Svejser
Hos Biltema finder du en række forskellige svejsere i høj kvalitet til en god pris. Med Biltemas rimelige priser får alle muligheden for at udføre svejsninger i god kvalitet - selvom gode svejsninger ikke udelukkende afhænger af svejsemaskinen, men også af den, der udfører arbejdet.
Med en svejser i hjemmet kan du udføre en lang række vedligeholdelsesopgaver og reparationer af udstyr i hjemmet, samt arbejde med hobbyprojekter på bil, MC og meget mere.
Biltema fører MIG/MAG svejsemaskiner, samt maskiner, der kan svejse med TIG-elektroder. Du får også lysbuesvejsemaskiner, invertersvejsemaskiner, svejsestransformator og svejseomformer i både bærbare og stationære versioner.
Med Biltemas svejsemaskiner får du mulighed for at arbejde i en række forskellige materialer: tyndplade af kulstofstål eller lavtlegeret stål, aluminium, ulegeret, lavtlegeret og rustfrit stål, samt aluminium- og kobberlegeringer i forskellige tykkelser.
Du finder selvfølgelig også tilbehør, tråd, sikkerhedsudstyr, m.m. til svejsning hos Biltema. Har du brug for en plasmaskærer eller gasbrænder, finder du også det under kategorien ‘Svejsning’.
Bemærk at flere af vores svejsere er beregnet til arbejdsområder indenfor hjemmebrug til hobbyprojekter, servicearbejder samt mindre vedligeholdelsesarbejder og er ikke beregnet til kommerciel brug. Teknisk data og specifikationer for vores svejseværk kan findes under den enkelte model. Se manualen for data, brugsområder og instruktion i brug. Her kan du også se, hvilke CE-direktiver og EN-standarder vores svejsemaskiner opfylder. Sørg altid for at læse manualen, før du tager din nye svejsemaskine i brug. Har du spørgsmål eller behov for rådgivning, er du altid velkommen til at spørge vores dygtige medarbejdere i din Biltema.
Hvilken svejser: MIG, MAG og TIG?
Hvad er MIG, Mag og TIG-svejsning? For den erfarne svejser eller metalarbejdere, er det selvfølgelig viden, men er man ny indenfor svejsning, er et vigtigt at kende forskel - både for at kunne bestemme hvilken type svejseværk, der er rigtigt for én, men også for at kunne lave den rigtige type svejsninger.
MMA-svejsning
MMA-svejsning (manual metal arc) er alle typer svejsning med en såkaldt afsmeltende elektrode. Her fremføres elektroden oftest i form af en lang metaltråd, der føres ud gennem en dyse sammen med gassen. Det kaldes også elektrodesvejsning. MMA-svejsning opdeles yderligere i MIG- og MAG-svejsning. Ved MMA-svejsning kan du også udføre gasfri svejsning med rørtråd, hvor flusmidlet indeholder beskyttelsesgassen.
MIG-svejsning
MIG-svejsning er svejsning med metal-inaktiv gas - der tilsættes argon eller helium som beskyttelsesgas. MIG- og MAG-svejsning kan bruges inden for de fleste traditionelle svejseopgaver, blot er det forskellige gastyper, der anvendes, hvilket også giver forskelle resultatet.
MAG-svejsning
MAG-svejsning foretages med metal-aktiv gas, CO2, og kaldes derfor også ofte CO2-svejsning. Her bruges også af og til CO2-gas tilsat argon eller mison 18 som beskyttelsesgas. Den aktive gas går i forbindelse med smeltebadet og styrker svejsningen. MAG-svejsning bruges bl.a. når du skal svejse i almindeligt stål. Med en blandgas vil du ofte få en fladere svejsning, der kræver mindre slibning bagefter. Til gengæld er CO2 billigere. MAG-svejsning er den svejsetype, der er nemmest at gå til.
TIG-svejsning - fast elektrode
TIG-svejsning (Tungsten Inert Gas) skaber en lysbue mellem en wolfram-elektrode og materialet, du svejser i. Der bruges argon eller helium som beskyttelsesgas. Under svejsningen tilføres en håndholdt eller automatisk fremført tråd
TIG-svejsning har ry for at være en af de sværeste svejseformer og kræver den del øvelse, men giver dig mulighed for at lave flotte svejsninger i tynde materialer. Det egner sig bl.a. til aluminium, der skal poleres, og er den flotteste og mest kontrollerede svejsemetode.
Hvad skal du overveje, når du køber en svejser?
Når du køber en svejser, skal du først og fremmest overveje hvad du vil bruge den til - og hvilke materialer, og tykkelser du regner med at svejse mest i. Desuden er det værd at overveje hvor meget du vil bruge den, og kigge lidt på egen erfaring med svejsning - nogle svejsninger er sværere at arbejde med end andre.
Vil du have mulighed for at stort brugsområder, er en MIG/MAg-svejser for et godt bud. Her kan du omstille svejseren til at lave både MIG- og MAG-svejsninger. Det kan være praktisk til hjemmebrug, hvor det primært er reparationer, og du kan komme ud for at skulle svejse i mange forskellige materialetyper.
Skal du primært bruge svejseren til hobbyprojekter som bil og MC vil det ofte være tynde plader til karosseri og eventuelt utætte udstødningsrør og andet du skal svejse i. Har du erfaring med svejsning og skal lave synlige svejsninger, kan en TIG-svejser være aktuel.
Desuden skal du overveje antal ampere. Jo tykkere materiale, du skal svejse, jo højere ampere får du brug for. Hvis svejsningen ikke har en ordentlig gennembrænding, vil den være svagere. Med for lav ampere, er det svært at få en godt gennembrændt svejsesøm, der har fat i materialerne.
Sikkerhed ved svejsning
Husk at overholde sikkerheden når du svejser. Læs manual og sikkerhedsinstruktion nøje, før du går i gang med at svejse. Svejs ikke i nærheden af brandfarlige materialer og sørg for at have en brandslukker ved hånden. Svejsegas indeholder irriterende gasser og tungmetaller, der giver sundhedsfarlig luftforureningen. Nogle typer svejsning kan medføre iltfortrængning eller røgforgiftning i lukkede lokaler. Sørg for at svejse i et godt ventileret lokale, fortrinsvis med udsugning og gerne med åndedrætsværn.
Brug altid svejseskærm, svejsehjelm eller briller til svejseopgaver. Beskyt huden på hænder og underarme mod gnister og ultraviolette stråler med handsker og gnistsikker arbejdsbeklædning uden kunststof, der kan smelte ind i huden ved for høj opvarmning. Du kan også finde sikkerhedsudstyr til svejsning hos Biltema.
Har du ikke forkendskab til at arbejde med svejsning, er det en god idé at tage et kursus eller få hjælp fra én med kendskab til svejsning.