Sådan undgår du at blive ruineret af julebelysningen
Juletiden er for mange lig med lyskæder langs huset, rundt i haven og på juletræet. I de danske hjem findes over 3,3 millioner lyskæder, men er du en af dem, der har julelysene tændt døgnet rundt i december, kan det hurtigt koste klejner.
Fem lyskæder med hver 100 små glødepærer kan nemlig ende med at koste op mod 500 kroner om måneden i strøm. Det viser tal fra Energistyrelsen.
– Det kan hurtigt rende op. Mange tænder jo allerede julelysene i november og har dem måske hængende i januar også. Så er vi altså oppe i en udgift på 1500 kroner for at have hyggelys i juletiden, fortæller Michael Clausen, der er lysspecialist hos detailkæden Biltema.
Flere danskere køber LED
Ifølge Michael Clausen er flere og flere dog begyndt at udskifte de gamle lyskæder og i stedet købe lyskæder med LED-pærer – og det er der ifølge ham god grund til.
– LED-lyskæderne er typisk dyrere, men der er altså penge at hente på den lange bane. En lyskæde med LED holder op til 25 gange længere end glødepærer, fortæller Michael Clausen.
Udover at være mere skånsomme for pengepungen er LED-lyskæder også bedre for miljøet. Ifølge beregninger fra Energistyrelsen vil en ti meter lang lyskæde med glødepærer, der er tændt i aften- og nattetimerne i december, udlede 39 kilo CO2. Til sammenligning vil en LED-lyskæde udlede 1,3 kilo CO2.
Spar penge på elregningen
Udover at skifte til LED-lyskæder er der en række andre ting, du kan gøre for at holde udgifterne til julebelysningen nede. Michael Clausen giver her tre gode råd:
1. Tjek watt-tallet på pæren
En god tommelfingerregel er, at jo lavere et watt-tal, der er på pæren, desto mere energivenlig er den. Det står oftest på pæren eller indpakningen, men er du i tvivl, så spørg en fagmand.
2. Sluk lyskæderne i hverdagstimerne
Hos mange danskere er lyskæderne tændt døgnet rundt, men det er en god idé at slukke dem i dagtimerne. Det kan mere end halvere dine udgifter til lysene. Du kan overveje at anskaffe dig et tænd-og-sluk-ur, så lyskæderne automatisk tænder, når du er hjemme og slukker om dagen, når det er lyst.
3. Drop januar-belysningen
Overvej, om du kan nøjes med kun at have julelysene tændt i december. Har du en LED-lyskæde, der kun er tændt i december, kan du slippe med en elregning på under 10 kroner.