Er lakken på dit trægulv slidt ned, eller er overfladen af dit trægulv fuld af ridser, så er det ved at være tid til en afslibning. Uanset om dit gulv er behandlet med olie, sæbe eller lak, kan en afslibning med en båndsliber hjælpe på det kosmetiske udtryk.
Når du har slebet dit gulv, får du mulighed for på ny at vælge, hvilken overfladebehandling det skal have efterfølgende, dog med de begrænsninger, som træsorten nu engang sætter. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at gulvbelægningen bliver tyndere og tyndere for hver gang du sliber gulvet, så derfor er det ikke noget du skal gøre ofte. Hvor ofte du kan slibe gulvet afhænger af, hvor meget du sliber af hver gang. Hvis dit gulv er behandlet med olie eller sæbe, kan du ofte nøjes med at give det en ny overfladebehandling og slipper derfor for at skulle slibe gulvet særlig ofte. Har du derimod lakeret gulv, er du dog nødt til at afslibe det inden du kan genlakere det.
Hvilke gulve må slibes?
Det er ikke alle gulvtyper, der kan tåle at få en tur med en båndsliber. Har du massivt bræddegulv eller parketgulv, kan det sagtens tåle at blive slebet. Alt afhængig af, hvilken kvalitet dit trægulv er, vil det kunne tåle betydeligt flere slibninger end f.eks. lamelgulv kan. Inden du begiver dig ud i at afslibe dit massive bræddegulv eller parketgulv med en båndsliber, bør du sikre dig, at gulvet ikke allerede er slebet for langt ned. Du kan f.eks. stikke en spartelkniv ned mellem brædderne og måle hvor høj brædden er - denne bør minimum være 4 mm inden påbegyndelsen af slibningen.
Har du lamelgulve skal du være opmærksom på, at de er bygget op af flere lag, hvoraf det øverste lag som oftest er af massivt træ. Tykkelsen på det øverste lag bestemmer, hvor meget du kan slibe dit lamelgulv. Lamelgulv fås med helt ned til omkring 2 mm tykkelse på det øverste lag, mens andre har op mod 6 mm. Hvis det øverste lag på dit lamelgulv kun er 2 mm, bør du helt undlade at slibe dit gulv med båndsliber.
Har du laminatgulv, bør du aldrig forsøge at slibe det med en båndsliber, da dette er lavet af plast og ikke træ, selvom overfladen kan ligne træ. Er du i tvivl om, hvorvidt dit gulv er af træ eller laminat, bør du kontakte en fagmand.
Gode råd til afslibningen
Når du begiver dig ud i at afslibe dine gulve med en båndsliber, er der nogle ting du bør tage højde for, inden du går i gang. Først og fremmest bør du sørge for at rengøre gulvet og fjerne eventuelle klatter af maling, lim eller lignende. Hvis der er synlige søm i gulvet, skal du inden du påbegynder afslibningen, sørge for at disse dykkes 2-3 mm ned således, at du ikke risikerer at ridse og skade din båndsliber.
Er der små huller i gulvet fra skruer eller søm, kan disse dækkes til med spartelmasse i en farve, der matcher dit trægulv. Hvis der er større skader i gulvet, bør du udskifte disse inden du sliber gulvet. Du kan udskifte mindre skadede områder med en lus, som er et lille stykke træ, der kan indsættes, der hvor det beskadigede træ befinder sig. Dette kan du gøre selv, hvis du kan håndtere et stemmejern og ellers bør du få en fagmand til det. Ydermere bør du fjerne alle lister og tømme hele rummet, så du kan komme helt ud i kanterne med din båndsliber.
Når du skal slibe gulvet, bør du gøre det af tre omgange. Start først med en grovslibning, hvor du sliber gulvet med slibebånd med et lavt korntal, f.eks. 16 eller 24. Derefter laver du en mellemslibning, hvor kornet er omkring 40 eller 60. Til sidst slutter du af med en finslibning, hvor kornet er omkring 80 eller 100. Graden af slidtage bestemmer, hvor groft dit slibepapir bør være. Hvis gulvet kun er en smule slidt eller hvis du har lamelgulv, kan du springe grovslibningen over og starte med mellemslibningen i stedet. Det er altid en god idé at afprøve afslibningen på et lille afgrænset område, inden du går i gang med hele gulvet.