Guide: Skift til vinterdæk

Guide: Skift til vinterdæk

Er din bil klar til vinteren? Som bilejer er det helt essentielt at forberede bilen på de udfordringer, som den kolde årstid bringer med sig. En af de vigtigste forberedelser er at skifte til vinterdæk. Men hvorfor er det så vigtigt? Og hvordan foregår processen?

I denne guide dykker vi ned i de mange spørgsmål, som du sikkert har, så du kan komme godt i gang med at vinterklargøre din bil til det danske vejr. 

Hvad er vinterdæk? 

Vinterdæk er specialiserede dæk, der er specifikt designet til at yde optimal ydeevne under vinterens kolde og glatte føreforhold. Kendetegnet ved dækkene er deres helt unikke dækmønstre og gummiblanding, der er udviklet til at gribe bedre fat i vejene, når de er fyldt med is, sne eller slud.  

Vinterdæk er typisk lameldæk, hvor gummiblokken i slidbanemønsteret er opdelt i flere lameller. Opbygningen sikrer, at dækket er selvrensende og kan overføre flere styre- og bremsekræfter fra hjulene til vejen – og det er helt essentielt i vinterføre. 

93966

Derfor skal du huske at skifte til vinterdæk på bilen 

Mange bilister vælger at køre med helårsdæk, men faktisk er der flere gode grunde til at skifte til lige præcis vinterdæk, når temperaturen begynder at falde – også selvom det ikke er lovpligtigt i Danmark. Vi har samlet fem gode grunde til, hvorfor du bør overveje at skifte til vinterdæk. 

  1. Optimalt vejgreb og trækkraft: Vinterdæk er specifikt designet til at yde optimalt under vinterens vejrforhold. De har nemlig et unikt dækmønster og en speciel gummiblanding, der både giver bedre vejgreb og trækkraft på isede og snedækkede veje.  
  2. Bedre bremselængde: Vinterdæk har en langt kortere bremselængde på sne end eksempelvis helårsdæk og sommerdæk. Det betyder, at du kan stoppe bilen hurtigere og på den måde undgå farlige situationer i trafikken. 
  3. God styring: Vinterdæk giver dig en bedre føling og styring af bilen, når der er sne og slud. Det kan være afgørende for din sikkerhed, når du kører i vintervejr. 
  4. Mindre risiko for akvaplaning: Vinterdæk er designet til at minimere risikoen for akvaplaning. Det er en situation, der opstår, når bilen mister vejgrebet, fordi der er for meget vand på vejen. 
  5. Alle typer vinterveje: Vinterdæk kan øge din sikkerhed på alle kolde veje – uanset om du kører på en iset landevej eller en snedækket villavej. 

Selvom det kan virke en smule besværligt at skifte til vinterdæk, så er der altså mange gode grunde til at gøre det, når temperaturen begynder at falde. Det er en investering, der kan gøre en stor forskel for både din og andres sikkerhed på vejene.  

Hvornår er det tid til at skifte til vinterdæk? 

Ved du, hvornår det optimale tidspunkt er at skifte til vinterdæk? Der er et par generelle retningslinjer, der kan være gode at følge, så du ikke først begynder at overveje at skifte dæk, når sneen først er faldet. 

  • En god tommelfingerregel er, at du begynder at overveje at skifte vinterdæk, når vi rammer efterårsferien, eller når temperaturen falder til under syv grader. Det er nemlig her, at vinterdækkene kommer dig til fordel. 
     
  • Hvis du gerne vil køre med pigdæk, så er det tilladt i Danmark fra d. 1 november til 15. april, og skiftet skal derfor ske indenfor denne tidsramme.
      
  • Når du har skiftet til vinterdæk, så er det vigtigt at huske på, at de altså også skal af igen, når du på et tidspunkt skal skifte til sommerdæk. Det anbefaler vi, at du gør omkring påske, eller når temperaturen igen stiger til over syv grader. Se, hvordan du skifter til sommerdæk her. 

  • Det er ikke et lovkrav at skifte til vinterdæk i Danmark, men faktisk har mange andre lande regler om brug af vinterdæk, så det er vigtigt at være opmærksom på, hvis du planlægger en køretur uden for Danmarks grænser i vintermånederne.  

 

Kontrollér dine vinterdæk, inden du skifter 

Inden du går i gang med at skifte til vinterdæk på bilen, så er det vigtigt, at du laver en gennemgang af dækkene. Vi har samlet en liste over, hvad du med fordel kan kigge efter, inden du går i gang med projektet derhjemme. Det kan nemlig spare dig for tid og besvær i den anden ende. 

  1. Tjek dæktrykket: Dæktrykket er afgørende for dækkets funktion og ikke mindst din sikkerhed på de glatte veje. Et forkert dæktryk kan nemlig føre til dårligere vejgreb og længere bremselængde 
  2. Kontrollér dækmønsteret: Lovkravet for mønsterdybden på vinterdæk er minimum 1,6 millimeter, men for at få det bedste vejgreb anbefales det, at mønsterdybden er mindst 3 millimeter. 
  3. Undersøg for skader: Kontrollér også, at dine vinterdæk ikke har eventuelle skader, inden du monterer dem. Ved at opdage skaderne på forhånd kan du spare dig selv for tid og besvær i den anden ende. 
  4. Hav styr på dækkenes alder: Er du klar over, at dækproducenter anbefaler, at du udskifter dæk, der er mere end seks år gamle? Det er derfor en god idé også at tjekke op på, om dækkene skulle være for gamle og slidte. 

 

Når du først har lavet en grundig kontrol, så er du klar til at komme i gang med at skifte til vinterdæk. Dét har du mulighed for selv at gøre, hvis du har mod på det, men du kan også få en professionel til det, hvis du er i tvivl om, hvordan du gør. 

93967

Trin-for-trin-guide: Sådan skifter du til vinterdæk 

Hvis du har mod på selv at gå til opgaven, så har vi samlet en guide i ni enkle trin til, hvordan du skifter til vinterdæk hjemme i garagen. 

Forberedelse: Inden du går i gang med at skifte til vinterdæk, så er det vigtigt, at du har styr på værktøjet, og at bilen står på et fast og plant underlag. Bilen skal også være i gear, og du skal huske at trække håndbremsen. For at beskytte dine knæ undervejs kan du med fordel investere i en arbejdsmåtte eller knæpuder. 

Løsn boltene: Inden du løfter bilen, skal du også løsne boltene på det hjul, du gerne vil skifte. Her skal du bruge en hjulnøgle eller krydsnøgle.  

Brug donkraften: Placér derefter donkraften tæt på det hjul, du skal skifte. Hvis du er i tvivl om placeringen, så kan du kigge i bilens instruktionsbog. Så snart donkraften er korrekt placeret, løfter du forsigtigt bilen op. Find alt vores løfteudstyr her

Placér en justérbar buk: For at sikre processen anbefaler vi, at du bruger en justérbar buk, der kan bære bilens, hvis donkraften skulle svigte. Du skal placere bukken mellem donkraften og hjulet og derefter hæve den så tæt på bilens tærskelkant, som du kan. 

Fjern dækket: Når bilen er hævet, så løsner du boltene med en hjulnøgle. Når alle boltene er fjernet, kan du fjerne hjulet. 

Montér det nye dæk: Herefter kan du montere det nye vinterdæk. Det er vigtigt at sikre, at boltmønstret passer. Boltene skruer du i med håndkraft ved hjælp af en hjulmøtrikspænder eller ved hjælp af en momentnøgle med hjulspændertop. 
 
Sænk bilen: Når det nye dæk er monteret, så sænker du bilen igen. Først fjerner du bukken, og derefter sænker du forsigtigt bilen med donkraften. 
 
Spænd boltene: Når bilen er på jorden igen, skal du spænde boltene ved hjælp af en momentnøgle med hjulmøtriktop.  

Gentag processen: Til slut gentager du processen for alle dæk. Det er en god idé at efterspænde boltene på alle fire dæk, når bilen har kørt 50 kilometer efter dækskiftet. 

Husk, at hvis du er usikker på processen, så kan du altid kontakte en professionel, der kan hjælpe dig med at skifte til vinterdæk. Din sikkerhed er trods alt vigtigst. Find hele vores guide til at skifte hjul her

 

Skift vinterdæk, og gør bilen helt vinterklar 

Når du først har skiftet dæk, så er du godt på vej til at gøre din bil klar til hele vinterperioden. Men faktisk er der flere ting, du kan gøre – udover at skifte til vinterdæk – for at sikre, at din bil er i topform til vinteren. 

1. Tjek dine vinduesviskere
Vintervejret sætter dine vinduesviskere på prøve. Sørg derfor for at kontrollere dine viskerblade, og skift dem ud, hvis de er slidte. Det sikrer nemlig, at du har et klart udsyn – selv når du kører i regn, sne eller slud.  
 
2. Fyld væske på 
Om vinteren er det vigtigt at bruge frostsikker sprinklervæske, så du kan holde ruden ren for sne og salt. Husk også at tilsætte frostvæske til motorens kølervæske for at forhindre, at den fryser og skader motoren. 
 
3. Smør låse og lister 
For at sikre at du kan komme ind i din bil på en kold vintermorgen, bør du smøre dine låse med låsespray og dine gummilister med listebeskyttelse. Det er med til at forhindre, at bilens døre fryser fast. 
 
4. Hav isskraber og de-icer klar 
En isskraber er uundværlig i de kolde måneder. Og med en isfjerner-spray kan du gøre det meget lettere at fjerne is fra både ruder, spejle og lygter.

93965

5. Kontrollér batteriet
Bilbatteriets kapacitet falder faktisk i koldt vejr. Kontrollér derfor, at dit bilbatteri er fuldt opladet, og overvej at skifte det, hvis din bil har svært ved at starte i kulden.

Find alle vinterprodukter til bilen her

 

Når du har skiftet til vinterdæk og fulgt de øvrige tips, så er din bil helt klar til vinterens vejrforhold. 

93968

Relaterede artikler

Bruger du AdBlue® i din dieselbil?

Bruger du AdBlue® i din dieselbil?

Ejer du et moderne køretøj med dieselmotor? Så skal du fortsætte med at læse om vores AdBlue!

Guide: Køb en donkraft til din bil

Guide: Køb en donkraft til din bil

I denne guide fortæller vi dig alt, hvad du skal overveje, når du køber en donkraft til dit køretøj.

Huskeliste til bilen om vinteren

Huskeliste til bilen om vinteren

For at sikre, at kørslen er sikker og problemfri, er det vigtigt at være godt forberedt og have det rigtige vinterudstyr i bilen til vinteren.