Slibning - alt til slibearbejde
Slibning kan udføres på overflader som træ, og du kan bruge det til både at fjerne lag af materiale eller gøre overfladen mere ru og på den måde gøre overfladen klar til en anden slags behandling.
Det kan måske virke meget simpelt. Du skal da bare have slebet overfladen på et stykke træ, så det ser lige lidt mere poleret ud end før. Men der er mange forskellige slibningsopgaver, som kræver forskellige typer slibepapir med forskellig grovhed. Du kan også få anderledes resultater alt efter, om du sliber med en slibeklods eller med en maskine.
Hos Biltema finder du alt i forskellige typer slibepapir, slibeværktøj, multi slibetilbehør og andet slibemateriale som stålbørster. Har du spørgsmål til slibning, er du meget velkommen i din lokale Biltema, hvor vi altid står klar til at hjælpe.
Hvad skal man bruge til slibning af træ?
Når du skal slibe træ, er det i første omgang vigtigt at være opmærksom på hvilken slags sandpapir, du skal bruge. Sandpapir bruges oftest til at afslutte et stykke arbejde, så det ser pænt ud, hvad enten det er køkkenbordets finish eller polering af en lille trækonstruktion.
Sandpapir kategoriseres alt efter, hvor tæt sandkornene på papiret sidder. En tæthed på 40 betyder derfor, at der sidder 40 sandkorn pr. kvadratcentimeter. Det kalder man groft sandpapir. En tæthed på 180 sandkorn pr. kvadratcentimeter er meget fint sandpapir. Jo flere sandkorn pr. kvadratcentimeter, jo mindre vil hvert sandkorn også være, for at de kan være der. Derfor er sandkornene i sandpapir med 180 i grovhed ikke kun tættere men også mindre end sandkornene i sandpapir med grovhed på 40.
En tommelfingerregel er, at du generelt ikke behøver sandpapir grovere end 80 for at begynde på en polering af trækonstruktioner. Når du har fået poleret det værste af kanter og fordybninger, så kan du gå over til sandpapir med 120 i grovhed for at gøre det finere arbejde med at få det til at se lækkert ud.
Hvordan bruger jeg bedst sandpapir?
Sandpapir beholder ofte ikke sin grovhed igennem hele slibningen. Det skyldes, at sandkornene under slibningen enten kan falde af eller blive slidte. Derfor bør du skifte sandpapir jævnligt, når du sliber træ.
I teorien vil fint sandpapir kunne slibe meget af det, groft sandpapir også kan slibe. Groft sandpapir vil dog i langt de fleste tilfælde være mere effektivt ved grovkornede overflader, fordi det kan tage mere fat i overfladen. Groft sandpapir bliver også mindre slidt ved hårde overflader, end fint sandpapir gør. Bruger du en blanding af groft og fint sandpapir, vil det være billigst i længden, da du vil slide mindst muligt på de forskellige typer af sandpapir, hvis du bruger dem til den opgave, de passer til.
Slibning i træ kan også resultere i slibemærker, fordi groft sandpapir i højere grad vil have en rug overflade med uforudsigelige mønstre af sandkorn. En måde at undgå slibemærker i din slibning kan være at slibe med årerne i træet. Er der udført slibning på tværs af årerne, kan du udbedre eventuelle slibemærker ved slibning med fint sandpapir.
Du kan med fordel investere i en slibeklods, som du kan vikle sandpapir rundt om. På den måde bliver det nemmere at lægge kræfter i slibningen, hvis du sliber manuelt.
Hvordan begynder jeg et projekt med slibning?
Hvis du f.eks. skal slibe en bordplade, så er der nogle råd, du med fordel kan følge for at få det bedste resultat. Til at begynde med bør du bruge enten en multisliber eller et multiværktøj for at kunne gøre det grove og hårde arbejde med at få slebet hele bordpladen jævnt. Her er det eksempelvis også vigtigt at slibe i årernes retning for at undgå ridser i bordpladen. Høreværn og beskyttelsesbriller kan også anbefales.
Sandpapiret på maskinen kan i begyndelsen have grovhed 80 under grovslibningen af bordet, derefter grovhed 120 til en finere slibning og til sidst grovhed 240 til at få en blød overflade. Du bør være opmærksom på, at du bør slibe grundigt med rolig bevægelser.
Derefter kan du have fordel af at bruge en slibeklods til skrå overflader eller til kanten på bordet, hvor det kan være svært at bruge en multisliber uden at få nogle buler eller ujævnheder. Løst sandpapir kan du også have fordel af især omkring vandhanen, der kan være svær at komme til på anden vis.
Støvsugning af overskydende støv og korrekt anvendelse af olie er meget vigtigt herefter. Du bør altid rådføre dig med brugsanvisningen for olien, så bordpladen kan suge så meget af olien som muligt og hærde ordentligt bagefter.