metode, har vi også lavet en udførlig guide til forspiring, som du kan lade dig inspirere af.
Direkte såning i jorden om sommeren
De hurtigtvoksende grøntsager, såsom salat, radiser og sukkerærter, kan sås ad flere omgange hele sommeren. På den måde kan du høste grøntsager hele sommeren, og du undgår, at alle grøntsager er klar til høst på samme tid.
Sådan sår og planter du grøntsagerne:
- Start med at forberede den jord, hvor du vil så. Tilføj gødning og jordforbedring, hvis det er nødvendigt. Top jorden med lidt jord iblandet sand, som du sætter frøene i.
- Så dine frø i rækker og med passende mellemrum, så de ikke vokser ind i hinanden, når de begynder at gro. Du kan se på frøpakkerne, hvor meget plads frøene hver især har brug for.
- Vand området, og sørg for, at frøene altid holdes lidt fugtige, indtil de begynder at spire. Indtil frøene har slået rod, skal du vande forsigtigt. Et godt tip er at bruge en vandsprøjte med en blid stråle.
- Hvis der pludselig kommer frost om foråret eller i efteråret, er det vigtigt, at du beskytter dine afgrøder med en fiberdug.
- Husk gødningen. Når grøntsagerne begynder at vokse, er det en god idé regelmæssigt at give dem den rette næring, såsom kogødning, hønsegødning eller anden flydende plantenæring.
Fjern ukrudt løbende
At dyrke grøntsager kræver mere end blot at så og vande. Det er helt essentielt at holde ukrudtet væk, for at sikre at dine afgrøder kan trives. Ukrudt konkurrerer nemlig med dine grøntsager om livsvigtige ressourcer, såsom lys, vand og næring. Uden effektiv ukrudtskontrol kan ukrudtet overmande dine grøntsager, hvilket kan påvirke deres vækst og udvikling. Sørg for regelmæssigt at fjerne ukrudt mellem rækkerne. Jo oftere, du gør det, des mindre tid til vil det tage, da ukrudtet ikke kan nå at sprede sig og vokse sig stort.
Dyrk farverige blomster med plantefrø
Med farverige blomster i blomsterbedene, pallerammer eller krukker vil dit hjem og din terrasse straks føles mere sommerlig, hyggelig og hjemlig. Det kan være en god idé at forspire dine blomsterfrø indendørs, inden der bliver tilstrækkeligt varmt udenfor. Når du forspirer, har dine blomster allerede haft tid til at vokse lidt, og når der begynder at blive varmt, kan du plante dine små planter ud.
Det er ikke alle blomster, der behøver at blive forspiret indendørs – nogle trives bedst, når de bliver sået udenfor med det samme. Derfor bør du altid tage udgangspunkt i instruktionerne til de enkelte frøsorter, du køber.
I vores sortiment af blomsterfrø finder du blandt andet:
- Mix, sommerblomster
- Morgenfruer
- Solsikker
- Ærteblomster.
Forspiring af dine blomsterfrø
Normalt står der på frøpakken, hvornår frøene skal forspires, eller hvor mange uger der går fra såning af frøene, til de er klar til udplantning. Sørg for, ligesom ved dine grøntsager, at frosten er væk, inden blomsterne plantes ud.
Hvad skal jeg så mine frø i?
Du kan så dine frø i masser af forskellige krukker, dåser, gamle mælkekartoner, kasser og beholdere. Du kan også købe minidrivhuse hos Biltema, som nemt kan stå i en vindueskarm. Der findes egentlig ikke noget rigtigt eller forkert her, men det vigtigste er, at dine frø får de rette forudsætninger i form af jord, vanding og sollys.
Sådan forspirer du frø til blomster
- Start med at fylde krukkerne, minidrivhuset, eller hvad du nu har valgt at så i, med såjord. Sørg for, at jorden komprimeres godt.
- Så frøene sparsomt, så de ikke kommer til at kæmpe om pladsen og ressourcerne i jorden. Følg altid vejledningen på frøpakken.
- Dæk forsigtigt frøene med jord, indtil de ikke længere er synlige. Hvis det er lysspirende frø, du har købt, skal de slet ikke dækkes med jord. Læs derfor altid på posen, inden du begynder at plante.
- Sprøjt vand over såstedet, og dæk til med plast, medmindre du bruger et minidrivhus med låg. Husk, at du skal lave små lufthuller i plasten, så frøene får ilt.
- Husk at markere, hvilke frø du planter hvor, så du kan holde styr på dine forskellige blomstertyper.
Ompot planterne, når der kommer stilk og blade
Når der endelig er begyndt at komme stilk og kimblade, er det tid til at plante de enkelte planter ud i hver deres egen potte. Du bør bruge muldrig jord til omplantningen, såsom kompost eller blomsterjord. Placer blomsterne i halvskygge de første par dage, og sørg for, at de vandes efter behov.
Hærdning og udplantning
Når planterne er vokset yderligere og har dannet rodnet, er det tid til at plante dem ud. Men før du planter blomsterne ud, skal de hærdes. Hærdning startes cirka en uge før, du vil plante blomsterne ud, og starter normalt en gang i maj-juni. Når du hærder, skal du starte med at placere blomsterne i halvskygge beskyttet mod vinden.
De første par dage bør blomsterne kun få ca. 2-3 timers sollys, som derefter øges, efterhånden som planterne vænner sig til det. Efter 3-4 dage er planterne normalt klar til at stå ude om natten, så længe der ikke er risiko for frost. Så er hærdningen færdig, og blomsterne er klar til at blive plantet der, hvor du vil have dem til at blomstre.
Find alt til plantning hos Biltema
Vi har alt til plantning her hos Biltema. Til dig, hvad enten du er nybegynder, har naturligt grønne fingre eller er professionel gartner, tilbyder vi alt fra jutebånd, der hjælper med at støtte dine planter, til bedkanter og drivhuse, der sikrer, at dine planter vokser optimalt. Eller hvad med gødning, spredevogne og havekurve? Vi har det hele, så du kan realisere dine havedrømme.