Sådan sparer du på værkstedsregningen
Flere og flere danskere nøjes ikke med en enkelt bil i garagen. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af familier med to eller flere biler steget med 18,6 procent på en bare fem års periode – og det betyder flere værkstedsudgifter.
Reparationer og serviceeftersyn kan løbe op i mange tusinde kroner årligt hvis mekanikeren udfører alle tjek og udskiftninger af sliddele. Men faktisk er der en række ting, du som bilejer kan gøre for at spare på værkstedsregningerne. De fleste af dem er tilmed meget enkle at udføre og kræver ikke andet værktøj end hvad de fleste af os har derhjemme samt indkøb af en ny reservedel.
Reservedele er faktisk også en af de dyre poster på en værkstedsregning, så kan du selv købe reservedele, betaler det sig ofte. I bilens håndbog kan du se hvilke reservedele, du kan bruge til din bil. Til de sværere reparationer, kan du finde et værksted, hvor mekanikeren gerne vil benytte dine medbragte reservedele.
– Man behøver ikke en mekanikeruddannelse for at give bilen en kærlig hånd. Det oplever jeg heldigvis, at flere får øjnene op for. Særligt for biler, hvor garantien er udløbet, kan man spare flere tusinde kroner på selv at gøre nogle få og meget simple ting, fortæller en bilekspert Per Normann fra Biltema, der er Nordens største forhandler af bilreservedele.
Har du stadig garanti eller reklamationsret på bilen, bør du først undersøge om garantien på bilen stadig dækker, hvis du selv vil foretage enkelte tjek og udskiftning af autodele.
Kend dine begrænsninger
Ifølge Biltemas ekspert handler det om at kende sine begrænsninger.
– Som ufaglært er der selvfølgelig ting, du ikke skal begynde at rode med – det gælder særligt motordele og til dels også bremserne. Men de mere overfladiske ting kan du sagtens gøre selv, også selvom du ellers ikke er gør det selv-typen.
Per Normann peger især på fire tricks, der skruer værkstedsregningen i bund:
1. Tjek olie regelmæssigt
Ofte skal bilen have genopfyldt olie mellem olieskift, og gør du ikke det, kan det blive dyrt på værksted. På en nyere bil kan det koste mange tusinde kroner, hvis den løber tør for olie, så tjek regelmæssigt, om der er nok – og fyld nyt på, når der mangler. Tjek gerne motorolien hver anden gang du fylder benzin på bilen eller når du har kørt 1000 km, og mindst en gang om måneden.
2. Rens motoren
Vedligehold af motoren er vigtigt, for der samler sig affaldsstoffer i bilens motordele i bilen. Ved at tilsætte additiv til brændstoffet, renser du motoren for affaldsstofferne når du kører, og forlænger dermed dens levetid. Tilsæt additiv, hver gang bilen har kørt 10.000 kilometer.
3. Lad batteriet op årligt
Det er en god idé at lade bilens batteri op en gang årligt. På køreture lades bilens batteri nemlig sjældent helt op. Derfor har det godt af at få en fuld opladning en gang imellem – for eksempel natten over – med en såkaldt vedligeholdelseslader. Det forlænger levetiden på batteriet.
4. Skift selv filtre
Mange værksteder tilbyder små serviceeftersyn, hvor de tjekker pollenfiltre og luftfiltre og gerne tager op mod to tusinde kroner for det. Det kan du selv klare for langt under det halve, og dermed springe det lille servicetjek over. Er du i tvivl om, hvordan man gør, findes der masser af gode vejledninger online, for eksempel på Youtube.