Du finder både de helt enkle og prisfornuftige modeller, der nok skal få jobbet gjort til lejlighedsvis brug, samt mere specialiserede modeller. Biltema fører også svensknøgler med behageligt greb belagt med gummi for bedre ergonomi og højere komfort ved jævnlig eller intensiv brug. Til hurtig og nøjagtig justering kan det være en fordel at vælge en model med indbygget skala.
Alle Biltemas svensknøgler er i solid stålkvalitet, der holder til mange timers arbejde. Med mange forskellige størrelser og varianter kan du nemt finde netop den model, du har brug for.
Sådan fungerer en svensknøgle
En svensknøgle virker som en vægtstang og overfører kraften fordelt på det lange håndtag til kæbernes lille område, hvor kraften bliver forstærket. Er der behov for mere kraft, kan man med fordel bruge en forlænger på håndtaget og opnå større kraft på kæberne.
Svensknøglen er velegnet til at spænde og løsne firkantede og sekskantede møtrikker og bolte. Med en svensknøgle behøver du ikke at have hele fastnøglesættet frem for at finde den rigtige nøgle til bolten, men kan hurtigt og nemt indstille kæberne til den rigtige størrelse. Det gør den velegnet til arbejde, hvor der bruges bolte og møtrikker i mange forskellige størrelser, så du slipper for at skulle skifte værktøj hele tiden. Som allround værktøj er svensknøglen også praktisk. En skiftenøgle med stort kæbeåbning vil kunne benyttes til flere størelser bolte og møtrikker samt til rør af forskellige dimensioner. Ulempen er at hovedet ofte vil være større, og dermed vil det være sværere at komme til bolte og møtrikker på steder med trang plads. Her kan en svensknøgle med mindre kæbeåbning være en fordel.
Vær påpasselig med brug af svensknøgle på rustne/fastsiddende bolte og møtrikker, hvor svensknøglens greb kan glide. Brug rustopløsende middel til bolten, før du forsøger at fjerne den.
Brug din svensknøgle korrekt
Svensknøgler skal vendes rigtigt for at fungere optimalt. Den løse kæbe skal vende fremad, så den presses ind mod spændeskrue/anlæg. Vender kæben den forkerte vej, vil den lige så stille løsnes. Det vil sige at de fleste skiftenøgler skal vendes med den løse kæbe frem og ned mod venstre og drejes med uret rundt. Justeringsskruen kan være både højre- og venstregående i svensknøgler. Om din svensknøgle skal være det ene eller andet, kommer an på personlige præferencer.
Hvad har Sverige med svensknøgler at gøre?
Hvis det skal være helt rigtigt hedder en svensknøgle egentlig en skiftenøgle. Oprindeligt var skruer, bolte og møtrikker ikke standardiserede, og derfor var det nødvendigt med indstilleligt værktøj. De kom i mange versioner, og i Danmark brugte man mest den såkaldte engelsknøgle, indtil svensknøglen blev opfundet i netop Sverige. Den nye nøgle var lettere at håndtere og havde et mindre og slankere hoved, der nemmere kommer til på steder med trang plads. Dermed blev svensknøglen mere populær og udkonkurrerede engelsknøglen. Svensknøglen blev længe produceret i Sverige og fik derfor kælenavnet svensknøgle.