Det er tid til havearbejdet - få haveideer og tips
Vi har lagt nattefrosten bag os, og solskinstimerne bliver flere og flere. Foråret har med andre ord gjort sit indtog, og snart kan haven nydes i fulde drag, men inden vi kan nyde, må vi som bekendt yde, og opgaverne, der er klar til at blive løst i de danske haver, er mange. Du får lidt gode haveideer i artiklen så du kan komme i gang med havearbejdet.
– Gennem de seneste par måneder er vi mange, der har gået og ventet på, at der ikke længere er nattefrost, så man for alvor har mulighed for at kaste sig over havearbejdet. Nu er tiden endelig inde, og dermed er det også blevet tiden, hvor man blandt andet skal i gang med at forspire frø i vindueskarmen, der senere skal plantes ud i haven eller drivhuset, siger Per Normann, der er hus- og haveekspert hos Biltema.
Per Normann giver her sine råd til, hvordan du får den bedste start på årets have:
Forspir frø og kartofler
Planter som tomater, bønner, og majs, der kræver lidt mere varme, bør sættes til forspiring, inden de skal plantes ud i haven eller i drivhuset, og du kan opbløde frøene i vand, inden du sår dem. Det er også en god idé at forspire kartoffelknolde, da det typisk giver et større udbytte. Samtidig rammes forspirede kartofler typisk ikke nær så hårdt, hvis de bliver angrebet af kartoffelskimmel.
Gør græsplænen flot
Hvis du vil give din græsplæne de bedste forudsætninger for at blive grøn, tæt og fri for mos, er det nu i foråret, du skal give plænen en omgang gødning. Det får græsset til at blive tættere og stærkere, og det er derfor bedre rustet i kampen mod mos og andet ukrudt. Fat riven, og fjern alle grene og blade på plænen, inden græsplænen skal slås, og vent med at slå den, til græsset har fået godt fat og gror tydeligt. For at komme det genstridige mos til livs kan du også overveje at lade plænen får en tur med en vertikalskærer, der også fungerer som mosfjerner.
Plant ud og om
Nattefrosten er ovre, og dermed kan man godt kan begynde at plante ud. Mange forårsblomster egner sig nu glimrende til at blive udplantet i havekrukker, og planter, der har overvintret i for eksempel udestuen eller skuret, kan igen komme frem. Og husk, at hvis du ompotter dine planter med frisk jord, forbedrer du vækstbetingelserne væsentligt.
Fjern ukrudt og ukrudtsbekæmpelse
Det er kedeligt, men du slipper ikke. Ukrudtet pibler nu for alvor frem overalt mellem fliser og i haven, og som så ofte er den bedste løsning også den mest enkle – grib hakkejernet, og fjern alt, hvad du kan. Og jo flere små spirer og ukrudtsrødder du kan få væk des bedre, så vær så grundig som muligt.