Automatisering er en stor del af den tekniske udvikling, som vores samfund gennemgår, og derfor er det også en stor del af vores alle sammens hverdag. Selv hvis du ikke skal automatisere et tog eller en bil, så er der mange slags kredsløb, som med fordel kan automatiseres. Det kan eksempelvis være integration af forskellige tekniske installationer som varmeanlæg, ventilationsanlæg og air-condition i et elektrisk kredsløb, så en enkelt kontakt giver signal til flere forskellige teknologier på samme tid.
Når moderne elektriske kredsløb skal automatiseres, er det vigtigt at kunne måle strømstyrken, den elektriske spænding eller modstanden i kredsløbet. Et multimeter kan benyttes i både privat og erhvervsmæssig sammenhæng og har stor nytteværdi ved opsætning eller reparation af automatiske elektriske kredsløb.
Hvad betyder multimeter?
Multimeter er en betegnelse for, at man kan udføre flere forskellige målinger af elektricitet med samme apparat. Ordet multimeter kan sammenlignes med ordene voltmeter og amperemeter. Her er det vigtigt at vide, hvad betegnelserne volt og ampere betyder:
- Ampere er strømstyrken, som går igennem et elektrisk kredsløb. Jo flere ampere i et kredsløb, jo kraftigere er strømmen.
- Volt er den elektriske spænding, der er i et kredsløb. Jo flere volt i et kredsløb, jo højere er det elektriske potentiale for strømstyrken, som jo betegnes med ampere.
Et voltmeter måler derfor den elektriske spænding i et kredsløb, mens et amperemeter måler strømstyrken, der går igennem et elektrisk kredsløb.
Hvad er et multimeter?
Et multimeter er et apparat, som kan bruges til at udføre mange forskellige elektriske målinger. Målingerne kan ikke udføres på en gang, men man benytter multimeterets forskellige målingsmuligheder ved at stille på en omskifter, så man kan udføre en måling ad gangen. Et multimeter kan som oftest udføre målinger af elektricitet på disse måder:
- Volt - Her kan multimeteret måle antal volt ved både jævnspænding og vekselspænding. Jævnspænding løber altid den samme vej i et elektrisk kredsløb, mens strømmens retning ved vekselspænding ofte vendes den ene og derefter den anden vej i kredsløbet.
- Ampere - Multimeteret kan måle strømstyrken ved både jævnstrøm og vekselstrøm.
- Modstand - Den elektriske modstand i et kredsløb betegnes ohm og skabes, når elektriske ledere ikke kan lede al elektriciteten igennem sig uden at afgive varme. På den måde bliver en del af den elektriske energi til varme.
Man kan beskrive et multimeter som elektrikerens bedste ven ved opsætning eller reparation af elektriske kredsløb i el-installationer. Der findes forskellige slags multimetre, og nogle modeller vil også kunne måle:
- Frekvens: Måles i hertz og er en betegnelse for det antal svingninger pr. sekund, som spændingen udfører. I Europa bruges der i det elektriske distributionsnet en frekvens på 50 hertz.
- Kapacitans: Måles i farad og kan sige noget om, hvor meget elektrisk ladning, der gemmes i det elektriske kredsløb for en given elektrisk spændingsforskel.
- Selvinduktion: Måles i Henry, og er en betegnelse for, at en ændring i strømstyrken i et elektrisk kredsløb vil føre til en vis elektrisk spænding.
Hvordan virker et multimeter?
Et multimeter fungerer sådan, at du på selve apparatet får muligheder for at skifte mellem indstillinger som måling af ampere, volt og så videre. Til apparatet er der som minimum to eller flere ledningsforbindelser i form af en rød og en blå ledning. Metallederne for enden af ledningerne skal tilsluttes til det elektriske kredsløb, som du vil måle på. Det er vigtigt, at du er sikker på, hvordan målingen skal udføres forsvarligt, inden du går i gang med at bruge apparatet.
De fleste multimetre har specifikke måleområder, som de kan måle inden for med de forskellige indstillinger. Det vil altid stå i produktbeskrivelsen hvilke intervaller, et produkt kan måle inden for ved et elektrisk kredsløb. Du kan derfor med fordel have et kendskab til måleenhedernes symboler, så du nemt kan bedømme, om et produkt kan måle inden for det interval, du har brug for.