Sjov på vandet med Biltema´s tubes og kneeboard
Kan min båd trække tubes?
Om båden kan trække tubes afhænger af bådens vægt og motorstørrelse. Har du en let lille jolle og en el-påhængsmotor på 30 HK kan du således godt trække en enkelt mand på en tube, men er båden en gammel træt og tung træjolle med pålagt glasfiber, vil opgaven måske være mere vanskelig. Der er dog visse tommelfingerregler som størrelse af motor og hvilken tube du kan trække:
20-40 HK = 1 persons tube
40-90 HK = 2 personers tube
Over 90 HK = 2 personers tube eller mere
Vælg tube - Her ser du Biltemas to tubes. Til én og to personer.
Hvis din motor er lige i underkanten eller har svært ved at trække tuben igang og få båden i plan kan det være en god ide at udskifte propellen, så du opnår større trækkraft. Det er også vigtigt at huske på at en større tube har en større overflade og er derfor lettere at trække for båden, da den har en større bæreevne.
Hvilken tube skal du vælge?
Har du en mindre motor skal du vælge en tube der kan trække en enkelt person – du kan dog vælge en tube, hvor der kan være 2 personer på og bare vælge kun at være en person på tuben. Højden på tuben er også vigtig, da den sørger for at den ikke “graver sig ned” – specielt i accelerationsfasen er dette vigtigt.
-Tag med en tur på vandet. Obs. på at tuben i videoen er et udgået produkt. Herunder finder du tubes som er på lager i varehusene.
Har man en større motor er det bestemt at anbefale en 2 personers tube, da det giver et sjovere ride at være 2 på ad gangen, hvilket også giver mere sikkerhed og en god tryghedsfornemmelse – specielt for personer der prøver tube for første gang.
Hvis du er til mere fart og bevægelse som du selv skaber under vandsporten, er et kneeboard at foretrække. Kneeboardet fungerer på samme måde som et wakeboard, her sidder du blot på en blød knæpude med et lavere tyngdepunkt og det er lettere at holde balancen på dette. Kneeboardet kræver dog lidt mere øvelse i starten.
Trækline og fastgørelse
Det mest basale tilbehør til en tube og kneeboard er linen som trækker disse. Den skal være tilstrækkelig kraftig til at modstå vægtbelastningen fra det den skal trække og være i et materiale, der er tilstrækkeligt stift til at det ikke snor eller vikles ind i sig selv så let.
Hvis din båd ikke har et vandskitræk agter, er det en god ide at lave et tov imellem de to agter-klamper der normalt anvendes til fortøjning og så fastgøre linen i denne på midten.
Pumpe og hårdhed på tuben
Det er en særdeles god ide at investere i en lille pumpe, man kan anvende til at pumpe sin tube op med. Denne pumpe har et indbygget batteri, der kan lades op – vældig smart når man står i havnen og ikke har adgang til strøm og så har den USB udgang, så man kan lade sin mobil op. Pumpen er lille og handy og har stadig masser af kraft.
Hvis der ikke er luft nok I tuben, vil den flyde lavt i vandet. Det gør at tuben bliver udsat for ekstra hårdt træk, fordi den trækkes igennem vandet i stedet for at blive trukket oven på vandet. Dette belaster også rebet og båden har sværere ved at plane, og motoren bruger ekstra brændstof. Det er ligeledes vigtigt at tuben passer til motorstørrelsen. Husk desuden at tage en våddragt på, så kan du være igang i længere tid ude i vandet.
Sikkerhed
- Hold dig til områder, hvor der ikke er så meget trafik.
- Hold afstand til badende og kystlinien.
- Vær gerne to mand i den sejlende båd, så der er en der kigger forud og en der kigger bagud og holder øje med personer der trækkes.
- Anvend svømmeveste og våddragter, så du er beskyttet mod kulde og stød fra vandet.
- Start stille og roligt – der er ingen grund til at lave saltomortaler den første gang man prøver. Aftal håndsignaler for STOP.
Hvor hurtigt skal man sejle
For ikke øvede er det fint at sejle med en hastighed på ca. 20 knob – senere kan man øge hastigheden, når der skal laves tricks på kneeboardet eller man gerne vil have mere fart på tuben henover hækbølgen. Mere fart opnås især i svingene.
Her finder du alt vores vandsportsudstyr.